“Να μην πεθάνει ο Κουφοντίνας”: Νέος κύκλος αντιπαράθεσης για τον εκτελεστή της 17 Νοέμβρη

Διαδηλωτές πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας, υπέρ του απεργού πείνας και καταδικασμένου για τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα, Αθήνα, Τετάρτη 03 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Η δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα για την τρομοκρατία, η συνέχιση της απεργίας του Δημήτρη Κουφοντίνα και η στάση των πολιτικών δυνάμεων στο θέμα, πυροδότησε νέο κύκλο αντιπαράθεσης στη Βουλή.

«Ο κ. Δρίτσας έκανε μια συγκεκριμένη δήλωση. Ανασκεύασε μετά αλλά αυτό δεν αναιρεί την αρχική του δήλωση η οποία ήταν τρομακτική», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και απάντησε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο που νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η Αριστερά σε όλες τις εκφάνσεις της και σε όλη της την ιστορική διαδρομή έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της απέναντι στην τρομοκρατία.

«Προφανώς αστειεύεστε. Πολλές εκφάνσεις της Αριστεράς, ιστορικά, είχαν εξαιρετικά στενές σχέσεις με την τρομοκρατία», είπε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης και χαρακτήρισε «πρόοδο για τη δημοκρατία που ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αδειάστηκε σήμερα», με την ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας φέρεται, προς την ελληνική κοινωνία σαν ένα κακομαθημένο παλιόπαιδο. Νομίζει ότι έχει κάποιο θείο δικαίωμα να του φέρονται με ξεχωριστό και ιδιαίτερο τρόπο όλοι οι άλλοι», είπε ο κ. Γεωργιάδης για να υπογραμμίσει: «εμείς δεν αναγνωρίζουμε στον Δημήτρη Κουφοντίνα κανένα θείο δικαίωμα να του συμπεριφερόμαστε με ξεχωριστό τρόπο. Οι νόμοι ισχύουν για όλους, είναι ίδιοι για όλους, η δημοκρατία δεν εκδικείται αλλά η δημοκρατία δεν κάνει και χατίρια».

«Κανένας μας δεν θέλει να πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Η δική μου προσωπική εκτίμηση είναι ότι δεν θα πεθάνει κιόλας. Γιατί οι γιατροί είναι εκεί και έχουν την ευθύνη να κάνουν ό,τι πρέπει για να μην πεθάνει», είπε επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και πρόσθεσε: «όπως ξέρετε, έχει εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία.

Οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι, από το νόμο, να σώσουν τη ζωή του και τα ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει αποφανθεί για το τι πρέπει να κάνουν οι γιατροί σε μια ανάλογη περίπτωση. Όπως ξέρετε δεν είναι βασανιστήριο η υποχρεωτική σίτιση εάν απειλείται η ζωή ενός ατόμου αλλά, κατά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιβεβλημένη ιατρική πράξη. ‘Αρα οι γιατροί εκεί θα κάνουν ό,τι πρέπει και πιστεύω πραγματικά, δεν το θέλω και καθόλου, δεν θα πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας».

Καθώς πολλές φορές, σήμερα και χθες, η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε μνεία σε δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη, ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην αλλοιώνει τη δήλωσή της και «να μην στρεψοδικεί». Στο κλίμα αυτό, ο υπουργός ανέγνωσε, στην αίθουσα της ολομέλειας, την ακριβή δήλωση της βουλευτού της ΝΔ, δηλαδή ότι «η δημοκρατία ούτε εκβιάζεται ούτε εκδικείται. Οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλους και ισχύουν στη συγκεκριμένη περίπτωση για όλους».

«Ειδικά για την κυρία Μπακογιάννη, δεν μπορούμε να παίζουμε και να κάνουμε λάθος ως προς το τι έχει πει», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει πως «αυτό που λέει η κ. Μπακογιάννη είναι αυτό που λέει σύσσωμη η κυβέρνηση, σύσσωμη η ΝΔ, και η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

«Κανένας από εμάς θέλει να πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας; Σας διαβεβαιώ πως κανένας μας δεν το θέλει. Αυτή άλλωστε είναι η ειδοποιός διαφορά μας με τον Κουφοντίνα που ήθελε να πεθάνουν συμπολίτες του και ορισμένους μάλιστα τους σκότωσε», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και σημείωσε ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί για 11 φόνους και έχει ομολογήσει γι΄αυτούς τους φόνους και «άρα δεν είναι ύβρις να αποκαλούμε τον Δημήτρη Κουφοντίνα δολοφόνο».

  • Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

«Ζούμε συνεχώς ένα θέατρο απίστευτο με ένα θέμα που απασχολεί εκβιαστικά, την ελληνική κοινωνία που βιώνει την κρίση με όλες τις συνέπειες της», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης. «Είναι μια ιδιότυπη πολιτική επένδυση σε ένα καταδικαστέο, από το σύνολο σχεδόν του δημοκρατικού κόσμου, απεχθές και κατ΄εξακολούθηση έγκλημα στο οποίο καμία παράταξη του δημοκρατικού τόξου, δεν μπορεί να έχει άλλη άποψη», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης και υπογράμμισε ότι η πολιτική εκμετάλλευση είναι ανεπίτρεπτη.

«Καθυστερήσατε σε νόμιμα δικαιώματα του καταδικασμένου εγκληματία, να δώσετε απαντήσεις. Και καθυστερήσατε ανεπίτρεπτα, με αποτέλεσμα να νομιμοποιήσετε τη δυνατότητά του, να κάνει την απεργία πείνας. Ήταν μια πράξη παράλειψης της κυβέρνησης και εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο δικαιωματισμό, να ξυπνήσετε μια ιστορία που δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική κοινωνία και τις ανάγκες της σήμερα», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης και υπογράμμισε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει τελείως διαφορετική γνώμη και σε σχέση με την τρόπο που η κυβέρνηση «χειρίστηκε τακτικά το θέμα» και από τον τρόπο «που το σηκώνει κάθε φορά ο ΣΥΡΙΖΑ».

  • Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ

«Εγώ δεν ξέρω τι είπε η κ. Μπακογιάννη. Πρέπει να το ερμηνεύσει η ίδια», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «εγώ ξέρω πως όταν ένας άνθρωπος λέει ότι το κράτος δεν εκδικείται και ισχύουν οι νόμοι, και ο νόμος σας λέει ότι πρέπει αυτός που φεύγει από αγροτική φυλακή να επιστρέψει στο κατάστημα από το οποίο μετήχθη, εσείς τι καταλαβαίνετε;», είπε ο κ. Τσακαλώτος και κατηγόρησε τον Θανάση Πλεύρη διότι είπε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικός βραχίονας της 17 Νοέμβρη. «Αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι», είπε ο κ. Τσακαλώτος και αναρωτήθηκε: «Πραγματικά πιστεύετε ότι ο Θοδωρής Δρίτσας είναι αυτό; Τότε γιατί το σηκώνετε το θέμα;».

«Θα είναι πολύ μεγάλο ατόπημα, να γίνουμε Τουρκία και να πεθάνει ένας απεργός πείνας σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Σας το λέω, όχι για πολιτική αντιπαράθεση αλλά επειδή έχετε την ευκαιρία να μην πεθάνει ένας άνθρωπος. Δεν είναι καλό για τη δημοκρατία, δεν είναι καλό για κανέναν».

«Κανένας οπαδός της ΝΔ δεν θέλει να πεθάνει κανένας άνθρωπος. Δεν θέλουμε να πεθάνει ούτε ο Δημήτρης Κουφοντίνας ούτε κανένας άλλος», απάντησε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «ούτε εσείς θα κρίνετε αν παραβιάστηκε ο νόμος, ούτε εγώ. Στις πολιτισμένες χώρες αυτά τα κρίνει το δικαστήριο και αν κάποιος θεωρεί ότι θίγονται τα δικαιώματά του, προσφεύγει στη δικαιοσύνη».

  • Ν.Δ.: Ο κ. Τσίπρας έχει πάθει αφωνία και εξακολουθεί να καλεί την πολιτεία να επιφυλάξει ειδική μεταχείριση στον Κουφοντίνα

«Χρειάστηκε να περάσει μια μέρα από τις προσβλητικές για τα θύματα της 17Ν και τις οικογένειές τους και ανεπίτρεπτες για εκπρόσωπο κοινοβουλευτικού κόμματος δηλώσεις του κ. Δρίτσα, προκειμένου να υπάρξει κάποια ανακοίνωση», τονίζει η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισημαίνει, ο κ. Τσίπρας έχει πάθει αφωνία και εξακολουθεί να καλεί την πολιτεία να επιφυλάξει ειδική μεταχείριση στον Δ. Κουφοντίνα.

«Την ίδια στιγμή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν σε διαδηλώσεις υπέρ του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες- εν μέσω πανδημίας μάλιστα- κι όλοι θυμούνται τις ειδικές συνθήκες κράτησης σε αγροτικές φυλακές για τον πολυισοβίτη επί διακυβέρνησης Τσίπρα. Η δήλωση του κ. Δρίτσα δεν ήρθε από το πουθενά. Είναι συνέχεια όλων των παραπάνω», προσθέτει η ΝΔ.

  • Μπακογιάννης: Ο ΣΥΡΙΖΑ περιφέρει τον Κουφοντίνα ως σημαία ευκαιρίας

Ως σημαία ευκαιρίας περιφέρει τον Κουφοντίνα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

«Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρνει απέναντί του τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, καθώς απευθύνεται σε ένα ακροατήριο εκτός της Δημοκρατίας, σε κάποιους λίγους που απλώς κάνουν πολύ θόρυβο», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε: «Οι τελευταίες μέρες είναι μία πραγματική δοκιμασία για τη δική μου οικογένεια, για τις οικογένειες όλων των θυμάτων, για τα παιδιά μας. Διότι όλοι μας καλούμαστε να εξηγήσουμε ή να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κατανοήσουν το ακατανόητο. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, καθόσον αφορά όλους εμάς, όλες τις οικογένειες των θυμάτων, είτε ζήσει είτε πεθάνει ο Κουφοντίνας δεν θα αλλάξει τίποτα. Οι δικοί μας άνθρωποι, ο δικός μου πατέρας, ο σύζυγός της μητέρας μου, ο παππούς των παιδιών μας, δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω στη ζωή».

Παράλληλα, απηύθυνε για ακόμη μία φορά, προς όλους, προσωπική έκκληση να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, καθώς, όπως σημείωσε, «έχει ξαναδεί το ίδιο έργο», εκείνες τις ημέρες που οι εκτελεστές της 17 Νοέμβρη δολοφόνησαν τον πατέρα του. «Πριν από μερικές ημέρες έγραψα ένα άρθρο, με τη μεγαλύτερη δυνατή ψυχραιμία. Και το έκανα πάρα πολύ συνειδητά. Διότι αυτό το έργο εγώ το έχω ξαναδεί. Το έχω ξαναδεί όταν ήμουνα μικρό παιδί, τη δεκαετία του ’80, τότε που οι λέξεις γινόντουσαν σφαίρες και οι σφαίρες γινόντουσαν αίμα. Τότε που τα χυδαία και ψεύτικα πρωτοσέλιδα όπλιζαν τα 45άρια της 17 Νοέμβρη. Και με εκείνο το άρθρο, εγώ είχα απευθύνει μία έκκληση. Προς όλους και προς όλες. Να δείξουμε ψυχραιμία, να δείξουμε αυτοσυγκράτηση, να μην αφήσουμε τους χειρότερούς μας εαυτούς να κερδίσουν», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Επεσήμανε, δε, ότι η τρομοκρατία, το μίσος και η βία, απαιτούν ένα κοινό μέτωπο καταπολέμησής τους. «Απαιτεί να είμαστε όλοι μαζί. Έτσι ξεμπέρδεψαν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι πρέπει να ξεμπερδέψουμε και εμείς. Με συνεννόηση και με συνεργασία», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση σχετικά με τη χθεσινή τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, απάντησε ότι «ο κύριος Δρίτσας, ως αυτόκλητος εισαγγελέας, δικαστής, δολοφονεί για δεύτερη φορά τα θύματα της 17 Νοέμβρη. Και θα έπρεπε να προσέχει πάρα πολύ τα λόγια του. Θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά προσεκτικός».

«Προφανώς υπάρχει ένα κράτος δικαίου. Προφανώς υπάρχει μία Δημοκρατία. Μία Δημοκρατία, η οποία δεν εκδικείται αλλά και δεν εκβιάζεται. Πολύ σωστά, αυτήν τη στιγμή που μιλάμε η ελληνική Πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί, καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να κρατήσει τον δολοφόνο στη ζωή. Αλλά από εκεί και πέρα, η ζωή του είναι δική του», συμπλήρωσε ο κ. Μπακογιάννης.

Τέλος, αναφέρθηκε και στη νέα γενιά, η οποία «καταλαβαίνει πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε». «Τα νέα τα παιδιά έχουν μία πολύ ξεκάθαρη αίσθηση του σωστού και του λάθους. Διακρίνουν το καλό από το κακό. Θα πρέπει και το ελληνικό πολιτικό σύστημα να τα μιμηθεί”.

“Να πάψει να βυθίζεται στον ναρκισσισμό του, να πάψει να εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες, να ανοίξει τα μάτια του και να καταλάβει ότι αυτήν τη στιγμή περνάμε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και ότι ο στόχος μας δεν είναι να γκρεμίζουμε αλλά να χτίζουμε. Στόχος μας δεν είναι να διχάζουμε αλλά να ενώνουμε. Αυτό είναι το στοίχημα και του σήμερα και του αύριο, για όλους μας. Πέρα και πάνω από κόμματα, ιδεολογίες και παρατάξεις», κατέληξε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Και νέες φρικτές καταγγελίες για κακοποιήσεις: Εκτός εαυτού ο Κούγιας για την έρευνα στο σπίτι του Λιγνάδη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: