Μνημείο Γκορμπατσόφ στο Βερολίνο στήνει ο Αi WeiWei που καρφώνει πάλι το Πεκίνο

Former Soviet President Mikhail Gorbachev onstage during the ‘Blue Sofa’ event at the Berliner Ensemble, in Berlin, Germany, 12 March 2013. Gorbachev presented his autobiography at the event. EPA/MARC TIRL
Με υπαινιγμό απευθύνεται στους Κινέζους ηγέτες ο Ai Weiwei δημιουργώντας ένα μνημείο στο Βερολίνο για τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον οποίο αποκαλεί οραματιστή.

«Ο Γκορμπατσόφ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς στοχαστές, οραματιστές, που συνέβαλαν στο να εγκαθιδρυθεί μια καινούργια προοπτική για την κοινωνία» δήλωσε ο Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής σε δημοσιογράφο του Reuters ο οποίος τον επισκέφθηκε στην καινούργια του κατοικία, στην εξοχή έξω από τη Λισαβόνα.

«Ο Γκορμπατσόφ είναι πάντα συμβολικός για τον κόσμο που αναζητά την ελευθερία» συνέχισε ο Weiwei, ο οποίος το 2011 φυλακίστηκε και στη συνέχεια τέθηκε υπό παρακολούθηση λόγω της κριτικής κατά του κράτους μέσα από τα έργα τέχνης του και λόγω των ερευνών του στην κατάχρηση αρμοδιότητας από τις κρατικές αρχές.

Πρόσθεσε ότι ο εκδημοκρατισμός της Ρωσίας μπορεί να δώσει ένα μοντέλο για την Κίνα: «Έως σήμερα δεν βλέπουμε στην Κίνα κάποιον σαν τον Γκορμπατσόφ. Αλλά αν δεν υπάρξει στην Κίνα μια πολιτική μεταρρύθμιση σαν αυτή που ξεκίνησε ο Γκορμπατσόφ, δεν θα υπάρξει καλό αποτέλεσμα από την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας».

Για το μνημείο στο Βερολίνο, ο Ai Weiwei είχε κάνει μια πρώτη ανακοίνωση στις 2 του περασμένου Οκτωβρίου, παραμονή της 30ής επετείου της επανένωσης της Γερμανίας. Σήμερα, οι εργασίες προχωρούν στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας για το μνημείο, για το οποίο ο Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής συνεργάζεται με το Cinema for Peace Foundation του Σλοβένου ακτιβιστή Jaka Bizilj.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ επιμένει: Τα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: