Μεστό νοημάτων μήνυμα Μπλίνκεν για τη 25η Μαρτίου: Ισχυρότερη από ποτέ η σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας

Ο Αντονι Μπλίνκεν ομιλώντας στην πρόσφατη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ. EPA, OLIVIER HOSLET, POOL




Ηγέτιδα στις προσπάθειες για διατήρηση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζει  την Ελλάδα στο μεστό νοημάτων μήνυμά του για την 25η Μαρτίου ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, τονίζοντας παράλληα τις διαχρονικές αξίες της Ελληνικής Επανάστασης.

Το πλήρες μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν έχει ως εξης:

«Εκ μέρους της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, συγχαίρω θερμά τον ελληνικό λαό για την ιστορική διακοσαετία της ανεξαρτησίας του. Αυτή η ξεχωριστή χρονιά είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε την κοινή μας προσήλωση στη δημοκρατία και να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια φιλίας μεταξύ των λαών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας. Από την αρχή, οι δύο επαναστάσεις μας ήταν αλληλένδετες: οι ιδρυτές της Αμερικής εμπνεύστηκαν από την αθηναϊκή δημοκρατία και 45 χρόνια μετά την ανεξαρτησία μας, οι Φιλελλήνες έφυγαν από την πατρίδα τους για να βοηθήσουν τους Έλληνες πατριώτες στο σκοπό της αυτοδιάθεσής τους.

Σήμερα, η κοινή μας ιστορία συνεχίζει να μας φέρνει κοντά και η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ. Η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και ηγέτις στις προσπάθειες διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Μαζί, εργαζόμαστε για να διατηρήσουμε τη Διατλαντική Συμμαχία μας ισχυρή και ζωντανή, ενισχύοντας τη συνεργασία μας για την άμυνα και την ασφάλεια, αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή, δημιουργώντας νέες εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες, επεκτείνοντας τεχνολογικές συνεργασίες και ενισχύοντας τους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς μας δεσμούς.

Καθώς και οι δύο χώρες μας βγαίνουν από τις τραγωδίες της πανδημίας, προσβλέπω στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της Συμμαχίας μας σε αυτό το διακοσιοστό ελληνικό έτος. Σε αυτήν την 200ή επέτειο της ανεξαρτησίας σας, είμαστε δίπλα-δίπλα στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας όλα όσα έχουμε καταφέρει στο παρελθόν και καλωσορίζουμε το λαμπρό μέλλον μπροστά μας».

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝEWS GOOGLE

Καθήλωσε η έπαρση της σημαίας: Η γαλανόλευκη στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: