Ο Καποδίστριας, η πανούκλα κι η πρώτη καραντίνα στην Ελλάδα: Μια διαφορετική προσέγγιση για το 1821

File Photo: Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος πέφτει νεκρός από τη δολοφονική επίθεση από τον Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου μετέβαινε για να εκκλησιασθεί. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Η πρώτη καραντίνα στην Ελλάδα, που είχε εφαρμοστεί από τον Καποδίστρια το 1828 για την αντιμετώπιση της πανώλης, και η ιατρική περίθαλψη των αγωνιστών του 1821 αποτελούν το αντικείμενο της διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργανώνει ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου στις 21 Μαρτίου (11.30 πμ).

Η εκδήλωση διοργανώνεται ενόψει του εθνικού εορτασμού της 25ης Μαρτίου, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και των επετειακών εκδηλώσεων των 200 Χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

« Προσεγγίζουμε την επανάσταση του 1821 από μία άλλη οπτική και εστιάζουμε με δύο θεματικές εκδηλώσεις, στον σημαντικό τομέα της ιατρικής περίθαλψης, στην θεραπευτική αντιμετώπιση των τραυματιών του 1821, στις πανδημίες της εποχής, στην σίτιση αλλά και στην δημόσια υγεία των υπόδουλων Ελλήνων. Οι ιστορικοί γράφουν ότι ο βασικός εχθρός των Ελλήνων δεν ήταν ούτε οι Τούρκοι ούτε η έλλειψη πολεμικού εξοπλισμού. Ήταν οι ασθένειες, οι τραυματισμοί και η πείνα, με κορυφαία ιστορική σύμπτωση την αντιμετώπιση της πανώλης και την εφαρμογή της πρώτης καραντίνας στην Ελλάδα από τον Καποδίστρια» σημειώνει ο δήμαρχος Κορδελιού- Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός.

Στόχος του Α΄ μέρους του επετειακού αφιερώματος, όπως αναφέρει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας- Δημόσιας Υγείας- ΚΕΠ Φωτεινή Πεσματζόγλου- Δεβετζή, είναι μέσα από την ιστορική «σύμπτωση των γεγονότων » και την «επανεμφάνιση των υγειονομικών πανδημιών»:

α) να αναδειχθεί για μία ακόμη φορά η ασύγκριτη πολιτική διορατικότητα και η σπάνια ικανότητα – ενός μεγάλου Έλληνα, του ιατρού- διπλωμάτη -και πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια,

β) να γνωστοποιηθεί ότι τα σημερινά παγκόσμια πρωτόκολλα κατά της πανδημίας του κορωναϊού βασίζονται στα δικά του υγειονομικά μέτρα που εφάρμοσε εκείνος το 1828 κατά της πανδημίας της πανώλης στην Ελλάδα,

γ) να τονιστεί ότι παρά τις ανεπαρκείς υποδομές δημόσιας υγείας, νοσηλευτικής φροντίδας, τον μικρό αριθμό των ιατρών- πρακτικών ιατρών και την πλήρη ανεπάρκεια υγειονομικού υλικού, τελικά νίκησε το σθένος, η δύναμη της θέλησης, η ευρηματικότητα και η επιμονή των ιατρών που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στους τραυματίες αγωνιστές της -Επανάστασης του 1821,

δ) να αναδειχθεί το έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον καθημερινό πολυμέτωπο αγώνα κατά της πανδημίας του κορωναϊού

ε) να προβληθεί ο ρόλος της Δημόσιας Υγείας στην Επανάσταση του 1821, αλλά και η ιστορία της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας, η οποία αποτελεί θεμέλιο λίθο στην ίδρυση κάθε κράτους.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης ο καθηγητής Πνευμονολογίας Λοιμωξιολογίας, Ιωάννης Κιουμής θα αναφερθεί στον Ιωάννη Καποδίστρια και πως αντιμετώπισε την επιδημία πανώλης με την πρώτη καραντίνα 50 ημερών στην Ελλάδα το 1828, με το κλείσιμο των εκκλησιών , των καφενείων ,την ιχνηλάτηση, τις ζώνες και τα απαγορευτικά μέτρα. Επίσης θα μιλήσει για την αντιμετώπιση των επιδημιών και τους εμβολιασμούς από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα.

Ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας καθηγητής Θεόδωρος Δαρδαβέσης θα αναφερθεί στη δημόσια υγεία, την ιατρική φροντίδα και την περίθαλψη των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821». Παράλληλα θα μιλήσει για τους ιατρούς , τους πρακτικούς γιατρούς, τους ιατροφαρμακοποιούς, τους κομπογιαννίτες και τους τσαρλατάνους που υπήρχαν την εποχή εκείνη αλλά και για την έκφραση «καλό βόλι», που σήμαινε κι έναν …γρήγορο, ανώδυνο θάνατο.

Στη εκδήλωση θα απευθύνουν μηνύματα η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ , δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Θα μεταδοθεί από το κανάλι του δήμου Κορδελιού Ευόσμου στο youtube: https://m.youtube.com/channel/UCteaArGHIt3ci5Wyuf9FyQA

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Τέλος τα ονόματα από το ελληνικό αλφάβητο για τους κυκλώνες του Ατλαντικού: Είναι «εξωτικά» και…παραπλανούν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: