Ο Άντονι Φάουτσι μίλησε για όλα στον Αλέξη Παπαχελά: Εμβόλια, μεταλλάξεις και το τέλος του εφιάλτη

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του Αντονι Φάουτσι




Για μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στην πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισής της μίλησε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ σε συνέντευξή του προς τον διευθυντή της «Καθημερινής», Αλέξη Παπαχελά.

Ακολουθούν μερικές από τις πολλλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις του:

Για τις μεταλλάξεις:

«Υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Τις εξετάζουµε όλες σοβαρά. Κάποιες µας ανησυχούν λιγότερο από άλλες, ενώ οι δυνατότητες άλλων µάς προβληµατίζουν περισσότερο και θέλουµε να διασφαλίσουµε ότι το εµβόλιο τις καλύπτει. Για παράδειγµα, η παραλλαγή που είναι πιο διαδεδοµένη είναι της Νοτίου Αφρικής, αυτή που ονοµάζουµε Β1351. Γνωρίζουµε ότι αυτή η παραλλαγή όχι µόνο είναι πιο µεταδοτική, αλλά επίσης, όσον αφορά την προστασία που θα περιµέναµε από τα µονοκλωνικά αντισώµατα, η αποτελεσµατικότητα είναι µειωµένη, αν όχι ανύπαρκτη. Αλλά και τα αντισώµατα από τα εµβόλια έχουν περίπου πέντε φορές µικρότερη αποτελεσµατικότητα όσον αφορά την ικανότητά τους για περιορισµό του µεταλλαγµένου ιού. Αυτά είναι τα απογοητευτικά νέα. Ωστόσο, αυτό που γνωρίζουµε είναι ότι κάποια εµβόλια, για παράδειγµα τα εµβόλια mRNA της Moderna και της Pfizer, και της Johnson & Johnson, και πάλι προστατεύουν πολύ καλά από πολύ βαρύτερες καταστάσεις, όπως η εισαγωγή στο νοσοκοµείο ή ο θάνατος. Αλλα εµβόλια, όµως, µπορεί να µην είναι τόσο αποτελεσµατικά όσον αφορά αυτήν την παραλλαγή του ιού».

Για το εμβόλιο που ενδεχομένως θα προτιμούσε ο ίδιος:

«Ξέρεις, δεν έχει τόση σηµασία για µένα. Oλα νοµίζω. Αυτά που έχουν εγκριθεί για έκτακτη χορήγηση στις ΗΠΑ είναι της Moderna, της Pfizer και της Johnson&Johnson. Θα έκανα όποιο εµβόλιο ήταν άµεσα διαθέσιµο. ∆εν θα περίµενα κάποιο συγκεκριµένα. Αν έµπαινα σε µια κλινική, θα έκανα όποιο είχαν διαθέσιµο εκείνη τη στιγµή. Αν έµπαινα σε άλλη κλινική, και είχαν κάποιο άλλο, θα έκανα αυτό. Κάποια έχουν περισσότερα πλεονεκτήµατα. Της Johnson&Johnson, για παράδειγµα, είναι µιας δόσης οπότε δεν χρειάζεται υψηλή ψύξη, διότι µπαίνει απλώς στο ψυγείο. Mπορεί σε κάποια µέρη στην Ελλάδα να είναι πιο δύσκολο να αποσταλούν όσα εµβόλια χρήζουν βαθείας ψύξης. Από αυτήν την άποψη, µπορεί να είναι απλούστερο να χρησιµοποιηθούν αυτά που είναι πιο εύκολα στη χρήση. Ενώ εάν βρίσκεσαι στην Αθήνα και εφόσον έχεις επιλογή, µπορεί να θέλεις να διαλέξεις κάποιο που δίνεται σε δύο δόσεις. Oµως και τα τρία εµβόλια είναι πραγµατικά πολύ αποτελεσµατικά».

Για το ρωσικό και κινεζικό εμβόλιο:

«Τα δεδοµένα που γνωρίζω για το Sputnik είναι αρκετά καλά. ∆εν έχω αρκετή πληροφόρηση όσον αφορά το κινεζικό, γιατί έχουν δύο ή τρία διαφορετικά εµβόλια. Οπότε δεν έχω παρακολουθήσει στενά την αποτελεσµατικότητά τους, όµως τα δεδοµένα του ρωσικού εµβολίου µοιάζουν αρκετά καλά».

Για το εάν η Ευρώπη έκανε κάτι λάθος στη στρατηγική της και τι πράττουν οι ΗΠΑ:

«∆εν νοµίζω να κάνετε κάτι λάθος. Απλώς η κάθε χώρα έχει διαφορετικές δυνατότητες. Αυτό που έκανε ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν να θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την πρόσβαση στο εµβόλιο για τον καθένα. Για παράδειγµα, δηµιούργησε κοινοτικά κέντρα εµβολιασµού, ιδιαίτερα σε περιοχές που ενδέχεται να υποεξυπηρετούνται από το σύστηµα υγειονοµικής περίθαλψης, το οποίο επικεντρώνεται σηµαντικά στους µειονοτικούς πληθυσµούς µας, Αφροαµερικανούς, ισπανόφωνους και άλλους. Επειτα, διέθεσε τα εµβόλια στα φαρµακεία ώστε να έχουν πρόσβαση οι πολίτες σε αυτά. Στη συνέχεια, δηµιούργησε κινητές µονάδες για να µεταβούν σε περιοχές που δεν είναι εύκολα προσβάσιµες. Και έχει πολλούς λεγόµενους «εµβολιαστές», ανθρώπους που θα κάνουν την ένεση στον κόσµο. Εχει επιστρατεύσει την Εθνοφρουρά, τον στρατό µας, έχει καταφέρει συνταξιούχους γιατρούς και νοσηλευτές να βγουν από τη σύνταξη για να βοηθήσουν στη χορήγηση των εµβολίων. Στην αρχή, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, δεν το είχαµε εφαρµόσει και η διοίκηση δεν ήταν τόσο οργανωµένη όσο είναι τώρα που υπάρχει πολύ καλός σχεδιασµός για τη διανοµή των εµβολίων».

Για το πότε προσδοκά επιστροφή στην κανονικότητα

«Ελπίζω πως στο τέλος του φθινοπώρου και στο τέλος του τρέχοντος έτους θα µπορέσουµε να προσεγγίσουµε ένα σηµαντικό βαθµό κανονικότητας. Ισως όχι απόλυτης κανονικότητας, όπως ήταν πριν συµβούν όλα αυτά. Αλλά νοµίζω ότι από το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους θα είµαστε σταδιακά σε θέση να κάνουµε µερικά από τα πράγµατα που δεν κάνουµε τώρα».

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Περισσότερα εμβόλια στην ΕΕ από τον Απρίλιο σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: