Νέες τουρκικές αλητείες: Το Ελληνικό πολεμικό πλοίο στο Καστελόριζο και η “καραμέλα” της αποστρατικοποίησης…

FILE PHOTO: Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. Φωτογραφία via Twitter, T.C. Millî Savunma Bakanlığı @tcsavunma




Η Ελλάδα συνεχίζει να διατηρεί στρατιωτικά πλοία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με αποστρατικοποιημένο καθεστώς, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΑΜ ισχυριζόμενος ότι πρόσφατα η Ελλάδα έστειλε πολεμικό πλοίο στο Καστελόριζο.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΑΜ, Πινάρ Καρά «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και να είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της ασφάλειας στην Κύπρο, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες εγγυήσεων και συμμαχίας».

Προσθέτει ότι οι τεχνικές και επιστημονικές ερευνητικές δραστηριότητες των γεωτρύπανων μας και των σεισμικών ερευνητικών σκαφών μας, στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας και σε εκείνες για τις οποίες μας έχει δώσει άδεια η «τδβκ», πραγματοποιούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο των ναυτικών και αεροπορικών μας δυνάμεων.

Υπό αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει, «το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis στη Μεσόγειο, το γεωτρύπανο Φατίχ και τα ερευνητικά σκάφη DENAR-2 και OCEANIC στη Μαύρη Θάλασσα συνοδεύονται και προστατεύονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις».

Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να διατηρεί στρατιωτικά πλοία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς, με τρόπο που παραβιάζει το καθεστώς τους. Πρόσφατα, ισχυρίζεται, η Ελλάδα έστειλε ένα καταδρομικό στο υπό αποστρατικοποιημένο καθεστώς νησί του Καστελόριζου στη Μεσόγειο.

Παρόλες τις θετικές και εποικοδομητικές προσπάθειες της Τουρκίας, η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές άνομες ενέργειές της, αναφέρει η εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ.

Αντιθέτως, η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας για την επίλυση των ζητημάτων με ειρηνικά μέσα.

«Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε η 11η συνάντηση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ για τα μέτρα αποσόβησης σύγκρουσης. Υποβλήθηκε επίσης επίσημη πρόσκληση στην Ελλάδα για την 4η συνάντηση για τα ΜΟΕ, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη απάντηση», υποστηρίζει η εκπρόσωπος του ΥΠΑΜ.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα υπέγραψαν Μνημόνιο για τον EuroAsia Interconnector

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: