Ο τρόμος κυριεύει… Ας μην κάνουμε ξανά το λάθος: Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο

Με κάθε λαμπρότητα κεκλεισμένων των θυρών τελέστηκε η πρώτη στάση των χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Ναό της Παναγίας στην Νέα Κίο Αργολίδας ,Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021. Την Ιερά ακολουθία τέλεσαν οι εφημέριοι του ναού , π. Δημοσθένης Γάτσιος και ο ιερέας π. Ηλίας Γάτσιος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Για μια εβδομάδα ας μην επιτρέψουμε στο ιό να μας ξεγελάσει, ας μην μολυνθούμε και ας μην διασπείρουμε τον ιό.

Με αυτά τα λόγια η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κάλεσε όλους, ιδίως τους νέους και τους ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας, να τηρήσουν τα μέτρα, καθώς φαίνεται ότι μόνο αυτός ο τρόπος μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού στις επιβαρυμένες περιοχές της χώρας.

«Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο σε κάποιες περιοχές της χώρας παρατηρείται σχετική σταθεροποίηση, όχι όμως στην Αττική όπου παρατηρούνται αυξητικές τάσεις του επιδημιολογικού φορτίου», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.785, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 233.079 (ημερήσια μεταβολή +1,2%), εκ των οποίων 51,6% άνδρες.

Η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε γιατί η Αττική δεν καταγράφει μείωση των κρουσμάτων παρά τα μέτρα που εφαρμόζονται. Όπως είπε «τα μέτρα είναι αποτελεσματικά και δεν πιστεύουμε πως στην Αττική οι πολίτες τηρούν τα μέτρα λιγότερο», αλλά στην Αττική, μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή, είναι πιο εύκολη η διασπορά του ιού.

Η ίδια παρατήρησε ότι ήδη υπάρχει σημαντική διασπορά του ιού στο Λεκανοπέδιο και παραδέχθηκε πως «τα μέτρα στην Αττική δεν έχουν αποδώσει όπως θα θέλαμε, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί η πανδημία». Ακόμα κι αν καταφέρουμε να σταματήσουμε τις νέες μολύνσεις στην Αττική θα συνεχίσουμε για τουλάχιστον 2 με 4 εβδομάδες να βλέπουμε το σύστημα υγείας να πιέζεται, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων είναι πλέον 2.250. Επίσης ανέφερε ότι ο δείκτης θετικότητας του κορονοϊού αυξήθηκε από 4,5% σε 6% την τελευταία εβδομάδα και παρότι καταγράφεται σχετική σταθεροποίηση σε κάποιες περιφερειακές ενότητες όπως η Αττική, η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο, υπάρχουν άλλες περιοχές όπως η Κεντρική Μακεδονία και η Κρήτη που εξακολουθούν να αυξάνονται τα νέα κρούσματα.

Η ίδια τόνισε ότι αυξάνεται και ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών και παρατήρησε πως παρά τη σημαντική αύξηση των κλινών το σύστημα πιέζεται διαρκώς. Μάλιστα πρόσθεσε πως καταγράφτηκαν περισσότερες από 450 εισαγωγές κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα. Από το σύνολο των 4.600 ασθενών που νοσηλεύονται στη χώρα, οι 2.500 ασθενείς νοσηλεύονται στην Αττική.

Ακόμα ανέφερε πως εκτός από την Αττική, υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία στην Αχαΐα, ενώ αυξητική τάση καταγράφεται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης. Ωστόσο, προέβλεψε ότι ο αριθμός των νέων θανάτων δεν θα αυξηθεί σημαντικά τις ερχόμενες εβδομάδες, καθώς νοσηλεύονται όλο και λιγότεροι άνθρωποι άνω των 60 ετών και όσοι νοσηλεύονται ήδη έχουν καλύτερη πρόγνωση.

Μίλησε ξανά για τη σημασία του μαζικού εμβολιασμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι παρατηρείται μείωση νέων κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Αναφέρθηκε, τέλος, στη ψυχική κόπωση, που – όπως είπε – απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής. Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για μερική “χαλάρωση” καθώς, όπως επισήμανε, για άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν μπορούμε να συζητάμε.

«Δεν μπορούμε εύκολα να μιλήσουμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων με συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα. Μετά τη σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων θα μπορούμε να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες με πολλά τεστ, ώστε να εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί, να γίνεται ιχνηλάτηση και διακοπή της μετάδοσης» είπε και κατέληξε επισημαίνοντας ότι καθώς οι εμβολιασμοί στις ευπαθείς ομάδες θα προχωρούν, θα καταφέρουμε να ελέγξουμε και να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες και σε αυτό θα βοηθήσει και ο καλός καιρός που επικρατεί συνήθως από εδώ και στο εξής στη χώρα μας.

ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΕΟΔΥ: Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 75 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.101 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 64, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.361 θάνατοι. Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 649 (67,3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. Το 82,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.555 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 507 (ημερήσια μεταβολή -3,43%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 459 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη.

  • Μαγιορκίνης: Στο επίκεντρο της διασποράς του ιού είναι οι άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις

Ενδείξεις αποσυμπίεσης του ΕΣΥ δεν υπάρχουν και αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να γίνει, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρβωση για την πανδημία.

Η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 15%, ενώ ο δείκτης Rt παραμένει πάνω από το 1. Οι ηλικίες που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα είναι οι 40-65 και ακολουθούν οι 18-39. Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι στο επίκεντρο της διασποράς του ιού είναι οι άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις όπου η μάσκα δεν χρησιμοποιείται και γι’ αυτό συνέστησε περιορισμό των επαφών και πρότεινε οι συναντήσεις να γίνονται σε ανοιχτούς και καλά αεριζόμενους χώρους, ωστόσο το κλειδί παραμένει η τήρηση των μέτρων προστασίας.

Η πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή με κάποιον που είναι φορέας του κορονοϊού είναι πιο αυξημένη σήμερα από ποτέ

Η πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή με κάποιον που είναι φορέας του κορονοϊού είναι πιο αυξημένη σήμερα από ποτέ, παρατήρησε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο ίδιος επισήμανε πως «ενδείξεις αποσυμπίεσης του ΕΣΥ δεν υπάρχουν» και αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να γίνει, ανέφερε. Η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 15%, ενώ ο δείκτης Rt παραμένει πάνω από το 1. Οι ηλικίες που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα είναι οι 40-65 και ακολουθούν οι 18-39. Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι στο επίκεντρο της διασποράς του ιού είναι οι άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις όπου η μάσκα δεν χρησιμοποιείται και γι’ αυτό συνέστησε περιορισμό των επαφών και πρότεινε οι συναντήσεις να γίνονται σε ανοιχτούς και καλά αεριζόμενους χώρους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που αφορούσε το εμβόλιο και την ανοσία που δημιουργεί σε σχέση με την ανοσία όσων έχουν ήδη νοσήσει από τον κορονοϊό, είπε ότι «η ανοσία από το εμβόλιο είναι πιο ισχυρή γι’ αυτό και όσοι έχουν περάσει τον κορονοϊό καλούνται να εμβολιαστούν». Μέχρι στιγμής το πιο σημαντικό μέτρο στη μάχη κατά του κορονοϊού παραμένει ο εμβολιασμός, κατέληξε.

  • Κοντοζαμάνης: Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί κατά της covid-19 το 77% του ιατρικού προσωπικού και το 51% του νοσηλευτικού

Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, είναι όμως θέμα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης και ειδικά για τους υγειονομικούς είναι και θέμα ηθικής υποχρέωσης, διότι προσφέρουν υπηρεσίες υγείας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Μέχρι σήμερα, όπως είπε, έχει εμβολιαστεί κατά της επιδημίας του covid-19, το 77% του ιατρικού προσωπικού και το 51% του νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι από την αρχή της πανδημίας ελήφθησαν μέτρα για την προστασία των υγειονομικών – κυρίως με μέσα ατομικής προστασίας – και κατά την εκκίνηση του προγράμματος εμβολιασμού, το υγειονομικό προσωπικό ήταν το πρώτο που κλήθηκε να εμβολιαστεί.

Σημείωσε ότι ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας συνεχίζεται, και εξέφρασε την ελπίδα το ποσοστό των υγειονομικών που εμβολιάζονται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Τόνισε ότι ο εμβολιασμός, σε συνδυασμό με τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας και την ατομική συμμόρφωση του καθενός, διασφαλίζει την υγεία του υγειονομικού προσωπικού.

Εξήγησε επίσης ότι η χρήση δύο rapid test τεστ στο προσωπικό των δομών υγείας που δεν έχει εμβολιαστεί, είναι ένα μέτρο που θα δώσει την δυνατότητα ελέγχου τυχόν διασποράς του ιού στο χώρο εργασίας.

Το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του

Το ΕΣΥ έχει αντέξει χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού, τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πρώτη μέρα της πανδημίας, και έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του συστήματος, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε υποδομές.

“Το ΕΣΥ στέκεται όρθιο, έχει φτάσει στα όριά του και συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες υγείας”, ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης. Πρόσθεσε ότι τις τελευταίες 25 ημέρες έχουν προστεθεί περισσότερες από 1000 κλίνες για την νοσηλεία ασθενών με covid-19, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τις Ένοπλες Δυνάμεις, και τις επόμενες μέρες θα προστεθούν ακόμα 500 κλίνες covid.

Αυτή τι στιγμή, πρόσθεσε, το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ενιαίο, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες. Το σύστημα υγείας ενισχύεται συνεχώς – χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως στην Αττική κατά τις αρχές Φεβρουαρίου υπήρχαν 229 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ covid, ενώ σήμερα είναι 387.

Συνεχίζουμε να ενισχύουμε το σύστημα με προσωπικό και υποδομές, είπεο αναπληρωτής υπουργός, ωστόσο “το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του, και πρέπει να καταστεί σαφές ότι σε κάθε περίπτωση, όσα μέτρα και να ληφθούν, εάν δεν υπάρξει η ατομική ευθύνη και η συμμόρφωση στα μέτρα και τις υποδείξεις της Πολιτείας, τότε δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε την πανδημία”.

  • Χαρδαλιάς: Ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι, κομμωτήρια και πάρκα

Την άμεση εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων με χαμηλό επιδημιολογικό αποτύπωμα στην εξέλιξη της πανδημίας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τη πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας να ισχύει, από αύριο, ενιαία σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας. Παράλληλα από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων τηρουμένων όλων των ήδη υφιστάμενων αυστηρών πρωτοκόλλων.

Επίσης, ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος, καθώς επίσης και η λειτουργία των δημοσίων πάρκων έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων και πάλι με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος.

Επομένως, όπως υπογράμμισε, ο κ. Χαρδαλιάς, επιτρέπονται οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και σε πάρκα χωρίς χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής αλλά μόνο ή με τα πόδια ή με ποδήλατο, ό,τι ισχύει δηλαδή έως σήμερα για το sms 6.

Ακόμη, αποφασίστηκε η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου δήμου με αναλογία ενός πιστού ανά 25 τμ και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση της μάσκας καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας ιεράς μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες για τις ακόλουθες τρεις θρησκευτικές τελετές: την Κυριακή της Ορθοδοξίας 21 Μαρτίου, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου 25 Μαρτίου, και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου 26 Μαρτίου. Η έναρξη ισχύος για την τέλεση των λειτουργιών είναι από 21 Μαρτίου.

Ακόμη αποφασίστηκε να επιτραπεί η ερασιτεχνική αλιεία είτε από πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων είτε από την παραλία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους και μόνο δήμους και με τη χρήση του κωδικού 6 προσεγγίζοντας δηλαδή πεζή ή με ποδήλατα και με τα απαραίτητα βέβαια συνοδευτικά έγγραφα στην περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών, το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.

Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, στόχος των αποφάσεων είναι ένας και αφορά στην διευκόλυνση της τήρησης των υφιστάμενων μέτρων. «Κατανοούμε και αντιλαμβανόμαστε την κούραση που η υφιστάμενη κατάσταση έχει προκαλέσει γι αυτό καθώς ο καιρός σταδιακά βελτιώνεται σκοπός είναι να εκμεταλλευτούμε τους εξωτερικούς χώρους οι οποίοι όπως όλοι γνωρίζουμε ευνοούν λιγότερο τη μετάδοση του ιού απ’ ότι οι κλειστοί. Ιδιαίτερα δε όταν στους ανοιχτούς χώρους κρατάμε αποστάσεις και φοράμε μάσκα», υπογράμμισε.

Όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) παραμένουν οι εξής περιοχές:

– η Περιφέρεια Αττικής

– οι Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

– οι Π.Ε Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος εξαιρουμένου του δήμου Σκύρου

– οι Π.Ε Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της περιφέρειας Πελοποννήσου

– οι Π.Ε Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

– η Π.Ε Θεσπρωτίας της περιφέρειας Ηπείρου

– η Π.Ε Ηρακλείου της περιφέρειας Κρήτης

– η Π.Ε Λέσβου της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

– ο δήμος Καλυμνίων της Π.Ε Καλύμνου

– ο δήμος Χίου της Π.Ε Χίου

– ο δήμος Ανωγείων της Π.Ε Ρεθύμνου

– ο δήμος Χανίων της Π.Ε Χανίων

– οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Π.Ε Ιωαννίνων

– ο δήμος Κατερίνης της Π.Ε Πιερίας

– ο δήμος Σκιάθου της Π.Ε Σποράδων

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται πλέον με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, από αύριο στις 6 το πρωί οι ακόλουθες περιοχές:

– η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου που έχει 42 ενεργά κρούσματα σήμερα όταν στις 8 Μαρτίου είχε 7

– η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου που έχει αυτή τη στιγμή 61 ενεργά κρούσματα από 31 στις 8 Μαρτίου

– ο δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών που έχει 43 ενεργά κρούσματα σήμερα όταν στις 8 Μαρτίου είχε μόλις 11

– οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς που έχουν 102 και 29 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα όταν στις 8 Μαρτίου είχαν 41 και 9

– ο δήμος Καρδίτσας που τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 140 από 63 που ήταν στις 8 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Λέρος βρίσκεται ήδη σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας από χθες το πρωί, καθεστώς στο οποίο θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα 29 Μαρτίου στις 6 το πρωί. Στο ίδιο καθεστώς εντάσσεται από αύριο το πρωί στις 6 και μέχρι τις 29 Μαρτίου και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου (με έδρα τη Σιάτιστα) της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Τέλος, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, «βγαίνουν» οι εξής περιοχές:

– η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας όπου παρατηρείται μείωση του επιδημιολογικού φορτίου κατά 49%

– η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου όπου το επιδημιολογικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 58,3%

– Επιπλέον, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βγαίνει και η Περιφερειακή Ενότητα ‘Αρτας όπου το ιικό φορτίο έχει υποχωρήσει 24,4%

– Επίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας «βγαίνει» από το βαθύ κόκκινο καθώς το επιδημιολογικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 44,2%

– Τέλος, από το βαθύ κόκκινο βγαίνει και ο Δήμος Ρόδου όπου το ιικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 58,5%

Οι περιοχές αυτές εντάσσονται από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου στις 6 το πρωί στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου(κόκκινο) καθώς παρατηρείται αισθητή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι το νέο πλαίσιο δεν αποτελεί άνοιγμα αλλά είναι ένας τρόπος να διευκολυνθεί η τήρηση των υφιστάμενων μέτρων με δεδομένη την κούραση που έχει προκαλέσει η πολύμηνη εφαρμογή τους.

«Δεν είναι το τέλος της προσπάθειάς μας γιατί μπορεί οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού να είναι μικρότερες όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο όμως αυτές δεν μηδενίζονται, για αυτό και είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί, να κρατάμε αποστάσεις και να φοράμε μάσκα για να παραμείνουμε ασφαλείς μέχρι να αφήσουμε οριστικά πίσω μας αυτή την πανδημία. Μέχρι ο εμβολιασμός να μας επιτρέψει σταδιακά να επιστρέψουμε στην προ κορονοϊού καθημερινότητα με απόλυτη ασφάλεια για εμάς και τους οικείους μας», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεικτικός αριθμός κρουσμάτων για το φετινό Πάσχα σχετικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό ο κ. Χαρδαλιάς είπε:

«Δεν υφίσταται θέμα αυτή τη στιγμή ενός αριθμού κρουσμάτων. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα δεδομένα, έχουμε τις μεταλλάξεις που επιβαρύνουν αυτή τη στιγμή τη διασπορά του ιού κι αντιλαμβάνεστε ότι βήμα- βήμα, πιστοί στη στρατηγική μας που θέλει κάθε μέρα αλλά και κάθε εβδομάδα να μπορούμε να σταθμίζουμε τα δεδομένα και ταυτόχρονα σε συνεννόηση με τους επιδημιολόγους μας να προχωράμε στα επόμενά μας βήματα κι έτσι ακριβώς θα αντιμετωπίσουμε και αυτή την κατάσταση».

Ερωτηθείς πότε θα γίνει το επόμενο βήμα για την τέλεση γάμων και βαπτίσεων με περισσότερα άτομα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι βήμα- βήμα σταθμίζουν τα δεδομένα και προχωρούν στην επόμενή τους κίνηση. «Είναι πολύ πρόχειρο να αρχίσουμε να βάζουμε χρονοδιαγράμματα πότε θα ανοίξει ένα μυστήριο πότε θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες. Μένουμε πιστοί στη βασική μας στρατηγική που αφορά στην επί εβδομαδιαίας βάση αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων και τη λήψη των σχετικών αποφάσεων», σημείωσε.

  • Γεωγραφική κατανομή των 2.785 κρουσμάτων covid-19 

Η γεωγραφική κατανομή των 2.785 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

179 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

151 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

206 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

71 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

317 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

146 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

197 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

14 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

302 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

27 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Άνδρου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

151 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

34 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

4 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

56 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

39 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

53 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

11 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

7 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

51 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

40 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

83 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

50 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

35 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

19 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

4 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

12 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

36 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

39 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

32 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

11 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

80 κρούσματα υπό διερεύνηση

Ανοίγουν κομμωτήρια, αρχαιολογικοί χώροι, πάρκα και ψάρεμα: Όχι μετακίνηση από δήμο σε δήμο, όλα τα μέτρα, οι «κόκκινες» περιοχές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: