Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην τηλεδιάσκεψη για την ασφάλεια στην Υποσαχάρια Αφρική

O υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στην υπουργική τηλεδιάσκεψη του συνασπισμού για το Σαχέλ που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλωράνς Παρλύ, την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ /STR




Θέματα που αφορούν στην κατάσταση ασφαλείας, την ενίσχυση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και τη διεθνή υποστήριξη στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής («περιοχή του Σαχέλ») συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο υπουργών Άμυνας του συνασπισμού για το Σαχέλ.

Η διασκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, Φλοράνς Παρλύ (Florence Parly).

Σημειώνεται, ότι οι εννέα χώρες που βρίσκονται (στο σύνολό τους ή κατά ένα τμήμα τους) στην περιοχή του Σαχέλ περιλαμβάνονται μεταξύ των φτωχότερων του κόσμου. Πρόκειται για τη Μπουρκίνα Φάσο, το Πράσινο Ακρωτήρι, το Τσαντ, την Γκάμπια, τη Γουϊνέα-Μπισσάου, το Μαλί, τη Μαυριτανία, τον Νίγηρα και τη Σενεγάλη, με συνολικό πληθυσμό άνω των 100 εκατομμυρίων.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος -στην παρέμβασή του- επισημαίνοντας τις σοβαρές επιπτώσεις από την αποσταθεροποίηση της περιοχής στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον, την παράνομη μετανάστευση και τη θαλάσσια ασφάλεια, υπογράμμισε τη σημασία των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη στις χώρες που βρίσκονται στη λεγόμενη «περιοχή του Σαχέλ».

Παράλληλα, σχολίασε ότι ο πρόσφατος διορισμός ειδικού απεσταλμένου του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Σαχέλ και η έναρξη λειτουργίας ελληνικής πρεσβείας στη Σενεγάλη υποδηλώνουν τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα -σε αυτήν την περιοχή- στην ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες της Δυτικής Αφρικής, αλλά και γενικότερα τη διεθνή παρουσία της στο πλαίσιο της αμυντικής διπλωματίας και των ειρηνευτικών αποστολών.

Στην τηλεδιάσκεψη, συμμετείχαν, επίσης, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell), υπουργοί Άμυνας κρατών-μελών της ΕΕ, ο αναπληρωτής γγ των Ηνωμένων Εθνών, Ζαν Πιέρ Λακρουά (Jean Pierre Lacroix), υπουργοί Άμυνας χωρών Σάχελ και εκπρόσωποι των υπουργείων Άμυνας ΗΠΑ και Καναδά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Συνεκπαίδευση της φρεγάτας «Ψαρά» και μαχητικών αεροσκαφών με μονάδες του ΝΑΤΟ δυτικά της Κρήτης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: