Μέσα στον Απρίλιο το άνοιγμα Λυκείων, σταδιακά και η αγορά εκτιμά ο καθηγητής Γώγος

File Photo: Μουσικοί και χορευτές συμμετέχουν σε γύρισμα για τη δημιουργία video, ως διαμαρτυρία, στα συνεχιζόμενα απαγορευτικά μέτρα που πλήττουν τον κλάδο τους, εδώ και ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, Αθήνα Κυριακή 14 Μάρτη 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Mέσα στον Απρίλιο τοποθετεί το άνοιγμα των Λυκείων καθώς και το μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων,το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

Σημειώνεται πάντως ότι η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων αναβλήθηκε και πλέον οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν την Παρασκευή. Και ο λόγος της αναβολής δεν ήταν άλλος από το γεγονός ότι οι ειδικοί ζήτησαν να έχουν μία πιο πλήρη επιδημολογική εικόνα προκειμένου να καταλήξουν στις οριστικές τους εισηγήσεις.

«Υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία, μέσα στον Απρίλιο πιστεύω, για όλες τις βαθμίδες θα θέλαμε, αλλά πρέπει να ανοίξουμε από το Λύκειο που πιέζεται πάρα πολύ, όπως πιέζονται και τα πανεπιστήμια» ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Ο Μάρτιος θα χαρακτηριστεί από την αποφόρτιση στο σύστημα, τη δυνατότητα επαρκούς νοσηλείας και να ελεγχθεί η επιδημία. Ο Απρίλης θα λειτουργήσει περισσότερο εκτονωτικά για να λειτουργήσουν κάποιες δραστηριότητες, και ελπίζω ο Μάιος να λειτουργήσει σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη» εξήγησε. Αποσαφήνισε πάντως ότι το θέμα της εστίασης είναι πιο σοβαρό.

Ανέφερε ότι σήμερα η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα παρακολουθήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και την Παρασκευή θα συνεδριάσει  για να προχωρήσει στις εισηγήσεις της. Σημείωσε ότι υπάρχει διάθεση για συντεταγμένο σταδιακό άνοιγμα, αλλά τόνισε ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο».

Ελπίζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα να παρουσιάσουν κάποια σταθεροποίηση, κυρίως ο αριθμός των κρουσμάτων, ανέφερε ο κ. Γώγος.

«Υπάρχει μια διάθεση ανοίγματος κοινωνίας και οικονομίας τουλάχιστον με τα πιο απλά μέτρα στην αρχή και μετά τα σημαντικά. Δεν είναι θέμα μόνο αγοράς, είναι και η εκπαίδευση. Το να ανοίξουν τα κομμωτήρια δεν είναι τίποτα σπουδαίο, και δεν έχει προσθέσει και τίποτα σε επίπεδο επιδημιολογικής φόρτισης. Τα υπόλοιπα πρέπει να έρθουν, θα έρθουν, σιγά – σιγά τέλη του μήνα, αρχές Απρίλη».

«Ελπίζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα να παρουσιάσουν βελτίωση, εξισορρόπηση, γιατί το ΕΣΥ είναι σε πολύ μεγάλη πίεση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει Plan B» δήλωσε ο καθηγητής.

Όπως επισήμανε ο κ. Γώγος «δε θέλουμε να ανοίγουμε και να κλείνουμε σε λίγο, και μάλιστα παραμονή γιορτών και σε λίγο θα έρθει το καλοκαίρι, δε θέλουμε να συμβεί, δεν πρέπει και δε θα συμβεί. Κι ο κόσμος θα πρέπει να μάθει να πηγαίνει στο μαγαζί σύμφωνα με τις οδηγίες. Εφόσον δοθούν κάποια ανοίγματα θα πάει ο γονιός το παιδί του στο σχολείο, θα πάει να ψωνίσει, αλλά θα πρέπει να το κάνει συντεταγμένα».  «Το λιανεμπόριο όπως λειτούργησε (click away, click inside) δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα, όμως επιβαρύνει η κινητικότητα» σχολίασε ο γιατρός, δίνοντας έμφαση στον έλεγχο των μέτρων.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca διευκρίνισε ότι θα κάνουμε αυτό που έχουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΜΑ. «Να κάνετε το εμβόλιο όπως είναι προγραμματισμένο, δεν υπάρχει πρόβλημα, οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες (…) ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΜΑ και της Επιτροπής Εμβολιασμών είναι το πρέπον και το φρόνιμο, συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε. Μιλάμε για παρενέργειες 2 στο εκατομμύριο».

Με πληροφορίες από Σκάϊ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Εσπασε το φράγμα των 600 ασθενών στις ΜΕΘ: Η κατάσταση στην Ελλάδα περιγράφεται πια ως “τραγική”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: