Ντιντιέ Ρέιντερς: Πως θα γίνουν πράξη τα «εμβολιαστικά διαβατήρια» και πόσο συμβατά είναι με το δίκαιο της ΕΕ

File Photo: Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη Ντιντιέ Ρέιντερς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. EPA/OLIVIER HOSLET, μέσω ΚΥΠΕ
Για την ανάγκη εφαρμογής ενός κοινού πλαισίου για όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ σε σχέση με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κάνει λόγο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου.

Ερωτηθείς ποια είναι η άποψή του για τα «εμβολιαστικά διαβατήρια», μια ιδέα που φαίνεται να παίρνει «σάρκα και οστά» και κατά πόσο είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ο κ. Ρέιντερς απαντά:

«Είμαι επικεφαλής αυτής της προσπάθειας καθώς η Κομισιόν μού ζήτησε να εκπονήσω μια πρόταση για το πώς -ας τα λέμε καλύτερα- τα εμβολιαστικά πιστοποιητικά θα γίνουν πράξη. Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι να έχουμε ένα πραγματικό, ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο θα εξηγεί την κατάσταση κάποιου σε σχέση με την Covid-19.»

«Για να γίνω πιο συγκεκριμένος», αναφέρει ο κ Ρέιντερς, «θέλουμε να περιέχει τα ίδια δεδομένα για όλα τα κράτη-μέλη, με έναν ψηφιακό τρόπο, και να δείχνει κατά πόσο ένα άτομο έχει ανοσία απέναντι στον ιό είτε επειδή εμβολιάστηκε είτε επειδή ασθένησε».

«Σχετικά με τον εμβολιασμό θέλουμε να ξέρουμε πότε εμβολιάστηκε και με ποιου είδους σκεύασμα, ειδικά αν πρόκειται για κάποιο που εγκρίθηκε από την ΕΕ, και αν υποβλήθηκε σε τεστ ανίχνευσης και πότε. Έτσι, όλα τα μέλη-κράτη θα ακολουθούν την ίδια προσέγγιση. Αν γίνει αυτό θα μπορέσουμε πιο εύκολα να συζητήσουμε και πού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτό το πιστοποιητικό. Κατά κύριο θα διευκολύνει την ελεύθερη διακίνηση» τόνισε ο Επίτροπος.

«Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι ένα τέτοιο πιστοποιητικό δεν πρέπει να γίνει αφορμή για διακρίσεις, δηλαδή δεν πρέπει να αποκλείονται από τα ταξίδια όσοι δεν διαθέτουν ένα τέτοιο πιστοποιητικό. Επομένως είναι απαραίτητο να ρυθμιστεί το θέμα, ώστε να μην υπάρξουν παρατράγουδα» επισημαίνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα για αυτό το θέμα που πρέπει να επιλυθούν, ο κ. Ρέιντερς τονίζει ότι «είμαστε στο στάδιο των συζητήσεων για διάφορα θέματα. Για παράδειγμα, ένα ζήτημα που μας απασχολεί είναι να καθορίσουμε για πόσο διάστημα θα έχουν διάρκεια τα δεδομένα που θα εμπεριέχονται στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Επίσης, όπως έχω ήδη πει, πρέπει να καταστεί σαφές πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα υπόκεινται σε διακρίσεις».

Απαντώντας, τέλος, σε αυτούς που λένε πως ένα τέτοιο πιστοποιητικό θα ήταν χρήσιμο για εταιρείες, οργανισμούς, πανεπιστήμια, επισημαίνει ότι «σε δεύτερη φάση θα μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια χρήση. Πρέπει να προηγηθεί η πρώτη φάση, στην οποία θα συμφωνήσουμε όλοι ποια δεδομένα θα χρησιμοποιούνται για ένα εμβολιαστικό πιστοποιητικό και ποιας αναγνώρισης θα έχει στα κράτη-μέλη. Είμαστε ανοιχτοί σε μια πιο γενικευμένη χρήση του, αλλά προς το παρόν είναι πολύ νωρίς για να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ. Καλογεράκη
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Σχοινάς: «Η Κομισιόν, σε συνέχεια της ελληνικής πρωτοβουλίας, εργάζεται με ταχείς ρυθμούς για τα πιστοποιητικά εμβολιασμών»

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: