Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Eisenhower» ΑΠΕ- ΜΠΕ, ZARPANEWS, STR
Στην ναυτική βάση της Σούδας στα Χανιά έφτασε το πρωί του Σαββάτου το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ». Το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Eisenhower» κατέπλευσε λίγο πριν τις 11 το πρωί στην ναυτική βάση του Μαραθίου.
Το πλοίο προσέγγισε με την βοήθεια 4 ρυμουλκών στην προβλήτα Κ14, ενώ κατά την είσοδο του στο λιμάνι συνοδευόταν από σκάφος του Λιμενικού Σώματος και ταχύπλοα σκάφη του Ναυτικού.
Το τεράστιο πλοίο σε συνδυασμό με φόντο τον χιονισμένο ακόμη Ψηλορείτη συνέθεσαν ένα εντυπωσιακό σκηνικό.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA: Σε κέντρο εκπαίδευσης και υποστήριξης ολόκληρης της ανατολικής Μεσογείου έχει μετατραπεί η Σούδα στην Κρήτη καθώς κατέπλευσε σήμερα το γιγαντιαίο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ με τον στολίσκο που το συνοδεύει, ενώ την ιδιά στιγμή διεξάγεται άσκηση της πολεμικής αεροπορίας στην περιοχή με τα F15 της Σαουδικής αεροπορίας.
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο με τις δυνάμεις του συμμετείχε σε συνεκπαίδευση με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και την πολεμική αεροπορία και θα παραμείνει στην ναυτική βάση της Σούδας τις επόμενες ημέρες ενώ την Τρίτη θα το επισκεφθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ κατασκευάστηκε το 1977. Μεταφέρει 90 αεροσκάφη. Η κυρίως δύναμη του είναι τα F18 Souper Hornet και διαθέτει παράλληλα ιπτάμενα ραντάρ HAWKEYE αλλά και ελικόπτερα MH-60 Nighthawk. Στην πλωτή πολιτεία υπηρετούν 5600 άνδρες και γυναίκες.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η αεροπορική άσκηση FALCON EYE της πολεμικής αεροπορίας με την συμμετοχή 6 υπερσύγχρονων F15 της Σαουδικής Αραβίας.
Η παρουσία των αραβικών f15 στην Σούδα ενδέχεται να παραταθεί για αρκετό χρονικό διάστημα καθώς η στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Σαουδική Αραβία είναι συνεχής.
«Προσδοκούμε, Θεού θέλοντας, να εκμεταλλευτούμε όλες τις ευκαιρίες που υπάρχουν για να διευρύνουμε την στρατιωτική συνεργασία μας.»
Από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, η Άγκυρα προσπαθεί να χτίσει γέφυρες με την ευρωπαϊκή ένωση ενώ ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη του στα «Νέα» εξήγησε και γιατί αποδέχθηκε την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του για επαφές στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου.
«Είναι αλήθεια ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί, έστω και μερικώς, ούτος ώστε να επιτρέψει την επανάληψη των επαφών υψηλού επιπέδου. Είναι βέβαια σαφές ότι εάν επαναληφθούν οι προκλήσεις το κλίμα αυτό μπορεί να ανατραπεί.»
Ο Ταγίπ Ερντογάν την ιδιά στιγμή σπεύδει να αλλάξει την εικόνα του προς τις Βρυξέλλες εν όψει και της συνόδου κορυφής οπου και θα συζητηθεί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων.
Σε τηλεδιάσκεψη που είχαν οι επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με τον Τούρκο πρόεδρο φάνηκε μια πρόθεση για αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές ενώ συζητήθηκαν μεταξύ άλλων το μεταναστευτικό. Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο η επίλυση του Κυπριακού αλλά και το μεταναστευτικό.
Η σύνοδος κορυφής με βασικό θέμα τις σχέσεις Τουρκίας ευρωπαϊκής ένωσης πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.