Ο Κουφοντίνας διχάζει την Ελλάδα: Σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, οι διαδηλωτές στους δρόμους…

Διαδηλωτές πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, υπέρ του απεργού πείνας και καταδικασμένου για τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα, Πέμπτη 04 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Η υπόθεση της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα διχάζει την Ελλάδα, σε μία δύσκολη εποχή για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας. Οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους και εκφράζονται φόβοι για νέα “δεκεμβριανά”.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας απέρριψε το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για αναβολή έκτισης της ποινής του, που είχαν υποβάλλει οι συνήγοροί του, μέχρι την αποκατάσταση της υγείας του, μετά από 56 ημέρες απεργίας πείνας και 10 ημέρες δίψας.

Η δεύτερη προσφυγή του Δημήτρη Κουφοντίντα στη Δικαιοσύνη η οποία αφορά το αίτημά του για μεταφορά από τις φυλακές Κασσαβέτειας στις φυλακές Κορυδαλλού, και όχι σ’ αυτές του Δομοκού, παραπέμφθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας και η απόφαση αναμένεται ίσως και σήμερα, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Θέμη Σοφό.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο (Μ. Γάκη πρόεδρος Πρωτοδικών, Ε. Νικολάου και Μ. Θεοδοσιάδης πρωτοδίκες) δέχτηκε την πρόταση της εισαγγελίας έδρας Α. Παπακώστα που απέρριψε το αίτημα, σημειώνοντας ότι «οι προβλέψεις για αναβολή ή διακοπή της έκτισης ποινής δίδεται μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει ασθένεια που δεν προκλήθηκε -όπως είπε- με τη βούληση του κρατουμένου». Η ίδια υποστήριξε ότι έχουν δοθεί οι απαραίτητες εντολές προς όλες τις κατευθύνσεις έτσι ώστε να διασφαλιστεί η υγεία του κρατουμένου τερματίζοντας όμως την απεργία πείνας.

«Η αντιμετώπιση της σοβαρής ασθενείας μπορεί να γίνει μέσω της ιατρικής βοήθειας που τού προσφέρεται. Ο αιτών είναι αυτός που θέτει ως προϋπόθεση τη διακοπή της έκτισης της ποινής για να δεχτεί ιατρική βοήθεια. Το δικαστήριο κρίνει πως η παραμονή του στο νοσοκομείο δεν αποτελεί δυσμενή μεταχείριση» έκρινε ομόφωνα το δικαστήριο.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της ΜΕΘ στη Λαμία Χρήστος Γεωργιάδης, που κατέθεσε ως μάρτυρας, περιέγραψε την κατάσταση του πολυισοβίτη ως πολύ κρίσιμη και μάλιστα σημείωσε ότι τα όργανά του βρίσκονται σε οριακή λειτουργία. «Έχει νοητική διαύγεια αλλά βρίσκεται στα όρια κατάρρευσης» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να κριθεί αν υπάρχει επιστροφή ή όχι. Επισήμανε ακόμη ότι οι κινήσεις των γιατρών είναι συγκεκριμένες, επιστημονικά ενδεδειγμένες αλλά σε κάθε περίπτωση απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του Δ.Κουφοντίνα.

Από τη δική του πλευρά, ο Θέμης Σοφός, δικηγόρος του ισοβίτη Δ.Κουφοντίνα, υποστήριξε στην αγόρευσή του πως πρόκειται για νέες διατάξεις που έχουν εισαχθεί στην νομοθεσία από το 2019 και έχουν σχέση με την υπόθεση ανεξάρτητα της απεργίας πείνας που κάνει ο πελάτης του, τονίζοντας πως την απεργία πείνας την προβλέπει και ο σωφρονιστικός κώδικας. Μάλιστα απαντώντας σε ερώτημα του δικαστηρίου αν κάποια άλλη κλινική ή νοσοκομείο σε επίπεδο χώρας θα μπορούσε να προσφέρει καλύτερες ιατρικές υπηρεσίες απάντησε αρνητικά.

«Η πρώτη αίτηση απορρίφθηκε από το δικαστήριο σήμερα, καθώς έκρινε ότι η διακοπή έκτισης της ποινής τίθεται ως όρος για τη βελτίωση της ιατρικής κατάστασης του ασθενούς κρατουμένου» δήλωσε ο κ. Σοφός και προσέθεσε:

«Με όλο το σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών τους, θα πρέπει να πω ότι εδώ εφαρμόζουμε ποινική δικονομία και όχι τις εκάστοτε αντιλήψεις της εκτελεστικής εξουσίας η οποία εφαρμόζει κατά το δοκούν τις απόψεις της για την εφαρμογή των αρχών και των κανόνων της σωφρονιστικής επιστήμης. Οι αρχές της δημοκρατίας έχουν τον χαρακτήρα του εναγκαλισμού, της κατανόησης, της καταλαγής, και της κοινωνικής επανένταξης. Δεν έχουν τον χαρακτήρα των δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών που ακούμε και δυστυχώς υπομένουμε. Ο κώδικας ποινικής δικονομίας ισχύει για όλους. Ο σωφρονιστικός κώδικας ισχύει για όλους ανεξαρτήτως της πράξεως για την οποία καταδικάστηκαν. Η δημοκρατία δεν συγκρίνει το αξιακό της σύστημα με κανένα άλλο διότι τότε αυτοκαταργείται».

Όπως ανέφερε, στις δηλώσεις του, ο κ. Σοφός το δεύτερο αίτημα που έχει κατατεθεί στα δικαστήρια της Λαμίας έχει σχέση με προσφυγή κατά της σιωπηρής απόρριψης του αιτήματος μεταγωγής του κρατούμενου στον τόπο έκτισης που προβλέπει ο σωφρονιστικός κώδικας. Σύμφωνα με τον κ. Σοφό το συγκεκριμένο αίτημα θα κριθεί σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Λαμίας και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει απόφαση ακόμη και αύριο.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μία κινητικότητα στο θέμα, καθώς όπως είπε «η πληροφόρηση μας είναι ότι σε ερώτημα της Εισαγγελίας της Λαμίας προς την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, η τελευταία απάντησε ότι έχει εισαχθεί προς επανεξέταση το αίτημα του κρατούμενου». «Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα. Η προσπάθεια, δηλαδή, που γίνεται, θεωρώ ότι πιάνει τόπο καθώς εάν η Κεντρική Υπηρεσία Μεταγωγών απαντά προς την Εισαγγελία της Λαμίας ότι έχει εισαχθεί προς εξέταση το αίτημα επαναμεταγωγής οφείλει να εκδώσει απόφαση» σημείωσε.

  • Πελώνη: Στο δίλημμα με το Κράτος Δικαίου ή με τον Κουφοντίνα, ο κ. Τσίπρας έχει ήδη πάρει θέση

“Στο δίλημμα με το Κράτος Δικαίου ή με τον Κουφοντίνα, ο κ. Τσίπρας έχει ήδη πάρει θέση” τόνισε σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την σημερινή ομιλία του στη Βουλή, κατηγορώντας ότι “δεν βρήκε ούτε μισή λέξη” για τις δηλώσεις του κ. Δρίτσα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι “επιμένει στο ψευδές αφήγημά του για την πανδημία” και ανέφερε ότι “ρίχνει το δηλητήριο του λαϊκισμού του, στους εμβολιασμούς” κάνοντας λόγο για “αντιπολίτευση του απελπισμένου”.

“Θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα, να βρει μια λέξη να πει από το βήμα της Βουλής για τις απαράδεκτες για εκπρόσωπο κοινοβουλευτικού κόμματος και προσβλητικές στη μνήμη των θυμάτων, δηλώσεις του κ. Δρίτσα. Δεν βρήκε ούτε μισή. Αντ΄ αυτού, επέλεξε να στοχοποιήσει τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής – «αυτή την κυρία», όπως ανέφερε απαξιωτικά για μια γυναίκα – Σοφία Νικολάου, η οποία εφαρμόζει το νόμο” είπε η κ. Πελώνη και πρόσθεσε:

“Όλοι καταλαβαίνουν το νόημα της σιωπής του. Στο δίλημμα με το Κράτος Δικαίου ή με τον Κουφοντίνα, ο κ. Τσίπρας έχει ήδη πάρει θέση”.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος συνέχισε σημειώνοντας:

“Επιμένοντας στο ψευδές αφήγημά του για την πανδημία που κλείνει πεισματικά τα μάτια απέναντι στις εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο, ο κ. Τσίπρας τώρα ρίχνει το δηλητήριο του λαϊκισμού του στους εμβολιασμούς” και κατέληξε: “Επιχειρεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα που θα χτίσει το τείχος της ανοσίας στο δρόμο προς την ελευθερία. Τον ενοχλεί, άραγε, στ΄ αλήθεια, η επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας, ή είναι απλά η αντιπολίτευση του απελπισμένου;”

  • Ηλιόπουλος: Η κ. Πελώνη να πει μια συγγνώμη εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη, για την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας

«Η κ. Πελώνη καλό είναι να βρει να πει μια συγγνώμη εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη για την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, που παρά το παρατεταμένο για 5 μήνες λοκντάουν έχει οδηγήσει για μια ακόμη φορά τα νοσοκομεία στο κόκκινο, χειρουργεία να αναστέλλονται και χιλιάδες συμπολίτες μας να υποφέρουν», απαντά στην κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Μια συγγνώμη για τη σκανδαλώδη διαχείριση των δημοσίων πόρων με αναθέσεις σε ημέτερους» συνεχίζει ο Ν. Ηλιόπουλος και προσθέτει:

«Μια συγγνώμη για την ανηθικότητα των παράνομων εμβολιασμών στελεχών της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα που παίρνουν τη σειρά ευπαθών συμπολιτών μας.

Αντί αυτού επιμένει με ανήθικο και διχαστικό τρόπο να αμφισβητεί την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της προοδευτικής παράταξης στους δημοκρατικούς θεσμούς και στο κράτος δικαίου».

«Έτσι όμως κάνουν ξεκάθαρο ότι αποτελεί προσωπική επιλογή του κου Μητσοτάκη η στρατηγική της έντασης και του διχασμού μήπως και καταφέρει να κρύψει την αποτυχία της κυβέρνησής του σε κάθε μέτωπο. Σε αυτόν τον επικίνδυνο κατήφορο δεν θα τους ακολουθήσουμε», καταλήγει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Γεωργιάδης: Δεν μπορούμε να δεχθούμε η όποια Κούρτοβικ και ο όποιος Κουφοντίνας να απειλούν τη δημοκρατία

Η σημερινή στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και η στάση του Θ. Δρίτσα, είναι ένα μεγάλο βήμα πίσω του ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι νίκη της δημοκρατίας αν ο ΣΥΡΙΖΑ διορθώσει το λάθος του, σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, όσα ο κ. Δρίτσας ανέφερε απόψε στη Βουλή.

«Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής. Ο κ. Δρίτσας είναι ένας αξιοπρεπής συνάδελφος και ένας ευγενής συνάδελφος. Κατά συνέπεια, η σφοδρή πολιτική κριτική που ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε στις δηλώσεις του, είχαν και ένα χαρακτήρα, για το πρόσωπο, για τον ίδιο τον κ. Δρίτσα», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

«Όσα είπατε για την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο τρόπος που την αντιμετωπίσατε προ ολίγου, δείχνει σεβασμό και σας τιμά», είπε ο υπουργός. «Οφείλω όμως να σας πω πού έγκειται το πρόβλημα. Μήπως τώρα που οι ατυχείς, όπως παραδεχθήκατε, δηλώσεις που δημιούργησαν την ένταση, επιτρέψουν και στον ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει πού κάνει λάθος. Εγώ παίρνω και τη σημερινή στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και τη δική σας, ως ένα μεγάλο βήμα πίσω, σε αυτή την ιστορία. Και αυτό θα είναι μια μεγάλη νίκη της δημοκρατίας».

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι «έχουμε έναν βαρυποινίτη καταδικασθέντα, δολοφόνο τρομοκράτη, ο οποίος αποφασίζει να κάνει απεργία πείνας για ένα δικαίωμα το οποίο θεωρεί ότι έχει», όμως αντί να κάνει απεργία πείνας ο Κουφοντίνας, μπορούσε να στραφεί στην ελληνική δικαιοσύνη και να εξεταστεί το αίτημα του.

«Αυτός αποφάσισε, δια της συνηγόρου του, να μην πάει στο δικαστήριο, αλλά να ξεκινήσει αυτή την απεργία πείνας και να ξεκινήσει όλη η ομάδα των φίλων της τρομοκρατίας στην Ελλάδα – αναφέρομαι σε αυτούς που σπάνε κάθε βράδυ μαγαζιά, καίνε αυτοκίνητα, πάνε στου Ζωγράφου, απειλούν τους αστυνομικούς, όλη αυτήν την ομάδα της άκρας Αριστεράς – εδώ και αρκετές μέρες να καταστρέφει δημόσια περιουσία και απειλεί ευθέως τη δημοκρατία με τα γνωστά πανό ‘Γεννηθήκαμε 17 Νοέμβρη’», είπε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε:

«Και τι κάνει ο Κουφοντίνας; Λέει πως ‘αν το αίτημα μου δεν γίνει δεκτό, ο στρατός μου θα κάψει την Ελλάδα’. Αυτό λέει ο Κουφοντίνας. Και τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέρει και το ΚΙΝΑΛ; Τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Βγαίνει και λέει να γίνει δεκτό το αίτημα του Κουφοντίνα, ακόμα και αν είναι παράνομο, ακόμα και καταπατά τους κανόνες του δικαίου. Αυτό λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και λέει ότι αυτό πρέπει να γίνει για να μην χαθεί μια ανθρώπινη ζωή», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ανέγνωσε απόσπασμα από το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου της Λαμίας, το οποίο ομόφωνα απέρριψε το αίτημά του για διακοπή της ποινής και αναφέρει ότι η αντιμετώπιση της σοβαρής ασθένειας του Κουφοντίνα, μπορεί να γίνει μέσω της ιατρικής βοήθειας που του προσφέρεται και πως ο αιτών είναι αυτός που θέτει ως προϋπόθεση την διακοπή της έκτισης της ποινής για να δεχθεί ιατρική βοήθεια και το δικαστήριο κρίνει πως η παραμονή του στο νοσοκομείο δεν αποτελεί δυσμενή μεταχείριση.

Την ίδια ώρα, όπως τόνισε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης, η δικηγόρος του Κουφοντίνα ζητάει να υποχωρήσει το κράτος δικαίου στο αίτημα του, και προειδοποιεί πως αν δεν συμβεί αυτό, θα υπάρξουν συνθήκες απειλής της κοινωνικής ειρήνης και της συνοχής. Δηλαδή, «δεν λέει η κ. Κούρτοβικ να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή, αλλά απειλεί ευθέως τη δημοκρατία και λέει αν δεν υποχωρήσει η δημοκρατία, θα έχουμε ζήτημα κοινωνικής ζωής».

«Σας ερωτώ κύριε Δρίτσα, εσείς βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, δέχεστε η όποια Κούρτοβικ και ο όποιος Κουφοντίνας να απειλεί την ελληνική δημοκρατία κατ΄ αυτόν τον τρόπο;», είπε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης που σχολίασε και την αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, λέγοντας του:

«Ακούστε κύριε Δρίτσα, έχετε συνυπάρξει συγκυβερνήτης με τον Πάνο Καμμένο. Ο Πάνος Καμμένος, στο βιβλίο του κατονόμαζε ως μέλος της 17 Νοέμβρη, την κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου, τη συμβία σας. Δεν αισθανθήκατε επί 4,5 χρόνια την ανάγκη να σηκωθείτε και να φύγετε από τον άνθρωπο που εξύβριζε κατ΄αυτόν τον τρόπο την οικογένεια σας, και τώρα θυμηθήκατε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Παπαχελά; Είναι αργά για δάκρυα κύριε Δρίτσα, από την ώρα που συγκυβερνήσατε με τον Πάνο Καμμένο, άρα αφήστε τις υποκρισίες».

Όπως εξάλλου είπε ο υπουργός, «οι εποχές που ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε ευνοϊκή μεταχείριση και άλλαζε τους νόμους του κράτους μαζί με τον κ. Λάμπρου, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχει κάνει ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Πανούσης, αυτές οι εποχές έχουν περάσει. Τώρα έχουμε κράτος δικαίου και ο Κουφοντίνας θα πρέπει να πάει στο δικαστήριο».

  • Δρίτσας: Δεν σήκωσα ούτε ένα χαλίκι ποτέ για να το πετάξω και να ασκήσω βία

«Δεν σήκωσα ούτε ένα χαλίκι ποτέ για να το πετάξω και να ασκήσω βία. Αυτή είναι η παράδοση της Αριστεράς που υπηρέτησα χρόνια, από διάφορες πλευρές, και της εξωκοινοβουλευτικής και της θεσμικής. Γιατί αυτή είναι η διαδρομή μου», ανέφερε ο Θοδωρής Δρίτσας που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας και απάντησε στις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε όλες τις προηγούμενες ώρες για τη δήλωση του σε σχέση με τη 17 Νοέμβρη.

«Γνωρίζω ότι ο πολιτικός ανταγωνισμός είναι αδυσώπητος, με πολλά, πολλά χτυπήματα κάτω από το τραπέζι. Έχω αντισταθεί, σε όλη μου τη ζωή, σε αυτή την ανθρωποφάγα πραγματικότητα και έχω αρνηθεί να ενδώσω.

Πολύ συχνά το έχω πληρώσει ακριβά. Δεν μετανιώνω, δεν θα αλλάξω. Έτσι ήμουν, έτσι είμαι, έτσι θα είμαι, όσο ζήσω ακόμα. Με αυτή την αφετηρία προσέρχομαι στη σημερινή ομιλία μου», είπε ο Θοδωρής Δρίτσας και τόνισε ότι ενώπιον της Βουλής, και μέσω αυτής ενώπιον των Ελλήνων και των Ελληνίδων, οφείλει να λογοδοτήσει και να εξηγήσει και να αποκαταστήσει.

«Δεν θα αναφερθώ καθόλου, παρά μόνο σε αυτό το σημείο, στην αξιότιμη κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Ούτε για το άρθρο της στα Νέα, ούτε για την πρωινή της παρουσία στο Σκάι. Η κυρία Μπακογιάννη αδίκησε και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εν τω συνόλω του, και εμένα προσωπικά ως υπόσταση ανθρώπινη, ηθική και πολιτική.

Έχω ευθύνη διότι, όντως δεν φρόντισα ο λόγος μου να είναι απολύτως σαφής, όσο απαιτούσαν οι περιστάσεις και να μην αφήνονται περιθώρια διπλών και τριπλών αναγνώσεων και παρερμηνειών. Αυτήν την ευθύνη, ναι, την έχω. Ήμουν παραπάνω από ότι έπρεπε χαλαρός, έχοντας εμπιστοσύνη στο δημοτικό ραδιοσταθμό στον οποίο είχα κληθεί να δώσω τη συνέντευξη. Πειραιώτης… δικό μας το θεωρούμε το κανάλι, γενικώς οι Πειραιώτες, και προσερχόμαστε πάντα με καλή διάθεση και πίστη.

Την αναλαμβάνω αυτή την ευθύνη, την έχω αναλάβει από την πρώτη στιγμή. Και γι΄αυτό το λόγο, αλλά όχι τόσο γι΄αυτό, κυρίως γιατί σέβομαι απόλυτα την κ. Μπακογιάννη για όλα όσα έχει βιώσει στην προσωπική της και την πολιτική της διαδρομή, και για όσα σημαντικά την έχουν συγκροτήσει ως προσωπικότητα, μέσα σε αυτή τη διαδρομή, εξαιτίας αυτού του ειλικρινούς σεβασμού, δεν θα αντιδικίσω μαζί της», είπε ο Θοδωρής Δρίτσας. Έτσι, τόνισε ότι ανέβηκε στο βήμα για να υπερασπιστεί «τον εαυτό του και την αξιοπρέπεια του και την πραγματική αλήθεια του λόγου του».

Όπως εξάλλου ανέφερε, όλες αυτές τις ημέρες και ο ίδιος και το κόμμα του έχουν προσέλθει με δύο αγωνίες, «να μην χαθεί αυτή η ανθρώπινη ζωή, όπως κάθε ανθρώπινη ζωή και να μην δηλητηριαστεί ακόμη παραπέρα το πολιτικό σύστημα, για ζητήματα που δεν είναι καίριας σημασίας και δεν είναι αυτά που πρέπει να επιλυθούν επ΄ωφελεία του ελληνικού λαού».

«Οι πολιτικές αντιθέσεις πρέπει αλλού να αναδειχθούν και όχι εκεί – και η ανθρώπινη ζωή να σωθεί», σημείωσε ο κ. Δρίτσας. Επισήμανε ότι αυτά δεν τα λέει μόνο εκείνος, αλλά και τα περισσότερα κόμματα, και διανοούμενοι, και οι Ενώσεις Δικαιωμάτων και συνταγματολόγοι που μιλούν για απόλυτο δικαίωμα προστασίας της ζωής, τα είπαν νομικοί, τα είπε ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας, τα είπε ο Θέμης Σοφός. «Και η κυβέρνηση δεν ακούει. Και είναι απορίας άξιο που δεν ακούει, στο όνομα ‘της πυγμής του κράτους που δεν εκβιάζεται’», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για να αναγνώσει στη συνέχεια το άρθρο του στο “Παρόν”, με τις θέσεις του για το ζήτημα της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Δεν σήκωσα ούτε ένα χαλίκι ποτέ για να το πετάξω και να ασκήσω βία. Αυτή είναι η παράδοση της Αριστεράς που υπηρέτησα χρόνια, από διάφορες πλευρές, και της εξωκοινοβουλευτικής και της θεσμικής. Γιατί αυτή είναι η διαδρομή μου. Και δεν είναι ατομική υπόθεση. Είναι συλλογική. Και ποτέ δεν δέχθηκα, ούτε εγώ ούτε κανένας μας, ότι μπορεί να αναθέτει κανείς στον εαυτό του, στο όνομα οποιασδήποτε ιδέας, να γίνεται τιμωρός και εκτελεστής κάποιων που έχουν ευθύνη για το ένα ή για τα άλλο ζήτημα. Αυτές είναι οι αρχές μου. Αυτές είναι η αρχές μας. Να μην ξαναγίνουν ποτέ, με αφορμή τη 17 Νοέμβρη, όσα έγιναν όταν εκείνη στο φόρτε της και το πολιτικό σύστημα επηρεαζόταν, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ενοχοποιείται ποιος; Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τότε, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ως αρχηγός της 17 Νοέμβρη, και ο Περικλής Κοροβέσης κλπ», είπε ο Θοδωρής Δρίτσας και αναφέρθηκε σε δημοσίευμα από το βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά για τη ζωή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπου τον εμφανίζει να λέει, ότι είναι πεισμένος πως πίσω από τη 17 Νοέμβρη υπήρξε το σκληρό ΠΑΣΟΚ.

«Είναι δυνατό, να μην βάλουμε πίσω όλα αυτά τα ζητήματα; Και εγώ αυτό που είπα, στη συνέντευξή μου – προφανώς το είπα με ασάφεια – αλλά αυτά είπα, αυτά θέλησα να πω και αυτά είπα», ανέφερε ο κ. Δρίτσας. Όπως τόνισε, η φράση «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη», είχε το νόημα ότι η τρομοκρατία στην Ελλάδα δεν πέρασε, όπως πέρασε στην Ιταλία που έφτασε στα όρια του εμφυλίου. «Στην Ελλάδα δεν πέρασε. Μην το ξαναγεννάμε. Αυτή ήταν η απάντησή μου, μέσα από διακοπές, πιέσεις κλπ.. Και αν διαβάσει κανείς το σύνολο, χωρίς προκαταλήψεις, θα καταλάβει πολύ καλά τι είπα και ξέσπασε ο σάλος μετά. Αμέσως έβγαλα ανακοίνωση για αποκατάσταση», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, παραδεχόμενος πως ήταν όντως ατυχής η δήλωσή του.

  • Βούτσης: Με την υπόθεση Κουφοντίνα θέλετε να διχάσετε την ελληνική κοινωνία

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας θέλησε από το βήμα της Βουλής να θέσει τρία κορυφαία θέματα που έχουν απασχολήσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τον δημόσιο διάλογο και αφορούν τους σκανδαλώδεις εμβολιασμούς των “γαλάζιων” στελεχών, τις απευθείας αναθέσεις της γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής κυρίας Νικολάου και για τις σκανδαλώδεις απευθείας αναθέσεις περιφερειαρχών» ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, προσθέτοντας πως ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αντί να απαντήσει για αυτά «έκανε έναν αντιπερισπασμό μιλώντας για τον απεργό πείνας».

Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι η στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Κουφοντίνια είναι «μετέωρη και προδίδει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα μείζον θέμα που είναι η ισονομία στην οποία σας καλούν πάρα πολλοί άνθρωποι και της δικής σας παράταξης …». Υπογράμμισε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλες τις δηλώσεις του «εκφράζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και όλη την Αριστερά δεν έχει αφήσει ούτε ένα κόκκο, ούτε μια χαραμάδα για να εννοήσει αυτά που εσείς αναφέρετε» και καταλόγισε στη ΝΔ και την κυβέρνηση ότι «στοχοποιούν την Αριστερά, φέρνοντας και ξαναφέρνοντας θέματα, έτσι για να δημιουργείται μια αχλή κάτω από την οποία θέλετε να κρύψετε όλα τα προηγούμενα ανοικτά θέματα διακυβέρνησης και να διχάσετε την ελληνική κοινωνία».

«Αυτό δεν θα περάσει. Δεν πρόκειται σε αυτή την παγίδα να πέσει κανείς δημοκράτης πολίτης», τόνισε και προσέθεσε «εσείς θα βγάλετε ο φίδι από την τρύπα, σε εσάς είναι αυτή η καυτή πατάτα, εσείς θα πάρετε τις αποφάσεις σας ενώπιον του νόμου αλλά και της Ιστορίας».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε πως η κυβέρνηση «καταδικάζει απερίφραστα κάθε συμπεριφορά οποιουδήποτε στελέχους της ή μη που προσπαθεί να ξεπεράσει την σειρά εμβολιασμού και να εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα περνώντας την σειρά κάποιου άλλου» και πρόσθεσε ότι «όπου κάτι τέτοιο έγινε γνωστό υπήρξαν και οι κομματικές πειθαρχικές κυρώσεις και δημόσια καταδίκη».

Σχετικά με την υπόθεση Κουφοντίνα, ο υπουργός παρατήρησε πως «ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε επί 46 λεπτά της ώρας δεν βρήκε χρόνο να πει ούτε μια κουβέντα για τον Κουφοντίνα, όταν η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ κάνει καθημερινά διαδηλώσεις, οι βουλευτές σας είναι κάθε ημέρα στα κανάλια και το κόμμα σας βγάζει κάθε ημέρα ανακοινώσεις» και προσέθεσε: «Προφανώς αυτό δεν έγινε τυχαία αλλά επί σκοπώ. Γιατί συνειδητοποίησε και αυτός -και εγώ το θεωρώ θετικό αυτό- ότι υφίσταται ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλη πολιτική ζημία από όλα αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες».

Αναφερόμενος δε στη στάση της κυβέρνησης στο θέμα επανέλαβε ότι «εμείς δεν ξεχωρίζουμε τους Έλληνες πολίτες, και λέμε ότι εάν ο κ. Κουφοντίνας θεωρεί ότι έχει αδικηθεί από μια πράξη της διοικήσεως μπορεί να προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη και να ζητήσει τη γνώμη και την απόφασή της, όπως μπορεί να το κάνει και ο κάθε πολίτης που θεωρεί ότι αδικείται. Η ιδέα ότι αυτός αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση είναι λανθασμένη».

Έξω φρενών η Ντόρα: Ως Εδώ… Οι δηλώσεις του κ. Δρίτσα ξεχείλισαν το ποτήρι… Προσέβαλε τους νεκρούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: