Ο Ταγίπ ανάμεσα σε Μπάιντεν και Πούτιν και υπέρ του Ρώσου: Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα, τον τρώνε οι …Αμερικάνοι…

Από τον κήπο του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στέλνει φιλιά στην Πρώτη Κυρία και στα εγγόνια του που τον χαιρετούν από το μπαλκόνι της προεδρικής κατοικίας. EPA, OLIVER CONTRERAS / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Δεν γνωρίζουμε τι έχει στο μυαλό του ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τον Τούρκο εθνικιστή ηγέτη Ταγίπ Ερντογάν, ούτε πότε θα επικοινωνήσει μαζί του. Αλλά το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου έχει ληφθεί στην Άγκυρα.

Η τοποθέτηση του Ερντογάν υπέρ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη διαμάχη με τον Τζο Μπάιντεν είναι η απάντηση, κατά τη γνώμη μου, της Τουρκίας στις πιέσεις που δέχεται από την Ουάσιγκτον. Άλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος νοιώθει πια άνετα γύρω και κοντά στους Ρώσους παρά στους Αμερικανούς. Εκτελεί υπηρεσία για τον κ. Πούτιν και εναντίον της Αμερικής.

  • Βεβαίως, η ανάμειξη του Ερντογάν σε μία ψυχροπολεμική κατάσταση, όπως αυτή που διαμορφώνεται μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας, δεν είναι μία σοφή κίνηση. Αντίθετα, θα έλεγα πως είναι κακή απόφαση η τοποθέτηση υπέρ του ενός ή του άλλου στην πολιτικο-στρατηγική σύγκρουση του Προέδρου Μπάιντεν και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η στάση του Τούρκου προέδρου σημειώθηκε ήδη από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, ως οφείλει, όταν λαμβάνονται υψηλού επιπέδου αποφάσεις. Και η υποστήριξη του Ερντογάν στον κ. Πούτιν και εναντίον του κ. Μπάιντεν, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Άλλωστε, η επίθεση του Αμερικανού προέδρου στον Ρώσο ομόλογό του, είναι και ένα μήνυμα στους Αμερικανούς διπλωμάτες: ότι η θέση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στη Ρωσία (αλλά και στην Τουρκία) είναι παρελθόν, τελείωσε. Δεν υπάρχει. Άλλωστε ήταν θέση εις βάρος των αμερικανικών στρατηγικών συμφερόντων και υπέρ των ρωσικών.

Ο κ. Μπάιντεν δεν θα υποχωρήσει μπροστά σ’ αυτό που θεωρεί προκλητικότητα της Ρωσίας απέναντι στην Αμερική. Και επίσης θα υποστηρίξει τα στρατηγικά της συμφέροντα σε όλα τα μέρη του κόσμου -και στην ανατολική Μεσόγειος όπου συγκρούονται η Μόσχα και η Ουάσιγκτον. Η δραστηριότητα της Τουρκίας στη Μεσόγειο την Ρωσία εξυπηρετεί. Όχι το ΝΑΤΟ και γενικότερα τη Δύση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και αυτό πρέπει επιτέλους να το υπολογίσει η αμερικανική γραφειοκρατία. Ακόμα και χθες ο Φίλιπ Ρίκερ, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μας μίλησε για τη σύμμαχο Τουρκία. Το ποίημα του διάβασε, αλλά απορώ: Δεν άκουσε τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής; Δεν συνόδευε τον υπουργό του στη Γερουσία και τη Βουλή; Και αν δεν τον συνόδευε, δεν μελέτησε τις απαντήσεις του στις ερωτήσεις των Αμερικανών νομοθετών.

  • Και ενώ αυτά έλεγε ο κ. Ρίκερ στην ενημέρωση του στους δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα έριχνε «βόμβες»! Αναμενόμενη η αντίδρασή του, καθώς ακούμε και στην Ουάσιγκτον τα ίδια και χειρότερα.

Αυτό που δεν έχει υπολογίσει ο Ταγίπ Ερντογάν είναι το θέμα των S-400. Το ρωσικό σύστημα, έτσι όπως το έχει «δέσει» το αμερικανικό Κογκρέσο, είναι οδηγός για τον κάθε Αμερικανό πρόεδρο. Ακόμα και ο Ντόναλντ Τραμπ, που για προσωπικούς οικονομικούς λόγους δεν ήθελε με τίποτα να επιβάλει κυρώσεις αναγκάστηκε αν τις ανακοινώσει πριν εγκαταλείψει το Λευκό Οίκο. Ο σημερινός πρόεδρος, που δεν «πάει» τον Ερντογάν με τίποτα, και το έχει δηλώσει δημόσια, είναι «δεμένος» από τις αποφάσεις του Κογκρέσου. Μην ακούτε τα περί του αντιθέτου.

Τι είπε ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα;

«Η Τουρκία πρέπει να παραιτηθεί από τους S-400. Η μόνη λύση που μπορούμε να υποστηρίξουμε στο αμερικανικό Κογκρέσο είναι αυτή. Η λύση στην κρίση των S-400, περνάει μέσα από την Τουρκία και το κατά πόσο θα σταματήσει να τους έχει. Δεν πρόκειται για προσωπική άποψη. Αυτό ακριβώς επιβάλλει ο νόμος».

Οι αναγνώστες της Hellas Journal έχουν παρακολουθήσει μέσα από την ιστοσελίδα μας τις μάχες που δόθηκαν στο Κογκρέσο. Σημειώσαμε με λεπτομέρειες τις υποχρεώσεις της Άγκυρας, η οποία για το θέμα των S-400 είναι περικυκλωμένη. Από τους νόμους, όπως το έθεσε ο πρέσβης, ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, που δεν θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε και «αντι-τούρκο»… Αντίθετα. Αλλά γνωρίζει, και το λέει στους Τούρκους, ότι ειδικά αυτός ο νόμος CAATSA δεν παραβιάζεται…

Η συνάδελφος Μαρία Ζαχαράκη το έθεσε πολύ καλύτερα:

Λίγες μόνο ώρες, αφότου ο Τούρκος πρόεδρος είχε πάρει θέση υπέρ του Πούτιν στη λεκτική διαμάχη με τον Μπάιντεν, ήρθε η σκληρή απάντηση από τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα, που τόνισε στην Τουρκία με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αν δεν διώξουν το ρωσικό αντι-αεροπορικό σύστημα S-400, να μην περιμένει καμία θετική στάση από την Ουάσιγκτον και καμία λύση σε κανένα πρόβλημα με τις ΗΠΑ.

Η Αμερική, όπως είπε, είναι υπέρ του διαλόγου και της αποσαφήνισης της κατάστασης «ωστόσο, μιλάμε για νόμους κι όχι για προσωπικές απόψεις».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη:

  • «Ως κυβέρνηση των ΗΠΑ, εξετάζουμε ένα νέο πλαίσιο για λύση από τα τέλη Ιανουαρίου (από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση Μπάιντεν). Ο νόμος για τον αμυντικό προϋπολογισμό για το 2021 απαιτεί από την Τουρκία να μην έχει στην κατοχή της τους S-400. Θέλω να το υπογραμμίσω αυτό. Δεν είναι μια κατάσταση που μπορεί να λυθεί με ευαίσθητες ή έξυπνες μεθόδους. Πρόκειται για νόμο. Υπάρχουν αμερικανικοί νόμοι, για τους οποίους είμαστε υπόλογοι απέναντι στο Κογκρέσο».

Αναφέρεται, χωρίς να το λέει, στην πρόσφατη πρόταση των Τούρκων να κρατήσουν τους S-400 στο τουρκικό έδαφος και να ενεργοποιούνται μόνο όταν και αν δεχθούν επίθεση. Η αμερικανική απάντηση είναι ήδη αρνητική.

Οι Αμερικανοί έχουν ενημερώσει τους Τούρκους, όπως είπε ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, για να γνωρίζουν και τι μπορούν να περιμένουν:

 «Η Τουρκία έχει διάφορα αιτήματα προς τις ΗΠΑ. Όπως το πρόγραμμα F-35 και η αγορά Patriot… Όλα αυτά μπορούν να συζητηθούν, αλλά όλα εξαρτώνται από την κατάσταση με την παρουσία των S-400. Οι S-400 είναι μία από τις προϋποθέσεις μας. Εμείς δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η Τουρκία δεν διαθέτει S-400. Διότι κάθε είδους λύση πρέπει να βασίζεται στους αμερικανικούς νόμους. Έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα αν είναι συμβατά ή όχι τα F-35. Το λέω ξεκάθαρα. Τις κυρώσεις CAATSA τις ενεργοποιεί όποιος έχει συστήματα S-400».

Στην ουσία τους είπε ότι οι Τούρκοι ευθύνονται για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν αλλά και για τις κυρώσεις που έρχονται…

Όταν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι είπαν στον Αμερικανό πρέσβη ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να αγοράσει και νέα παρτίδα S-400, δεν μάσησε τα λόγια του, εκφράζοντας τη θέση του προέδρου Μπάιντεν:

«Σε περίπτωση νέας αγοράς, θα υπάρξουν εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες. Θα ληφθούν πολύ πιο δραστικά βήματα από ό,τι περιέχουν οι πρώτες κυρώσεις. Το Κογκρέσο θα δράσει άμεσα».

  • Και ο κ. Σάτερφιλντ γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα… Διότι διάβασε το νόμο για την άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί μέσα χώθηκε η τροπολογία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, που προβλέπει βαρύτατες κυρώσεις.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο Ερντογάν έχει κάνει από την αρχή της ιστορίας ένα σοβαρό λάθος: Δεν υπολόγισε το ρόλο των Αμερικανών νομοθετών και νόμιζε ότι θα τον σώσει ο Ντόναλντ Τραμπ από τον κ. Μενέντεζ. Όπως αποδείχθηκε στο τέλος ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε «δέσει» τον Ερντογάν απ’ όλες τις πλευρές…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

‘Εχει “βρωμίσει” η υπόθεση με τη Ρωσία: Ο θυμός του Μπάιντεν για τον Πούτιν… Τι θα πράξουν Αθήνα και Λευκωσία;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: