Νέα βόμβα για το εμβόλιο της AstraZeneca από ΕΜΑ: Εντοπίστηκαν σοβαρές αλλεργίες

File Photo: Φιαλίδιο με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του covid-19 EPA, Remko de Waal




Σοβαρές αλλεργίες θα πρέπει να προστεθούν στον κατάλογο των ενδεχόμενων παρενεργειών του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της Covid-19, έπειτα από αντιδράσεις αυτού του τύπου που εντοπίσθηκαν στο Ηνωμένο Βαασίλειο, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «συνέστησε να επικαιροποιηθούν οι πληροφορίες για το προϊόν ώστε να περιλάβουν ως παρενέργειες την αναφυλαξία και την υπερευαισθησία (αλλεργικές αντιδράσεις)».

Σημειώνεται πως ήδη αρκετές χώρες έχουν αναστείλει τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca επειδή εκφράστηκαν φόβοι για πρόκληση αιματολογικών θρομβώσεων.

Γερμανία και Αυστρία σε αντίλογο: Θέλω να εμβολιαστώ λέει ο Κουρτς

Επειδή η κριτική για το εμβόλιο της AstraZeneca γίνεται πιο έντονη και στην Αυστρία, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, προφανώς απορρίπτοντάς την, δήλωσε σήμερα το μεσημέρι στη Βιέννη, για μία ακόμη φορά, ότι θέλει να εμβολιαστεί με το εμβόλιο αυτής  και ότι ευελπιστεί ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα έχουν μέχρι το καλοκαίρι την ευκαιρία να επανέλθουν στην κανονικότητα.

Ως προς τη διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astra­ze­ne­ca σε αρκετές χώρες, ο καγκελάριος ανέφερε ότι τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από ειδικούς, και ότι όλες οι μέχρι τώρα έρευνες δεν έδειξαν να υπάρχει καμία αιτιώδης σχέση με τον εμβολιασμό σε περιπτώσεις θανάτου.

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι υπάρχουν “ενδείξεις” για πρόσθετες “μυστικές” συμφωνίες σε ένα “παζάρι” μεταξύ επί μέρους χωρών-μελών της ΕΕ και των φαρμακευτικών εταιρειών, και ότι υπάρχουν σχέδια για συνέχιση της διαδικασίας μη διανομής εμβολίων ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού τους επόμενους μήνες.

Ο ίδιος, όπως είπε, έχει ανταλλάξει απόψεις μέχρι στιγμής, με τους ομολόγους του στο Βέλγιο, την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Σλοβενία και την Τσεχία και θα έχει περαιτέρω συνομιλίες και σήμερα, Παρασκευή.

Πολλοί ηγέτες έχουν εκπλαγεί από τις άνισες παραδόσεις, καθώς “η άνιση κατανομή, η οποία αποκλίνει από τον συμφωνημένο στόχο, δεν είναι καλή για την Ευρώπη, και ελπίζω να βρεθεί μια λύση εδώ”, τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Πιο επικίνδυνη η αναστολή εμβολιασμών από ενδεχόμενες επιπλοκές

Γερμανοί γιατροί προειδοποιούν ότι η αναστολή εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astrazeneca προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά από ενδεχόμενες επιπλοκές του εμβολίου.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου της Ιένας Ματίας Πλετς, δήλωσε ότι « Η απόφαση της Δανίας προκαλεί ίσως μεγαλύτερη ζημιά από ενδεχόμενες επιπλοκές του εμβολίου της Astrazenecα, για τις οποίες επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε καν εάν είναι επιπλοκές του εμβολίου. Οι θρομβώσεις που περιστασιακά καταγράφηκαν μετά τον εμβολιασμό είναι πολύ συχνές σε σοβαρά ασθενούντες με Covid 19. Με την αναστολή των εμβολιασμών στη Δανία για δύο εβδομάδες, είναι πολύ πιθανόν ότι θα προσβληθούν περισσότεροι άνθρωποι τώρα από την Covid-19 παρά χωρίς αυτήν την απόφαση και περίπου το 5% από αυτούς θα προσβληθεί σοβαρά. Ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να εμφανιστούν περισσότερες θρομβώσεις».

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της κλινικής Σβάμπινγκ του Μονάχοτ, Κλέμενς Βέντνερ, δήλωσε ότι «η αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astrazeneca, μεταξύ άλλων στην Δανία, είναι μια αρνητική είδηση, η οποία βλάπτει συνολικά την εικόνα του εμβολίου και την ίδια την εκστρατεία εμβολιασμού. Ο αριθμός των θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση υψηλότερος από τα τυχαία περιστατικά που εμφανίζονται στατιστικά στον πληθυσμό. Από αυτήν την άποψη, δεν υπάρχει βάσει των επιστημονικών δεδομένων λόγος να αμφισβητηθεί η ασφάλεια του εμβολίου αυτού», τόνισε.

Επίσης, ο ερευνητής εμβολίων Λάιφ-Έρικ Ζάντερ του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου θεωρεί απίθανη τη σχέση μεταξύ των παρατηρούμενων θρομβώσεων και του εμβολίου. Πολλοί Βρετανοί ερευνητές και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων (EMA) έκαναν παρόμοιες δηλώσεις.

Η Γερμανία πάντως δεν αναστέλλει τους εμβολιασμούς με αυτό το παρασκεύασμα. Το αρμόδιο Ινστιτούτο Πάουλ Έλριχ (PEI) ανακοίνωσε χτες το βράδυ ότι κατά την άποψή του τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των γνωστών κινδύνων.

Ως προληπτικό μέτρο, η Δανία και ορισμένες άλλες χώρες έχουν αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της Astrazeneca έπειτα από μεμονωμένα περιστατικά θρομβώσεων και ένα θάνατο.

Με πληροφορίες από AFP/dpa /ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Οκτώ χώρες διέκοψαν τους εμβολιασμούς με AstraZeneca: Καθησυχάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: