O Ερντογάν απέλυσε και τον υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας: Στη θέση του στέλεχος της Morgan Stanley

Περαστικοί έξω από θέατρο στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Μαρτίου 2021. EPA/ERDEM SAHIN




Ο Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το ξήλωμα στην κεντρική τράπεζα της χώρας, αυτή τη φορά διορίζοντας ένα πρώην στέλεχος της Morgan Stanley στην επιτροπή νομισματικής πολιτικής,

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο Mustafa Duman, πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Morgan Stanley στην Τουρκία, διορίστηκε τα ξημερώματα της Τρίτης υποδιοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα.

Ο Duman διορίζεται στη διοίκηση της Τράπεζας μία εβδομάδα αφότου ο Ερντγάν απέλυσε τον τρίτο διοικητή μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, σε μια απόφαση που σόκαρε τους επενδυτές και έπληξε την τουρκική λίρα. Ως υποδιοικητής, ο Duman θα είναι ένα από τα επτά μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, η οποία αποφασίζει για την πορεία των επιτοκίων στη χώρα.

Ο τελευταίος αντικατέστησε έτσι τον Murat Cetinkaya, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλου του ομίλου του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης (Borsa Istanbul), ο οποίος υπηρετούσε ως υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας από τον Αύγουστο του 2019.

Ως αποτέλεσμα της απόλυσης, η τουρκική λίρα κατέγραψε νέες απώλειες. Σύμφωνα με το Reuters, το τουρκικό νόμισμα υποχωρούσε περίπου 0,7% στις 8,28 λίρες ανά δολάριο, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση και πλησιάζοντας περισσότερο στο ιστορικά χαμηλό των 8,58 λιρών.

Η λίρα έχασε περίπου το 10% της αξίας της την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο διορισμός του Σαχάπ Καβτσίογλου, ενός επικριτή των υψηλών επιτοκίων, ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας προκάλεσε φόβους ότι θα αντέστρεφε τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο Καβτσίογλου υποβάθμισε τη Δευτέρα τις προσδοκίες μίας μείωσης των επιτοκίων τον Απρίλιο ή τους επόμενους μήνες, αλλά οι δηλώσεις του δεν μπόρεσαν να στηρίξουν τη λίρα καθώς δεν αποτελούσαν ένα κατηγορηματικό «όχι» στις μειώσεις επιτοκίων, σύμφωνα με αναλυτή της Commerzbank.

Η αναταραχή στην αγορά προκάλεσε επίσης ανησυχίες για περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), αν και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ερντογάν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι δεν εξετάζονται τέτοιες κινήσεις.

Με πληροφορίες από Bloomberg,  Financial Times μέσω AΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝEWS GOOGLE

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ως απειλή:  Προειδοποίηση του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: