Ο υψηλός συμβολισμός των «γερακιών» με τα F-15 του Ριάντ στο FIR Αθηνών: Comao με τα Ελληνικά F-16 και Mirage 2000

Οι αεροπόροι της Σαουδικής Αραβίας εκπαιδεύονται εξ αρχής στις Ηνωμένες Πολιτείες κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παίρνουν την ίδια αεροπορική κουλτούρα με τους πιλότους της USAF. Στην εικόνα ένα F-15 Strike Eagle των Αμερικανών όπου το 2018 πήρε μέρος στον Ελληνικό “Ηνίοχο” στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Πηγή εικόνας: Hellasjournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Εκτός από τον ιδιαίτερα υψηλό συμβολισμό που έχει αποκτήσει το άνοιγμα στον αραβικό κόσμο από την Ελλάδα και την αποστολή των έξι F-15 SA Strike Eagle στη Σούδα με την πολυπληθή αποστολή των Σαουδαράβων, ως ανταπόδοση στις κινήσεις της Αθήνας, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, ιδιαίτερα υψηλό συμβολισμό αποκτούν και τα σχέδια δράσης των δυο αεροποριών.

Από τις πτήσεις εξοικείωσης την ερχόμενη Δευτέρα, όπου τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας και οι Σαουδάραβες ιπτάμενοι θα πετούν φτερό με φτερό, οι περιοχές του FIR που έχουν δεσμευτεί με ΝΟΤΑΜ βρίσκονται εκεί ακριβώς που οι εναέριοι φρουροί του Αιγαίου εμπλέκονται με εκείνους που εισβάλουν δίχως σχέδιο πτήσης στον Ελληνικό ουρανό.

Και με το F-15 SA Strike Eagle, ένα μαχητικό αεροπορικής υπεροχής στο φτερό των Ελληνικών αεροσκαφών είναι μια ακόμη πρώτης τάξεως ευκαιρία για «μαθήματα» στον αέρα, καθώς το 4,5 γενιάς μαχητικό των Σαουδαράβων έχει παρόμοια χαρακτηριστικά και δυνατότητες με το Γαλλικό RAFALE που επιλέχθηκε από την Πολεμική Αεροπορία να ενταχθεί το επόμενο διάστημα στον αεροπορικό στόλο.

Άλλωστε ο σχεδιασμός στο αεροπορικό επιτελείο αλλάζει άρδην ύστερα από την απόφαση για ένταξη των 4,5 γενιάς Γαλλικών «ριπών ανέμου» και η συνεκπαίδευση με τα μαχητικά αεροπορικής υπεροχής- όπου κι αυτά ήταν υποψήφια για την ένταξή τους στην ΠΑ- είναι μια εικόνα από το μέλλον για τους ιπταμένους των «μπλε φτερών».

  • Οι αεροπόροι από τις πολεμικές μοίρες πρόκειται να γράψουν πολλές απογειώσεις, ενώ στις περιοχές του κεντρικού Αιγαίου, τα Σαουδαραβικά μαχητικά θα συναντώνται με τα Γαλλικά Mirage 2000-5 από την 331 Μοίρα Θησέας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Μπορεί πάντως αυτές οι πτήσεις και εκπαιδεύσεις να γίνουν εντός του FIR Αθηνών, δεν παύουν όμως να είναι ένα χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο της γείτονος με τα μηνύματα που εκπέμπουν. Άλλωστε οι αυτονομιστές Χουθ κατά των οποίων μάχονται οι Σαουδάραβες στην Υεμένη, στηρίζονται από την Τεχεράνη και η Άγκυρα πολλές φορές έχει βρεθεί στο ίδιο στρατόπεδο με αυτήν.

  • Υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης

Πάντως όπως σημείωναν ιπτάμενοι, από τώρα γνωρίζουν ότι το επίπεδο αυτής της συνεκπαίδευσης θα είναι ιδιαίτερα υψηλό μιας και οι Σαουδάραβες πολύ συχνά μεταβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εκεί εκπαιδεύονται με την USAF.

Εκτός όμως από το διμερές επίπεδο ανάμεσα στην Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία και την Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας, τα «γεράκια» του Ριάντ έχουν πάρει πολλές φορές μέρος στην διασυμμαχική άσκηση των ΗΠΑ RED FLAG, ένα εκπαιδευτικό project με ιδιαίτερα απαιτητικά σενάρια στο οποίο ο ιπτάμενος κάθε μέρα πρέπει να ανεβαίνει επίπεδο.

Όμως η HAF έχει επιφυλάξει στην RSAF και διακλαδικά σενάρια, τόσο με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού σε αντιαεροπορικά γυμνάσια, όσο και καταδείξεις στρατηγικών εγκαταστάσεων από τους «σπεσιαλίστες» των Ειδικών Επιχειρήσεων.

Ο Α’ ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κων/νος Φλώρος με τον Αντισμήναρχο Rashed Alabouti, τον Ακόλουθο -Αξιωματικό Σύνδεσμο του Υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας στη χώρα μας. Πηγή ΓΕΕΘΑ 

Το Ριάντ ακόμη και εν μέσω της Ελληνοτουρκικής κρίσης το καλοκαίρι είχε δείξει αντανακλαστικά, τασσόμενο στο πλευρό της Ελλάδας και απέναντι στις αξιώσεις της Άγκυρας, όχι μόνο εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά για τα επεκτατικά σχέδια που έχει στην Αν. Μεσόγειο και πέρα από αυτή με ιδιαίτερο παρεμβατισμό και στον αραβικό κόσμο.

Άλλωστε μια από τις κινήσεις που είχαν γίνει από τη Σαουδική Αραβία στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονταν σε ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα κι έδειχναν την αναβάθμιση των σχέσεων των δυο κρατών, ήταν να τοποθετήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα Στρατιωτικό Ακόλουθο- Αξιωματικό σύνδεσμο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας.  Πρόκειται για τον Αντισμήναρχο Rashed Alabouti ο οποίος είχε συναντηθεί και με τον Α’ ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Στη Σούδα τα F-15 της Σαουδικής Αραβίας το Σάββατο: Έμπρακτη ανταπόδοση φιλίας του αραβικού κόσμου…

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: