Όταν οι ξένοι ζητούν καθαρή λύση στην Κύπρο και οι πολιτικοί μας στηρίζουν την τουρκική “διευθέτηση”…

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προεδρεύει συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, στη Λευκωσία. Φωτογραφία ΓΤΠ, Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Μελέτησα το κείμενο του Αμερικανού αναλυτή Μάικλ Ρούμπιν (ΕΔΩ), αλλά και τις δηλώσεις μερικών Κυπρίων πολιτικών, ιδιαίτερα των ηγετών των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων, του δεξιού ΔΗΣΥ και του «κομμουνιστικού» ΑΚΕΛ. Οι διαφορές είναι από τη γη μέχρι τον ουρανό.

Ο Αμερικανός αναλυτής, και πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου, ομιλεί για την κατοχή της Κύπρου και την ανάγκη να τιμωρηθεί η Τουρκία για το έγκλημα εναντίον του νησιού.

  • Οι Κύπριοι πολιτικοί, από την άλλη, παλεύουν με νύχια και με δόντια, για να επικρατήσει μία λύση, η οποία εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία και καταστρέφει τον Ελληνισμό του νησιού.

Ζήσαμε τον Μάικλ Ρούμπιν και τις εποχές που υποστήριζε τον Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά επειδή τον έμαθε και από την καλή και από την ανάποδη, εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο εχθρό του. Από την άλλη, οι Κύπριοι πολιτικοί, ιδιαίτερα ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος εξελίχθηκε από «εθνικόφρονα» σε ένα επικίνδυνο νεοφιλελεύθερο πολιτικό, άλλαξαν τις θέσεις τους από την ανάποδη: Υποστηρίζουν ότι για να ημερέψει το θηρίο, η κατοχική δύναμη Τουρκία, πρέπει να της δώσουμε ότι ζητά.

Είναι τόσο ανόητοι, που αν δεν επρόκειτο για το μέλλον της Κύπρου, θα γελούσαμε με τα καμώματα τους. Δυστυχώς, προκαλούν τεράστια ζημία στην εθνική υπόθεση του νησιού, και όταν σοβαροί άνθρωποι, και αναφέρομαι σε Αμερικανούς πολιτικούς, προσπαθούν να πιέσουν για μία πραγματικά δίκαιη λύση του Κυπριακού, ακούνε από τους απέναντι, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, πως «αυτά μας ζητούν οι Κύπριοι πολιτικοί, αυτά κάνουμε».

Και τι ζητάνε οι Κύπριοι πολιτικάντηδες; Μα μία λύση που βοηθά μόνο την κατοχική δύναμη. Και όταν ακούνε, οι Αμερικανοί πολιτικοί, ότι η λύση που τους ζητούν οι Κύπριοι συνάδελφοι τους, παραδίδει το νησί στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας, οι άνθρωποι τρέχουν και δεν προλαβαίνουν. Διότι υποστηρίζοντας τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ), στηρίζουν τα στρατηγικά συμφέροντα των εχθρών της Αμερικής.

Όταν, λοιπόν, οι Αμερικανοί πολιτικοί ακούνε τα επιχειρήματα αυτών που πραγματικά αγαπούν την Κύπρο και δεν θέλουν να την δουν τουρκική, προβληματίζονται.

  • Και πιστεύω ότι αυτό συνέβη με τους πιο γνωστούς και πιο σημαντικούς Αμερικανούς αναλυτές. Γνωρίζουν πλέον την αλήθεια. Και γι’ αυτό χρησιμοποιούν βίαιο λόγο εναντίον της Τουρκίας.

Σαρώνει την αμερικανική πρωτεύουσα ένας ακραίος αντι-ερντογανισμός. Πρόκειται για κίνημα εναντίον του ισλαμιστή προέδρου της χώρας. Δεν πιστεύω πως είναι εναντίον της ίδιας της Τουρκίας. Διότι τη χώρα σαν χώρα δεν θα ήθελαν να την απωλέσουν και να την κερδίσει η Τουρκία. Οπότε -θεωρητικά πάντα ομιλώντας- κάποιοι σημαντικοί παράγοντες στην Ουάσιγκτον θα ήθελαν τον Ερντογάν να φύγει από το πολιτικό σκηνικό.

Γιατί να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας: όσοι πιστεύουν ότι θα χάσει τις εκλογές ο Ταγίπ Ερντογάν κάνουν λάθος. Με νοθεία παίρνει τα πενηντάρια (50 συν %). Για να φύγει ο Τούρκος πρόεδρος από το τουρκικό πολιτικό σκηνικό πρέπει να ανατραπεί. Δεν υπάρχει άλλη λύση.

Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε; Πως αντιστεκόμαστε στους Κύπριους πολιτικούς που υποστηρίζουν λύση εναντίον των πολιτών; Διότι στην πραγματικότητα αυτό πράττουν και μάλιστα με αισχρό τρόπο. Τι γράφει ο Ρούμπιν που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ;

  • Ενώ τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υποστηρίξει σποραδικά πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της κατοχής, αυτές δεν έχουν οδηγήσει πουθενά. Δεν υπήρξαν ουσιαστικές συνομιλίες τα τελευταία τρία χρόνια, ούτε θα υπάρξουν: Η ανακάλυψη τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου στα κυπριακά ύδατα καθιστά τις τουρκικές δυνάμεις λιγότερο πιθανό να αποσυρθούν.
  • Όταν η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι εμπλέκονται, το κάνουν με τέτοιο απρόθυμο τρόπο προκειμένου να διατηρήσουν τη διαδικασία ζωντανή, ακόμη και όταν προσπαθούν να υπονομεύσουν οποιαδήποτε μόνιμη λύση.

Τι λένε οι δικοί μας πολιτικοί, όταν τους λέμε τα παραπάνω; Απαντούν ότι για το αδιέξοδο στο Κυπριακό, δεν φταίνε οι Τούρκοι αλλά ο …Αναστασιάδης. Με τον οποίο οι σημερινοί κατήγοροί του, είχαν συνεργαστεί για να επιβάλουν το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν. Και το ερώτημα είναι αυτό: γιατί τώρα τον κυνηγούν και εκμεταλλευόμενοι τη διαφθορά τον εκβιάζουν να υπογράψει όποια λύση του βάλει ενώπιον του ο Αντόνιο Γκουτέρες. Διότι εμμένουν στον ερντογολαγνισμό τους…

Τι άλλο λέει ο Αμερικανός αναλυτής, που γνωρίζει την Τουρκία και το Κυπριακό όπως την κάλπικη δεκάρα;

Όταν μια διπλωματική στρατηγική αποτυγχάνει συνεχώς, είναι καιρός να επανεξετάσουμε τη λογική της. Η Τουρκία έχει ήδη απομακρυνθεί από τα μακροχρόνια πλαίσια του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια λύση όταν, τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε την ομοσπονδία και επέμεινε σε μια λύση δύο κρατών στην οποία η διεθνής κοινότητα θα προσχωρήσει επίσημα στη μόνιμη διαίρεση της Κύπρου. Αντί να εξουσιοδοτήσει τον Ερντογάν και τη μαριονέτα της Τουρκίας στη βόρεια Κύπρο, αντιμετωπίζοντας την ως ισότιμη με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυπριακή κυβέρνηση, ίσως είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να αγκαλιάσει μια λύση στα πρότυπα του Ιράκ.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Θα ήταν ευχής έργο η Αθήνα και η Λευκωσία να ξεφύγουν από αποφάσεις που απλώς δικαιώνουν την Τουρκία. Αλλά με εντελώς μαλαγανίστικο τρόπο, επιμένουν στο λάθος. Και, καλά, να τον …καταλάβω τον κ. Αναστασιάδη, διότι είναι εκβιαζόμενος λόγω της διαφθοράς. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας που δεν εκβιάζεται διότι δεν έχει «σκελετούς»  για το Κυπριακό, γιατί ακολουθεί στον γκρεμό τον Πρόεδρο της Κύπρου;

ΕΔΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΑΙΚΛ ΡΟΥΜΠΙΝ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Μαζική “επίθεση φιλίας” του Ερντογάν στον Μπάιντεν, τον Νετανιάχου και τον Σίσι: Δουλοπρεπής στάση…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: