Νέα επίθεση του Προεδρικού εναντίον του ΑΚΕΛ: Κατηγορεί τον Άντρο Κυπριανού για λαϊκισμό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού, στο Προεδρικό Μέγαρο. Φωτογραφία ΓΤΠ – Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Το ΑΚΕΛ είτε δεν αντιλαμβάνεται τί ακριβώς γίνεται με την πανδημία σε ολόκληρο τον πλανήτη, και φυσικά και στην Κύπρο, είτε οι ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας τίθενται υπεράνω της σύμπνοιας που θα πρέπει να υπάρχει στη μάχη κατά της πανδημίας.

Τα παραπάνω αναφέρει γραπτή απάντηση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου στο ΑΚΕΛ για την πανδημία. Σημειώνει:

Μόλις την περασμένη Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ (Άντρος Κυπριανού) είχε την ευκαιρία να ακούσει τους επιδημιολόγους και να υποβάλει τις ερωτήσεις του, οι οποίες απαντήθηκαν πλήρως από τους επιστήμονες και από τον Υπουργό Υγείας.

Δυστυχώς, το ΑΚΕΛ, όπως και στην αρχή της πανδημίας με την περίπτωση του ελέγχου των οδοφραγμάτων, δεν αποφεύγει τον δρόμο του λαϊκισμού.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Κυριακή 283 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 υστέρα από 45.231 τεστ ανίχνευσης της νόσου. Το ποσοστό θετικότητας ανήλθε στο 0,63%.

Δεν καταγράφηκαν νέοι θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19, και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 231.
Συνολικά 88 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 24 σε σοβαρή κατάσταση.

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανήλθε σε 34.707.

  • Νοσηλευόμενοι

Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 88 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 24 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Από τους 24 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 13 είναι διασωληνωμένοι, ο ένας νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και 10 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Στο νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 24 ασθενείς, στο νοσοκομείο Λευκωσίας 22 ασθενείς, στο νοσοκομείο Λεμεσού 41 ασθενείς και στο Μακάρειο Νοσοκομείο ένας ασθενής.

  • Θετικά περιστατικά COVID-19

Από τις 45.231 εργαστηριακές διαγνώσεις που διενεργήθηκαν σήμερα οι 1.575 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 43.656 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Εντοπίστηκαν 283 περιστατικά της νόσου COVID-19.

Τα 104 κρούσματα προέκυψαν από 534 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των στενών επαφών (πρωτογενείς επαφές) κρουσμάτων, τα 12 κρούσματα από 587 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τα 6 κρούσματα από 150 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων και τα 161 κρούσματα από 43.599 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας.

Επιπρόσθετα, διεκπεραιώθηκαν εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος σε 110 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των δευτερογενών επαφών κρουσμάτων, σε194 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας και σε 57 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) σε ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια.

Αναλυτικά, από τις εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, εντοπίστηκα στη Λευκωσία 42 κρούσματα από 17.613 εξετάσεις (ποσοστό θετικότητας 0,24%), στη Λεμεσό 94 κρούσματα από 12.697 εξετάσεις (ποσοστό θετικότητας 0,74%), στη Λάρνακα 14 κρούσματα από 6.462 εξετάσεις (ποσοστό θετικότητας 0,22%), στην Πάφο 10 κρούσματα από 3.671 εξετάσεις (ποσοστό θετικότητας 0,27%) και στην Αμμόχωστο 1 κρούσμα από 1.913 εξετάσεις (ποσοστό θετικότητας 0,05%). Δεν εντοπίστηκαν κρούσματα από 1.243 εξετάσεις στην Εθνική Φρουρά.

  • Πέντε αλυσίδες μετάδοσης σε σχολεία

Εξάλλου σύμφωνα με πληροφόρηση από το Υπουργείο Υγείας, λόγω αύξησης των κρουσμάτων που ανιχνεύονται τις τελευταίες μέρες σε σχολεία, το Υπουργείο Υγείας αξιολογεί τα διαθέσιμα δεδομένα που δηλώνονται από τη διερεύνηση των περιστατικών, σε συντονισμό και με το Υπουργείο Παιδείας. Στο πλαίσιο αυτό η Ομάδα Ιχνηλάτησης προέβη σε ανάλυση των κρουσμάτων της περιόδου 20-26 Φεβρουαρίου, από την οποία διαπιστώνεται ότι υπάρχουν 12 αλυσίδες κρουσμάτων, οι 7 στην Επαρχία Λεμεσού και οι 5 στην Επαρχία Λευκωσίας. Από τις 12 αλυσίδες μετάδοσης οι 5 αφορούν σχολικές μονάδες (1 στην Λευκωσία και 4 στην Λεμεσό).

Πιο συγκεκριμένα, στον χώρο της εκπαίδευσης, την πιο πάνω περίοδο εντοπίστηκαν 56 κρούσματα σε εκπαιδευτικούς, 109 σε μαθητές δημοτικού και 25 σε μαθητές Λυκείου. Παγκύπρια, επηρεάζονται 43 Δημοτικά Σχολεία, 19 Λύκεια, 15 ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων και 9 Νηπιαγωγεία.

Από τη διερεύνηση των κρουσμάτων, προκύπτει ότι στις πλείστες περιπτώσεις το κρούσμα «0» της αλυσίδας είναι εκπαιδευτικός, και στη συνέχεια ο ιός διασπείρεται τόσο σε μαθητές όσο και σε άλλους εκπαιδευτικούς εντός των σχολικών μονάδων. Κατ’ επέκταση, ο ιός μεταδίδεται ακολούθως στο οικογενειακό περιβάλλον των εκπαιδευτικών-επαφών και των μαθητών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, γίνεται διασπορά και σε άλλα σχολεία μέσω του οικογενειακού περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικά, οι 4 αλυσίδες κρουσμάτων σε σχολεία της Λεμεσού αριθμούν 31, 28, 27 και 3 κρούσματα μόνο εντός των σχολικών μονάδων, ενώ στη Λευκωσία η συρροή κρουσμάτων αριθμεί 4 άτομα.

Ο Αναστασιάδης εμπλέκεται σε σκάνδαλο στη μαρίνα της Αγίας Νάπας, υποστηρίζει το ΑΚΕΛ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: