Ο Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζει τον “κατά συρροή κλέφτη Έλγιν: Προκλητικός όσο ποτέ για τα γλυπτά…

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έξω από την Ντάουνιγκ 10. EPA, ANDY RAIN




Δημοσίευμα στην εφημερίδα The Guardian, (κείμενο Helena Smith) σχετικά με τις δηλώσεις του βρετανού Πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, στην εφημερίδα Τα Νέα όπου σημειώνεται ότι ο βρετανός Πρωθυπουργός απέρριψε ξεκάθαρα το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Η παρέμβαση του Johnson, αν και είχε στόχο να δώσει τέρμα στη διαμάχη, αναμένεται να προκαλέσει περισσότερη αντιπαράθεση», σχολιάζεται. Πέρυσι, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε χαρακτηρίσει τον Έλγιν «κατά συρροή κλέφτη» που χρησιμοποίησε παράνομες τακτικές για να αποκτήσει τα Γλυπτά.

Ο Boris Johnson μίλησε στην εφημερίδα Τα Νέα, ποζάροντας δίπλα σε μια προτομή του Περικλή, του προσωπικού του ήρωα, λίγες εβδομάδες πριν την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Ενόψει των εορτασμών η Αθήνα έχει εντείνει την εκστρατεία για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών.

Επισημαίνεται το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών και γίνεται αναφορά στις σχετικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Observer το 2019, λίγους μήνες μετά την εκλογή του στην πρωθυπουργία. Σημειώνεται ότι η Γαλλία συμφώνησε να επιστρέψει στην Αθήνα μέρος της ζωφόρου  που είχε το Μουσείο του Λούβρου, κίνηση που κάποιοι θεωρούσαν ότι θα έφερνε σε δύσκολη θέση τη Βρετανία. Η θετική αυτή κίνηση έγινε μετά από αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το Γάλλο ομόλογό του κατά την πρώτη επίσκεψή του στο Παρίσι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρωθυπουργού.

Στη συνέντευξη ο Boris Johnson εξήρε τον σημαντικό ρόλο της Βρετανίας στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας του 1821 και αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση των σχέσεων με την Ελλάδα, χώρα με καίριας σημασίας ρόλο στην Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και τη Μέση Ανατολή.

Απαντώντας στις δηλώσεις του Johnson, η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είπε ότι η Αθήνα θα μπορούσε να του προσφέρει «τα απαραίτητα τεκμήρια» που αποδεικνύουν  ότι  το Βρετανικό Μουσείο  κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως. Σε γραπτή δήλωσή της είπε:

«Από τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας κ. Boris Johnson  αντιλαμβανόμεθα ότι δεν έχει ενημερωθεί σωστά… για τα νέα ιστορικά δεδομένα της Οθωμανοκρατίας, από τα οποία τεκμαίρεται ότι δεν υπήρξε νόμιμη κτήση από το λόρδο Έλγιν των Γλυπτών του Παρθενώνα και συνεπώς ούτε από το Βρετανικό Μουσείο.»

«Η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο. Ο Παρθενώνας, ως σύμβολο της UNESCO και του Δυτικού Πολιτισμού  εκπέμπει πανανθρώπινες αξίες. Προς την κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να εργαστούμε όλοι». 

ΠΗΓΗ: The Guardian, Helena Smith – Boris Johnson rules out return of Parthenon marbles to Greece

Το Κάιρο έθεσε όρους στον Ερντογάν: Να φύγεις από Λιβύη, να σταματήσεις τις προκλήσεις στη Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: