ΟΗΕ: Ο στρατός πρέπει να σταματήσει “να δολοφονεί” τους διαδηλωτές στη Μιανμάρ

File Photo Πορεία διαμαρτυρίας για την δολοφονία νεαρής διαδηλώτριας στη Μιανμάρ EPA/KAUNG ZAW HEIN μέσω ΚΥΠΕ
Να σταματήσει “να δολοφονεί και να φυλακίζει τους διαδηλωτές”, εκ των οποίων τουλάχιστον 54 έχουν σκοτωθεί και 1.700 έχουν συλληφθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Αυτό αξίωσε σήμερα από τον στρατό της Μιανμάρ η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

“Είναι εντελώς αποτρόπαιο οι δυνάμεις ασφαλείας να ρίχνουν πραγματικές σφαίρες κατά ειρηνικών διαδηλωτών σε όλη τη χώρα. Εκφράζω επίσης τον αποτροπιασμό μου για τις τεκμηριωμένες επιθέσεις κατά του ιατρικού προσωπικού των επειγόντων και των ασθενοφόρων που προσπαθούν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί”, σημειώνει η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

“Ο στρατός της Μιανμάρ πρέπει να σταματήσει να δολοφονεί και να φυλακίζει τους διαδηλωτές”, προσθέτει στη συνέχεια η πρώην πρόεδρος της Χιλής, η οποία έχει και η ίδια φυλακιστεί και υποστεί βασανιστήρια στη χώρα της, ενώ ο πατέρας της Αλμπέρτο Μπατσελέτ πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση και είχε υποστεί βασανιστήρια.

Η Ύπατη Αρμοστής σημειώνει ότι επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον 54 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από αστυνομικούς και στρατιωτικούς μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ. Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μπορεί ωστόσο να είναι πολύ πιο υψηλός, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Από τους 54 αυτούς τεκμηριωμένους θανάτους, οι 30 καταγράφηκαν σε πολλές πόλεις μόνον κατά τη χθεσινή ημέρα, την Τετάρτη. Την Τρίτη καταγράφηκε ένας θάνατος, 18 την Κυριακή και 5 τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, “σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες τουλάχιστον εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί κατά τις διαδηλώσεις”, υπογραμμίζει η Ύπατη Αρμοστής, η οποία προσθέτει ωστόσο ότι είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο αριθμός τους.

Επίσης περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί αυθαίρετα και κρατούνται, εκ των οποίων τουλάχιστον 700 μόνον χθες, λόγω της συμμετοχής τους σε διαδηλώσεις ή σε πολιτικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται κυρίως κοινοβουλευτικοί, πολιτικοί ακτιβιστές, συγγραφείς, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες του συστήματος υγείας, δημόσιοι λειτουργοί, δημοσιογράφοι και μοναχοί.

Και γι’αυτούς η Ύπατη Αρμοστής εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός αυτών που κρατούνται είναι μάλλον πολύ υψηλότερος, με δεδομένο ότι οι διαδηλώσεις έγιναν σε περισσότερα από 500 μέρη “όπου δεν ήταν πάντα δυνατό να παρακολουθηθεί η εξέλιξη της κατάστασης”.

“Ένας μεγάλος αριθμός συλλήψεων και αυθαίρετων κρατήσεων που έχουν γίνει από την 1η Φεβρουαρίου μπορεί να συνιστούν αναγκαστικές εξαφανίσεις”, υπογραμμίζει τέλος στην ανακοίνωσή της η Μπατσελέτ, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση όλων αυτών που εξακολουθούν να κρατούνται αυθαίρετα.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γενεύη, Ελβετία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Διαψεύδει η ΕΕ: Δεν συζητάμε την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου προς το παρόν

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: