Μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα ενόψει του «ελληνοτουρκικού» μήνα: Μέσω της Μουφτείας της Ξάνθης…

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (Δ) και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος (Α) συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) με θέματα τις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ




Με σαφή στόχευση αλλά έμμεσo τρόπο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψής του στην γειτονική χώρα.

Δύο μέρες μετά τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια της εθνικής παλιγγενεσίας, ο κ. Δένδιας, ανήρτησε στο Twitter την ανακοίνωση της Μουφτείας Ξάνθης για την 25η Μαρτίου.

«Έναν σχεδόν αιώνα μετά το 1821, επιλέξαμε κι εμείς να ενταχθούμε στην Ελλάδα πιάνοντας το νήμα από εκεί που το αφήσαν οι πρόγονοί μας. Και από τότε κάνοντας πράξη τη μετάβαση από το ‘’εγώ’’ στο ‘’εμείς’’ συμβάλλουμε στο χτίσιμο μιας ελεύθερης και ανεκτικής προς όλες τις θρησκείες πατρίδα, αναπόσπαστο μέρος της οποίας νιώθουμε. Χρόνια Πολλά Ελλάδα!» υπογραμμιζόταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Με αυτό τον τρόπο, λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Τουρκία (14 Απριλίου) για να συναντήσει τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε δημόσια ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι εσωτερικό ζήτημα της ελληνικής Πολιτείας.

Η εν λόγω υπενθύμιση αποτελεί «δήλωση προθέσεων» στις επιδιώξεις των Τούρκων αξιωματούχων -οι οποίοι τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια- προσπαθούν να εντάξουν στη διμερή ατζέντα το θέμα της Θράκης, κάνοντας λόγο για «τουρκική μειονότητα».

Στο ζήτημα της μειονότητας, εντούτοις, η  Άγκυρα αντιμετωπίζει μια διττή πραγματικότητα. Αρχικά τη νομική, καθώς το άρθρο 45 της Συνθήκης της Λωζάννης κάνει λόγο για «μουσουλμανικές μειονότητες» που βρίσκονται στην Ελλάδα. Δευτερευόντως, το αίσθημα και την ταυτότητα των ανθρώπων της μειονότητας, οι οποίοι εκτός του ότι είναι Έλληνες, φαίνεται πώς περηφανεύονται γι’ αυτό.

Ταυτόχρονα, εντός Απρίλιου, αναμένεται και ο 63ος γύρος των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών, σύμφωνα τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (Θέμα 104,6).

«Αυτό που δεν έπραξαν οι Γότθοι, το έπραξαν οι Σκώτοι» απαντά στον Ντάουντεν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η Μενδώνη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: