Ο κορωναϊός σαρώνει το Μεξικό, την Κούβα και τη Χιλή: Χιλιάδες νεκροί και εκατομμύρια κρούσματα

File Photo: Οι εμβολιασμοί στη Χιλή κατά της Covid-19 συνεχίζονται και το το 73% των κατοίκων της έχει πλέον εμβολιαστεί. EPA, Alberto Valdes, μέσω ΚΥΠΕ




Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 247 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού να αυξάνεται σε 190.604 νεκρούς.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 2.734 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα να φθάνουν τα 2.128.600.

Ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη θεωρείται υποτιμημένος. Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει στην πορεία της υγειονομικής κρίσης πως στην πραγματικότητα οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι απ’ ό,τι καταγράφεται επίσημα.

  • Κούβα: 858 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 4 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 858 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 4 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 348 νεκρούς επί συνόλου 55.693 κρουσμάτων στη νήσο της Καραϊβικής από τον Μάρτιο του 2020.

Όπως σημείωσε ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος στο υπουργείο Υγείας της Κούβας, 846 κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, ενώ 12 εντοπίστηκαν σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Επρόκειτο κυρίως για ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Ντουράν, 41 ασθενείς νοσηλεύονται σε σοβαρή και άλλοι 28 σε κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία.

Από τον Ιανουάριο, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τρίτο κύμα της πανδημίας, που ώθησε τις αρχές να επιβάλλουν εκ νέου μέτρα όπως η διακοπή των παραδόσεων μαθημάτων με φυσική παρουσία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το κλείσιμο ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων, μπαρ και εστιατορίων, καθώς και να μειώσουν τις πτήσεις από κάποιες χώρες.

  • Χιλή: Πάνω από 5.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού —για 3η συνεχόμενη ημέρα—, 69 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.280 κρούσματα του SARS-CoV-2 —ξεπέρασαν το επίπεδο των 5.000 για τρίτη συνεχόμενη ημέρα—, με το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνουν συνολικά τους 855.785.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι άλλων 69 ασθενών αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας σε 21.077 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι πλέον 28.557. Ο αριθμός τους ανέβηκε το τελευταίο διάστημα σε επίπεδα που η χώρα είχε να καταγράψει από τον Ιούλιο του 2020.

Τα κρούσματα σημείωσαν μεγάλη αύξηση περί το τέλος των διακοπών του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο, από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, περίοδο κατά την οποία ταξίδεψαν εντός και εκτός χώρας εκατομμύρια πολίτες.

Ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις παρότρυνε για ακόμη μια φορά να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, καθώς επαπειλείται «τρίτο κύμα» της πανδημίας, παρά τη συνεχιζόμενη εκστρατεία ανοσοποίησης στο πλαίσιο της οποίας έχουν εμβολιαστεί πάνω από 4 εκατ. πολίτες.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μεξικό, Mexico – Αβάνα, Cuba – Σαντιάγο, Chile

Απίστευτο σοκ προκαλεί η είδηση: Η πανδημία θα οδηγήσει γονείς να παντρέψουν επιπλέον 10 εκ. παιδιά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: