Ο Σχοινάς σε καυγά με τους Βρετανούς για τα Γλυπτά που έκλεψαν: Ανήκουν στον Παρθενώνα…

Ο Παρθενώνας διακρίνεται φωτισμένος πάνω στον χιονισμένο λόφο της Ακρόπολης, Αθήνα, Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ




«Τα 2500 ετών γλυπτά αποτελούν μακροχρόνια πληγή στις σχέσεις της Βρετανίας με την Ελλάδα», σημειώνουν στην εφημερίδα Telegraph οι Christopher Hope και James Crisp.

Όπως αναφέρεται, σαν να μην έφταναν οι εντάσεις για το Brexit, οι Βρυξέλλες άνοιξαν νέο καβγά με το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζοντας το μακροχρόνιο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των «Ελγίνειων Μαρμάρων».

Όσο Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα ήταν μέλη της ΕυρωπαΙκής Ένωσης, η Ε.Ε. προσπαθούσε να μένει μακριά από το τεταμένο αυτό θέμα και είχε υιοθετήσει μια θέση προσεκτικής ουδετερότητας στη διαμάχη.

Ωστόσο μία ημέρα αφότου ο βρετανός Πρωθυπουργός, Boris Johnson, είπε ότι τα «Ελγίνεια μάρμαρα» δεν θα επιστραφούν στην Ελλάδα, ο έλληνας Επίτροπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, υποστήριξε το αίτημα της Ελλάδας δηλώνοντας:

«Τα γλυπτά ανήκουν στον Παρθενώνα. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά θα θα πρέπει να ανυψώνει την ανθρωπότητα και όχι να τη διχάζει.»

Το αίτημα υποστηρίχθηκε και από τον πρώην υφυπουργό Ευρώπης με τους Εργατικούς, Denis MacShane, ο οποίος έγραψε στο Twitter σχολιάζοντας τη δήλωση του Σχοινά: «Είναι Έλληνας. Σαν να ρωτάς έναν βρετανό αξιωματούχο αν τα νησιά Φώκλαντ ανήκουν στην Αργεντινή. Γιατί είμαστε τόσο περήφανοι να υπερασπιζόμαστε έναν συφιλιδικό λεηλάτη; Αναγκάσαμε τους Ναζί να επιστρέψουν κλεμμένα έργα τέχνης και γλυπτά μετά το 1945

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στην ιστορία των γλυπτών του Παρθενώνα, σημειώνοντας ότι το Βρετανικό Μουσείο επιμένει πως «αγοράστηκαν νόμιμα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Η εμπορική συμφωνία για το Brexit περιλαμβάνει άρθρο που σχετίζεται με την επιστροφή παράνομα αποκτηθέντων πολιτιστικών αγαθών, αλλά τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ έχουν πει ότι αυτό αναφέρεται γενικότερα σε κλεμμένα έργα τέχνης και όχι ειδικά στα «Ελγίνεια μάρμαρα».

Σημειώνεται ότι το Γραφείο του βρετανού Πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα και παρατίθενται οι πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του βρετανού Πρωθυπουργού Boris Johnson στην εφημερίδα Τα Νέα.

ΠΗΓΗ: Telegraph, Christopher Hope, James Crisp – Elgin marbles belong to Greece, EU tells Boris Johnson

Στην εφημερίδα Express, ο David Maddox γράφει: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε νέο μέτωπο στην προσπάθεια να τιμωρήσει τη Βρετανία για το Brexit, απαιτώντας την επιστροφή των Ελγινείων μαρμάρων στην Ελλάδα. Το αίτημα έγινε από τον Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Επιτροπής και υπεύθυνο για θέματα πολιτισμού», σημειώνεται στον υπότιτλο.

Το δημοσίευμα παραθέτει τις σχετικές δηλώσεις του Μαργαρίτη Σχοινά στο twitter και του Boris Johnson στην εφ. Τα Νέα και σημειώνει ότι από τότε που ολοκληρώθηκε το Brexit η ΕΕ κάνει «πόλεμο φθοράς» κατά του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια «προφανή προσπάθεια να το τιμωρήσει».

Μεταξύ των επιθετικών πολιτικών που ασκούνται είναι η προσπάθεια να μπλοκάρει την εισαγωγή στη Βρετανία εμβολίων που η βρετανική κυβέρνηση έχει αγοράσει για να σώσει ζωές. Επιπλέον η ΕΕ αναγκάστηκε να υποχωρήσει, ώστε να μη δημιουργηθούν σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία, και αργότερα χρειάστηκε να ζητήσει συγγνώμη, διότι ισχυρίστηκε εσφαλμένα ότι η Βρετανία μπλόκαρε τις εξαγωγές εμβολίων προς την Ευρώπη.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο μπλοκάροντας τις εισαγωγές βρετανικών οστρακοειδών και άλλων ζωικών προϊόντων, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την απαγόρευση ευρωπαϊκού εμφιαλωμένου νερού και άλλων προϊόντων ως απάντηση.

Ο βουλευτής των Συντηρητικών, εκ των υπέρμαχων του Brexit, Andrew Bridgenείπε: «Η σχέση μας με την ΕΕ μετατρέπεται σε ελληνική τραγωδία. Τα μάρμαρα δεν θα υπήρχαν πια αν η χώρα αυτή δεν τα είχε σώσει. Αυτός ο καβγάς δείχνει πόσο χαμηλά έχει φτάσει η σχέση μας με την ΕΕ. Θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να επιτεθούν και να μειώσουν το Ηνωμένο Βασίλειο.»

ΠΗΓΗ: Express, David Maddox – They will use any means to attack UK!’ Fury as EU wades into Elgin Marbles row

Και άλλα εμπόδια στην αναθέρμανση των διμερών σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ: Η μεγάλη ενόχληση της Ουάσιγκτον…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: