Ναι, ήταν “Μαύρη Τρίτη”: Μίσος και διχασμός, εν μέσω μίας θανατηφόρας πανδημίας που μαστίζει την Ελλάδα

Διαδηλωτές έχουν ανάψει φωτιές και κρατούν καπνογόνα κατά την διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας κατοίκων και συλλογικοτήτων κατά της αστυνομικής βίας, στην Νέα Σμύρνη, Τρίτη 09 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Η Νέα Σμύρνη μετατράπηκε σε πεδίο μάχης αργά το απόγευμα της Τρίτης στην πορεία κατά της αστυνομικής βίας, στον απόηχο των όσων διαδραματίστηκαν την περασμένη Κυριακή, όταν αστυνομικοί άσκησαν απαράδελτη βία.

H ατμόσφαιρα ήταν εκρηκτική καθώς έπεσαν δεκάδες μολότοφ, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν ένας αστυνομικός στο κεφάλι και άλλοι τρεις ελαφρά. Η αστυνομία προχώρησε σε δέκα συλλήψεις.

Ο αστυνομικός της ομάδας ΔΡΑΣΗ που τραυματίστηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη, διακομίσθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έγιναν γνωστές από την Αστυνομία, ο αστυνομικός τραυματίστηκε μεν σοβαρά έχει όμως τις αισθήσεις του και σύμφωνα με τους γιατρούς δεν διατρέχει κίνδυνο.

Ο αστυνομικός, σύμφωνα με την Αστυνομία, συμμετείχε σε ομάδα της ΔΡΑΣΗΣ που κινούνταν στην περιοχή, όταν δέχθηκαν επίθεση από περίπου 60-70 άτομα, στη συμβολή των οδών Αγίας Φωτεινής και Νικολάου Πλαστήρα, τα οποία κατάφεραν να τον ρίξουν από τη μοτοσικλέτα και να τον τραυματίσουν. Ακολούθησε ολόκληρη επιχείρηση από τα ΜΑΤ και άλλες αστυνομικές δυνάμεις για να τον προστατέψουν μέχρι να παραληφθεί από ασθενοφόρο.

Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα από την περιοχή, έχουν προκληθεί ζημιές σε πολλά αυτοκίνητα και καταστήματα ενώ νεαροί έχουν χρησιμοποιήσει πέτρες και κομμάτια από τα πεζοδρόμια που έσπασαν ή από σημεία που εκτελούνται έργα.

Στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο μετέβησαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ για τον τραυματία αστυνομικό – Άλλοι τρεις τραυματίες αστυνομικοί ελαφρά

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης μετέβησαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για να ενημερωθούν από τους γιατρούς για την κατάσταση της υγείας του αστυνομικού της Ομάδας ΔΡΑΣΗ που τραυματίστηκε σήμερα από ομάδα κουκουλοφόρων κατά την διάρκεια των επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη.

Ο αστυνομικός, πάντως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι υπάρχουν και άλλοι τρεις αστυνομικοί τραυματίες, αλλά ελαφρά.

  • Πέντε αστυνομικοί τραυματίες – Δέκα έξι συλλήψεις και έντεκα προσαγωγές

Δεκαέξι συλλήψεις έγιναν συνολικά από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των χτεσινών σοβαρών επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη, ενώ προσήχθησαν και άλλα 11 άτομα, αλλά αφέθηκαν ελεύθερα.

Οι αστυνομικοί που τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι συνολικά πέντε. Οι τρεις παραμένουν για νοσηλεία στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, χωρίς να διατρέχουν κάποιο κίνδυνο, ενώ οι άλλοι δύο αποχώρησαν μετά τις πρώτες βοήθειες. Ειδικά για τον αστυνομικό της ομάδας ΔΡΑΣΗ, τον οποίο τραυμάτισαν σοβαρά οι κουκουλοφόροι στη συμβολή των οδών Αγίας Φωτεινής και Νικολάου Πλαστήρα, όπου παρέμεινε αιμόφυρτος πάνω από μισή ώρα, όπως φαίνεται σε βίντεο της επίθεσης, από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ έγινε γνωστό ότι ευτυχώς δεν έχει κάτι ιδιαίτερα σοβαρό, δεν έχει πειραχτεί κάποιο ζωτικό όργανο, δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο και αναμένεται ότι σύντομα θα αναρρώσει.

Πλησιάζοντας τον αστυνομικό φραγμό προ του Τμήματος, ομάδα (400) περίπου ατόμων που προηγείτο της πορείας, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και κρατώντας στα χέρια τους μολότοφ, φωτοβολίδες, καπνογόνα, καδρόνια, μπετόβεργες και άλλα αντικείμενα ανέπτυξε ταχύτητα και επιτέθηκε με σφοδρότητα στις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κάνοντας χρήση των αναγκαίων μέσων τους απέκρουσε.

Στη συνέχεια οι επιτιθέμενοι χωρίσθηκαν σε ομάδες και συνέχισαν επιθέσεις με πρωτοφανή σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, προκαλώντας παράλληλα φθορές σε καταστήματα, αυτοκίνητα και άλλες εγκαταστάσεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να απαντήσουν με λελογισμένη χρήση δακρυγόνων λόγω του πυκνοκατοικημένου της περιοχής και με ρίψεις νερού.

Υπάρχουν (3) τουλάχιστον τραυματίες αστυνομικοί. Πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμή (10) συλλήψεις. Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση».

  • Μητσοτάκης: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει και να μας γυρίσει πίσω»

«Οι θλιβερές εικόνες βίας που είδαμε όλοι, απόψε (χθες το βράδυ), στην Αθήνα πρέπει να είναι οι τελευταίες. Και η ζωή ενός συμπολίτη μας, του νεαρού αστυνομικού που κινδύνευσε, να μας αφυπνίσει» τονίζει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι αυτές τις στιγμές πρέπει να επικρατήσει απ’ όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. «Και απευθύνομαι ειδικά στους νέους μας, που είναι προορισμένοι να δημιουργούν. Όχι να καταστρέφουν. Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά» προσθέτει.

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «δυστυχώς, κάποιοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας» και σε όσους επιχειρούν, όπως σημειώνει, να σπείρουν το μίσος και το διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν», απαντά το εξής:

«To βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω».

  • ΣΥΡΙΖΑ: Το σημερινό αδιέξοδο που ζει η χώρα έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης

«Το σημερινό αδιέξοδο που ζει η χώρα έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, απαντώντας σε ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, η οποία απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωση ακόμη αναφέρει:

«Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον ολισθηρό δρόμο της ανευθυνότητας που έχει επιλέξει ο κος Μητσοτάκης» και προσθέτει απευθυνόμενος προς την κυβερνητική εκπρόσωπο:

«Όσο για τη κα Πελώνη, ας γνωρίζει ότι εκπροσωπεί μια κυβέρνηση που έχει φέρει την ελληνική κοινωνία σε αδιέξοδο και ας είναι λίγο σεμνότερη. Δεν είναι σε θέση να κουνάει το δάχτυλο και να κάνει υποδείξεις. Αν θέλει να φανεί χρήσιμη και υπεύθυνη, ας μας εξηγήσει:

Γιατί δεν έλαβε μέτρα η κυβέρνηση σε μέσα μεταφοράς και χώρους εργασίας.

Γιατί αρνείται τη συνταγογράφηση των τεστ και την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.

Πόσα κυβερνητικά κορονοπάρτι δικαιολογούνται ενώ την ίδια στιγμή οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με την καταστολή».

  • Πελώνη: Εξακολουθεί ο κ. Τσίπρας να «δέχεται το ρίσκο» των κινητοποιήσεων;

«O κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από τις παραληρηματικές ανακοινώσεις του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και τονίζει:

«Ο πρωθυπουργός τον κάλεσε να τοποθετηθεί. Οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση. Συνεχίζει, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, να καλεί σε συμμετοχή σε κινητοποιήσεις; Εξακολουθεί να “δέχεται το ρίσκο”;».

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδικάζει τις πράξεις βίας και την επίθεση στον άνδρα της ΕΛ.ΑΣ

Καταδικάζει απερίφραστα τα επεισόδια στην χθεσινή συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη και την επίθεση στον άνδρα της ΕΛ.ΑΣ με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα όσους επέλεξαν με πράξεις βίας να αμαυρώσουν μια ειρηνική διαμαρτυρία χιλιάδων κατοίκων, μαθητών εργαζομένων και καταστηματαρχών της Νέας Σμύρνης.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε άνδρα της ελληνικής αστυνομίας. Η βία δεν απαντιέται με βία. Η βία μόνο δικαιώνει τη βία».

  • Σπίρτζης: «Η βία δεν απαντιέται με βία. Η βία δικαιώνει μόνο τη βία»

«Η βία δεν απαντιέται με βία. Η βία δικαιώνει μόνο τη βία», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ακόμη: «Επικοινώνησα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη, για να ενημερωθούμε για την κατάσταση της υγείας του αστυνομικού που δέχθηκε επίθεση στην πορεία διαμαρτυρίας στη Νέα Σμύρνη. Του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση».

  • ΚΚΕ: Η μεγαλειώδης συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη δεν αμαυρώνεται από τα επεισόδια που έστησαν κυβέρνηση, άλλοι ύποπτοι μηχανισμοί με τη συνδρομή κάποιων προβοκατόρικων στοιχείων

«Η μεγαλειώδης συγκέντρωση σωματείων, συλλόγων εργαζομένων, μαζικών φορέων, αλλά και χιλιάδων κατοίκων σήμερα στη Νέα Σμύρνη ενάντια στην απρόκλητη αστυνομική βία δεν αμαυρώνεται από τα επεισόδια που έστησαν κυβέρνηση, άλλοι ύποπτοι μηχανισμοί με τη συνδρομή κάποιων προβοκατόρικων στοιχείων, ενάντια στη μεγάλη κινητοποίηση του λαού της Αθήνας».

Aυτά τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τα χθεσινά γεγονότα στη Νέα Σμύρνη.

«Ο απαράδεκτος τραυματισμός του αστυνομικού και όσα εκτυλίσσονται σήμερα στη Νέα Σμύρνη σε καμιά περίπτωση δεν αθωώνουν την κυβέρνηση της ΝΔ από τις ευθύνες που έχει για το κλίμα αστυνομοκρατίας που συνεχίζει να επιβάλλει» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

  • Κίνημα Αλλαγής: «Καταδικάζουμε τον τραυματισμό του αστυνομικού στη Ν. Σμύρνη. Όλοι μαζί να απομονώσουμε τους οπαδούς της βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται»

To Kίνημα Αλλαγής καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση που οδήγησε στον τραυματισμό αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη.

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου αναφέρει πως την ώρα που οι πολίτες πληροφορούνται ότι σήμερα είχαμε ρεκόρ κρουσμάτων, κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια με τη φωτιά.

«Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδίδονται σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας στήνοντας ένα σκηνικό σύγκρουσης, πόλωσης και διχασμού με θύματα τη δημόσια υγεία, την οικονομία, την κοινωνία και τελικά και την δημοκρατική ομαλότητα. Αυτό το σκηνικό επιβάλλεται να ανατραπεί», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής. Καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να απομονώσουν τους οπαδούς της βίας, από όπου και αν προέρχονται.

«Η χώρα και η κοινωνία μας έχουν ανάγκη ένα εθνικό σχέδιο για να τελειώνουμε με την πανδημία και να δουλέψουμε με σχέδιο και ενότητα για την επόμενη μέρα.

Επιβάλλεται να διεξαχθεί άμεσα συζήτηση στη Βουλή μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων για την κατάσταση που δημιουργείται», επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Ο νέος κορωναϊός επελαύνει ενώ κυριαρχεί η “ανυπακοή” στη χώρα: Πάνω από 3 χιλιάδες τα κρούσματα

Έκαναν Εξάρχεια τη Νέα Σμύρνη: Οργανωμένο σχέδιο κουκουλοφόρων που μετακόμισαν για να τα σπάσουν [βίντεο και εικόνες]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: