Ο Τζόνσον εναντίον των “δύο κρατών”: Αλλά υπέρ της επίσης διχοτομικής διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας

Φωτογραφία που κυκλοφόρησε το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων του πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο. EPA, JESSICA TAYLOR, UK PARLIAMENT




Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν νωρίς το απόγευμα οι ηγέτες Βρετανίας- Τουρκίας με το Κυπριακό να περιλαμβάνεται στην ατζέντα και το Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να τοποθετείται υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι Μπόρις Τζόνσον και Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν την επικείμενη άτυπη πενταμερή υπό τα Ηνωμένα Έθνη, με τον Βρετανό Πρωθυπουργό να τονίζει πως το Ηνωμένο Βασίλειο «συνεχίζει να είναι σθεναρός υποστηρικτής μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού ζητήματος, βασισμένης στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Αλλά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η κατάσταση στη Λιβύη, με τον κ. Τζόνσον να τονίζει τη σημασία επιβολής της συμφωνίας εκεχειρίας και μείωσης των εντάσεων, η σημασία ανανέωσης του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη ΒΔ Συρία μέσω Τουρκίας, η ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και η διμερής σχέση στο εμπόριο, μεταξύ των λαών και στην άμυνα.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός πρόσφερε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο 13 Τούρκων υπηκόων στο βόρειο Ιράκ και καταδίκασε τη δράση των τρομοκρατών του PKK, αναφέρει η ανακοίνωση.
Δυο κράτη θέλει ο Ερντογάν
Μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο θα δημιουργήσει κατάσταση “win-win” είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση για την προσπάθειες της Βρετανίας στο Κυπριακό, αναφέροντας ότι μια λύση δύο κρατών θα δημιουργήσει μια κατάσταση win win (όλοι κερδίζουν).

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Τουρκία διατηρεί εποικοδομητική στάση στην ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην Κύπρο, ενώ επανέλαβε την δέσμευσή του για ηρεμία και συνέχιση των διερευνητικών επαφών παρά τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις της Ελλάδας, όπως υποστήριξε.

ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Γκαβός Άννα Ανδρέου
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, Λονδίνο, Βρετανία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

 

Υπέρ διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας η Βρετανία: Τι είπε ο Τζόνσον στον Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: