Ντόνοχου: Ομόφωνη η απόφαση των κρατών-μελών για διατήρηση στήριξης της οικονομίας, θετική εικόνα για Ελλάδα

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Πάσκαλ Ντόνοχου. ΚΥΠΕ




Τη βούληση των όλων ανεξαιρέτως των κρατών μελών της ευρωζώνης να διατηρήσουν την υποστηρικτική προς την πραγματική οικονομία δημοσιονομική στάση.

Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Πάσκαλ Ντόνοχου, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

Τα κράτη μέλη θα διατηρήσουν την υποστήριξη και το 2021 και το 2022 και στη συνέχεια θα επιστρέψουν σταδιακά σε υγιή δημόσια οικονομικά με τη βοήθεια των εργαλείων που αποφασίστηκαν το περασμένο Απρίλιο.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι Υπουργοί άκουσαν από τους θεσμούς και τον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστο Σταϊκούρα τα θετικά ευρήματα της 9ης έκθεσης της ενισχυμένης εποπτείας και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ντόναχου.

Ο κίνδυνος από την επίπτωση της πανδημίας στην οικονομία δεν έχει περάσει προειδοποίησε από την πλευρά του ο Επίτροπος Τζεντιλόνι, ξεκαθαρίζοντας ότι η Κομιοσιόν υποστηρίζει πλήρως τη δήλωση του Eurogroup το οποίο όπως είπε προσδίδει προβλεψιμότητα στη δημόσια σφαίρα. “Θα είναι λάθος να αποσύρουμε τη στήριξη πολύ νωρίς”, είπε και εξήγησε ότι “αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους”.

Σε ό,τι αφορά την “9η έκθεση μας της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, αυτή συνολικά καταγράφει ότι η Ελλάδα προχώρησε σημαντικά με τις μεταρρυθμίσεις, όμως η δυναμική επιβραδύνθηκε δεδομένης της πανδημίας”, επεσήμανε ο Επίτροπος.

Ο ίδιος κατέγραψε τα θετικά σημεία προόδου και ανέφερε ότι “έχουμε έναν μακρύ οδικό χάρτη” από κοινού με τις ελληνικές αρχές για τα υπόλοιπα στοιχεία στα οποία αναμένεται πρόοδος ως τη 10η έκθεση. Ανέφερε χαρακτηριστικά τον νέο κώδικα αφερεγγυότητας που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τη δικαιοσύνη.

“Πολύ καλή η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές ενόψει της 10ης έκθεσης αξιολόγησης”, κατέληξε ο Πάολο Τζεντιλόνιο.

Τέλος ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ, δήλωσε σε σχέση με την Ελλάδα ότι δέχεται την εκτίμηση της Κομισιόν, σημείωσε την πολύ καλή συνεργασία με τις αρχές και επεσήμανε ότι η πανδημία, όπως και σε άλλες χώρες οδηγεί στην κατανάλωση χρόνου και χρήματος. Σημείωσε την πρόοδο στην αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης και τόνισε ότι λογικά υπάρχουν και σημεία που η δυναμική των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί.

ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

 

Σταϊκούρας για Eurogroup: Επιτυχής η 9η αξιολόγηση, επικροτήθηκε η αντίδρασή μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: