Κόντρα Πατούλη – Εξαδάκτυλου: Mόνο 61 γιατροί είπαν «ναι» στο ΕΣΥ, πιο κοντά η επιστράτευση

Ασθενοφόρο έξω από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Σωτηρία , Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας




Τους 61 έφτασαν οι ιδιώτες γιατροί μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) που έχουν ανταποκριθεί θετικά στην έκκληση του Υπουργείου Υγείας να ενισχύσουν τις δημόσιες δομές.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη των εκπροσώπων των Επιστημονικών Εταιριών Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής Πνευμονολογίας και Αναισθησιολογίας, αύριο στις 10π.μ., με θέμα την περαιτέρω ενσωμάτωση των ιδιωτών ιατρών στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

“Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συνεχίζει την προσπάθεια για τη συσπείρωση του Ιατρικού κόσμου ενάντια στην πανδημία”, αναφέρεται σε ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ τίθενται σύσσωμα στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας για να συνδράμουν στην ενίσχυση του ΕΣΥ. “Καλούμε τον ιατρικό κόσμο σε συσπείρωση. Όλοι μαζί ενωμένοι θα συμβάλλουμε στην αναχαίτιση της πανδημίας και θα σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Αυτή την ώρα η σκέψη όλων μας είναι στους ασθενείς που αγωνίζονται για τη ζωή τους. Η κριτική και η εσωστρέφεια είναι για την επόμενη ημέρα”, αναφέρει ο κ. Πατούλης. Προσθέτει ακόμη ότι οι ιδιώτες γιατροί το κρίσιμο αυτό διάστημα έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες κρατώντας ανοιχτά τα ιατρεία τους και στηρίζοντας την ΠΦΥ, που αποτελεί σημαντικό πυλώνα στην υγειονομική θωράκιση ενάντια στην πανδημία.

Άκαρπη η συνάντηση ΠΙΣ με τον υπουργό Υγείας

Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση που είχε το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός έχει απευθύνει κάλεσμα σε ιδιώτες γιατρούς -200 γενικούς γιατρούς, παθολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους- να συνδράμουν το ΕΣΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης εάν δεν ανταποκριθούν. Το ΔΣ του ΠΙΣ ζητά άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου όπως αναφέρει, να συζητηθούν βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα.

“Παρά τις προτάσεις που έκανε εδώ και καιρό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και θα έδιναν λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας οδηγείται στο πρωτοφανές για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης”, αναφέρει ο ΠΙΣ. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο πρόεδρος του ΠΙΣ και τα μέλη του ΔΣ καθώς και οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας τίθεντο στη διάθεση του ΕΣΥ και καλούν τους συναδέλφους τους να τους ακολουθήσουν, “μέχρι το υπουργείο Υγείας να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει την προσφορά τους για την αντιμετώπιση του τεραστίου προβλήματος”.

Ο ΠΙΣ αναφέρει επίσης, ότι “οι ιδιώτες γιατροί έχουν δηλώσει ότι και χωρίς κανένα οικονομικό όφελος είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ εθελοντικά. Εντούτοις. ο υπουργός Υγείας εξακολουθεί να δηλώνει με μια απόλυτη επικοινωνιακή ασάφεια ότι αναζητά 200 ιατρούς για το ΕΣΥ, χωρίς σχέδιο, χωρίς να αποσαφηνίζει πόσοι γιατροί χρειάζονται από κάθε ειδικότητα, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε τι ωράριο και υπό ποιες συνθήκες και χωρίς κάλυψη αστικής ευθύνης”.

ΙΣΑ: Το δελτίο Τύπου του ΠΙΣ δεν έχει έγκριση της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και κατά συνέπεια του ΙΣΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με ανακοίνωσή του, διευκρινίζει ότι το τελευταίο δελτίο τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) “είναι απόφαση του ΔΣ του ΠΙΣ, δεν έχει έγκριση της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και κατά συνέπεια του ΙΣΑ” .

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβεβαιώσεις από ΕΛ.ΑΣ ότι οι έρευνες για τις υποθέσεις αστυνομικής βίας «τρέχουν» κανονικά…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: