Ορδές αρουραίων και άλλα απίθανα fake news για το Καρά Τεπέ: Ο σκοπός μπορεί να αγιάζει τα μέσα;

Ο καταυλισμός στο Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης όπου λειτουργεί η δομή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης των περίπου 7.000 φιλοξενουμένων αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσω ΚΥΠΕ




«Τους έχει χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα κι όμως έρχονται στη Γερμανία. Αλλά γιατί;

Συχνά κυκλοφορούν ψευδείς ειδήσεις για τη κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπως για παράδειγμα για την Αφγανή που αυτοπυρπολήθηκε, γράφει η Die Welt με τίτλο: «Τι φέρνει στη Γερμανία πρόσφυγες με άσυλο στην Ελλάδα».

Η εφημερίδα επανέρχεται σε άρθρο της κυριακάτικης έκδοσής της για τη λεγόμενη δευτερογενή μετανάστευση και εστιάζει στα fake news για τις συνθήκες στα προσφυγικά κέντρα:

«Η είδηση για τη 26χρονη Αφγανή έγκυο που αυτοπυρπολήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό της Λέσβου όταν άκουσε ότι απορρίφθηκε το αίτημά της για άσυλο δημοσιεύθηκε στις ιστοσελίδες των περιοδικών Spiegel και Focus, της εφημερίδας taz και του τηλεοπτικού σταθμού RTL. Η περίπτωση της νεαρής γυναίκας έμοιαζε να επιβεβαιώνει ξανά πόσο άθλιες είναι οι συνθήκες στον καταυλισμό. Όπως όμως μεταδόθηκε στη συνέχεια, η 26χρονη παρεξήγησε τη παράκληση των αρμοδίων ελληνικών αρχών να παραμείνει στον καταυλισμό μέχρι να γεννήσει και αυτοπυρπολήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου.

Έγγραφο της γερμανικής αστυνομίας που βρίσκεται στη διάθεση της Die Welt δείχνει ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Υπάλληλος της γερμανικής υπηρεσίας βρέθηκε τέλη Φεβρουαρίου στη Λέσβο στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων από κοινού με τον υπεύθυνο της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα για το προσφυγικό και εξέτασαν την υπόθεση της 26χρονης Αφανής. Αποτέλεσμα: Σύμφωνα με πληροφορίες της Διεθνούς Οργάνωσης Μετανάστευσης και την εκτίμηση του υπεύθυνου της γερμανικής πρεσβείας πρόκειται για απλά εγκαύματα στα χέρια που προκλήθηκαν από σκεύος στο οποίο έβραζε νερό. Η 26χρονη μετακομίσθηκε στο νοσοκομείο και στη συνέχεια επέστρεψε στον καταυλισμό.

Ο γερμανός υπουργός Ανάπτυξης και οι αρουραίοι

Δεν είναι η πρώτη φορά που στις πληροφορίες οργανώσεων αρωγής για κακώς κείμενα σε ελληνικά προσφυγικά κέντρα παρεισφρέουν διάφορες υπερβολές. Το περασμένο Δεκέμβριο ο γερμανός υπ. Ανάπτυξης Γκερτ Μίλερ είχε ισχυριστεί σε συνέντευξη στην Passauer Neue Presse ότι η τροφοδοσία του Καρά Τεπέ είναι χειρότερη από εκείνη της Μόριας. Υπογράμμισε μάλιστα ότι “oι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκινούν αντιτετανικά εμβόλια γιατί αρουραίοι δαγκώνουν παιδιά μέσα σε μουσκεμένες σκηνές”. Μέσα Δεκεμβρίου βουλευτής του κόμματος Η Αριστερά είχε ισχυριστεί στη γερμανική βουλή ότι “oι συχνότεροι τραυματισμοί προσφυγόπουλων στη Λέσβο προέρχονται από αρουραίους”. Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο διέψευσε την είδηση που είχε γίνει ευρέως γνωστή μετά τη συνέντευξη του γερμανού υπουργού.

Σε έκθεση της αρμόδιας Ομάδας Δράσης της ΕΕ για τη Λέσβο προς τη γερμανική κυβέρνηση αναφέρεται ωστόσο ότι „οι δημοσιεύσεις ορισμένων μέσων ενημέρωσης για δαγκωνιές αρουραίων δεν επιβεβαιώνονται. Το προσωρινό προσφυγικό κέντρο στο Καρά Τεπέ δεν μπορεί να συγκριθεί με τη Μόρια, μιας και οι συνθήκες εκεί είναι ασύγκριτα καλύτερες”».

Με πληροφορίες από DW // Στέφανος Γεωργακόπουλος
Βερολίνο, Γερμανία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Φυλάκιση πέντε ετών σε δύο ανήλικους για την πυρκαγιά στην Μόρια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: