Ο Τζο Μπάιντεν έμαθε το μάθημα του με τον Πούτιν από τότε που ο Ρώσος Πρόεδρος έδωσε το χέρι του στον Ομπάμα…

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατευθύνεται στο προεδρικό ελικόπτερο, που βρίσκεται στον κήπο του Λευκού Οίκου. EPA, OLIVER CONTRERAS / POOL




Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν χρειάστηκε να περιμένει την αποτυχία μιας «επαναφοράς», την «επανεκκίνηση» των σχέσεων με τη Ρωσία, για να αντιμετωπίσει την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου.

Είχε ήδη μάθει τα μαθήματα της χρεοκοπίας του χεριού που είχε τείνει στον Βλαντιμίρ Πούτιν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, του οποίου ήταν αντιπρόεδρος και στην πολιτική του οποίου είχε συμβάλει.

Τα παραπάνω γράφει στην εφημερίδα Le Figaro η Isabelle Lasserre.

Μόλις εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο, διαπραγματεύτηκε με τον Ρώσο πρόεδρο μια πενταετή παράταση του New Start, μια διμερή συνθήκη περιορισμού των πυρηνικών όπλων που επρόκειτο να λήξει, αλλά για τα υπόλοιπα, επέδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα απέναντι στον Vladimir Poutine.

Χωρίς να αποκλείει τη συνεργασία με τη Ρωσία σε θέματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα και των δύο χωρών, φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την ιδέα, ότι μια πολιτική ανοίγματος προς το Κρεμλίνο θα μπορούσε να επηρεάσει και να μαλακώσει το Ρώσο πρόεδρο.

Στην Ευρώπη, η ξαφνική επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον κινδυνεύει να βάλει τον Emmanuel Macron σε αμηχανία, σημειώνει η δ/φος, υπενθυμίζοντας τα ανοίγματα του Γάλλου προέδρου προς τον Vladimir Poutine, το   2017 στις Βερσαλλίες και στη συνέχεια στο Fort Brégançon, τον Αύγουστο του 2019, καθώς και την άποψη που υπερασπίζεται, ότι η Ρωσία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και ότι η διπλωματία συνίσταται «στο να μιλάμε με όλους», ανεξάρτητα από διαφωνίες.

Όπως παρατηρεί, έναντι μιας επιθετικής Κίνας, ενός Αμερικανού εταίρο που απομακρύνεται και ενός Ηνωμένου Βασιλείου που αποχώρησε από την ΕΕ, η «εκ νέου εμπλοκή» με τη Ρωσία θα επέτρεπε στη Γαλλία να σπάσει τη μοναξιά της στο νέο στρατηγικό πλαίσιο. «Τι απομένει; Για να είμαι ειλικρινής, σχεδόν τίποτα. Όλα είναι μπλοκαρισμένα. Αλλά έπρεπε να δοκιμάσουμε», σχολιάζει ανώτερος Γάλλος διπλωμάτης κοντά στο θέμα.

Είναι η Γερμανία και όχι η Γαλλία που αντέδρασε πρώτη  την Πέμπτη απέναντι σε αυτή τη νέα αμερικανό-ρωσική κρίση, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Heiko Maas, ο οποίος εξήρε την «πολύ σαφή γλώσσα» των ΗΠΑ προς τη Ρωσία. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, τα φαινόμενα απατούν.

Ο Emmanuel Macron, τείνοντας το χέρι στη Ρωσία, δεν παραιτήθηκε ποτέ από τις κυρώσεις, ενώ καταγγέλλει επίσης τις ρωσικές παρεμβάσεις, τα χτυπήματα στη δημοκρατία και την προπαγάνδα που ασκείται στη Γαλλία από τα συνδεόμενα με το Κρεμλίνο ΜΜΕ, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η οποία αρνείται να εγκαταλείψει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Για οικονομικούς λόγους, συχνά γλιτώνει το Κρεμλίνο, πιο διακριτικά, αλλά πιο σίγουρα από το Παρίσι.

Όπως στις ΗΠΑ, έτσι και στην ΕΕ η υπόθεση Navalny άφησε  βαθιά σημάδια. Η ταπείνωση που υπέστη στη Μόσχα τον Φεβρουάριο ο Josep Borrell βάρυνε περισσότερο την ατμόσφαιρα. Η Μόσχα απειλεί πλέον να διακόψει τις σχέσεις με την ΕΕ, εάν η τελευταία εγκρίνει περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της.

«Η Ευρώπη ήταν για πολύ καιρό τυφλή. Ανακαλύπτει σήμερα τη βαθιά φύση του ρωσικού καθεστώτος, το οποίο, απέχοντας πολύ από το να θέλει να πλησιάσει τις δημοκρατίες, απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τη Δύση και τις αξίες της. Ο χρόνος των «επαναφορών»,  μπορεί να έχει περάσει»,σχολιάζει διπλωματική πηγή.

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Isabelle Lasserre – L’Administration américaine tire les leçons des «resets» avortés avec le Kremlin

Το νέο πραγματικό πραξικόπημα στην Τουρκία: Το φιλοκουρδικό HDP στην διαδικασία της εξάλειψης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: