Ο Βίζερ για το α΄εξάμηνο ΣΥΡΙΖΑ: Η παραμονή στο ευρώ δεν ήταν προτεραιότητα για την τότε ελληνική κυβέρνηση

Fιle Photo: Ο Τομας Βίζερ σε συνεδρίαση του Ecofin τον Απρίλιο του 2013. EPA/GOVERNMENT OF IRELAND / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Το 2015 η παραμονή στο ευρώ δεν αποτελούσε τη μέγιστη προτεραιότητα για την τότε ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ο  Τόμας Βίζερ, πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group σε συνέντευξή του.

Μιλώντας στα ΝΕΑ, και ερωτηθείς ποιά ήταν η πιο κρίσιμη στιγμή  για την Ελλάδα στα έξι χρόνια που διετέλεσε επικεφαλής του EWG, ο κ. Βίζερ σημειώνει:

«Υπήρξαν δύο επεισόδια που υπήρξε μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη: να το 2012 και ένα το 2015. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο επεισοδίων ήταν ότι το 2012 η ελληνική κυβέρνηση σαφώς ήθελε να παραμείνει στην ευρωζώνη. Η αποχώρηση της Ελλάδας θα ήταν οικονομικά καταστροφική, αλλά θα είχε επίσης σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία – και ενδεχομένως πολύ πιο πέρα.

Το 2015 τα πράγματα ήταν σαφώς διαφορετικά: η τακτική της ελληνικής κυβέρνησης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 έδειξε σαφώς ότι η παραμονή στην ευρωζώνη δεν αποτελούσε μέγιστη προτεραιότητα και ότι ορισμένοι εκ των πρωταγωνιστών απολάμβαναν να οδηγούν τα πράγματα στα άκρα. Η κατάσταση ήταν επίσης διαφορετική υπό την έννοια ότι για την υπόλοιπη Ευρώπη, αν η Ελλάδα αποχωρούσε, οι οικονομικές συνέπειες δεν θα ήταν τόσο τρομερές όπως τρία χρόνια πριν. Αυτό καθιστά ακόμη πιο εποικοδομητικό και θετικό το ότι καταφέραμε να έχουμε ένα αίσιο τέλος, γιατί η Ελλάδα είναι ένα σεβαστό και πολύτιμο μέλος της ευρωζώνη.

Με πληροφορίες από in.gr

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝEWS GOOGLE

Μητσοτάκης στον Τριντό: Θέλουμε τον Καναδά να μετάσχει στο ελληνικό success story

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: