Μεγαλέξανδρος και Μάχη της Ισσού: Επιχείρηση αποκατάστασης του πολύτιμου ψηφιδωτού

Λεπτομέρεια από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τις εργασίες αποκατάστασης του “ψηφιδωτού του Αλεξάνδρου”. EPA/CIRO FUSCO




Ειδικά συνεργεία του MANN (Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Νάπολης) στην Ιταλία ξεκίνησε μια μεγάλη επιχείρηση αποκατάστασης του τεράστιου και παγκοσμίως διάσημου ψηφιδωτού του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή ψηφιδωτού της “Μάχης της Ισσού”.

Το ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε στις 24 Οκτωβρίου του 1831 στην Πομπηία,  στο δάπεδο ιδιωτικής έπαυλης γνωστής ως “Έπαυλη του Φαύνου”, στη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών.

Κατασκευάστηκε το 150-100 π.Χ. περίπου. Ο άγνωστος καλλιτέχνης χρησιμοποίησε περίπου ενάμισι εκατομμύριο έγχρωμες ψηφίδες, οι οποίες είναι τοποθετημένες ανά τόξα. Σύμφωνα με μια εκδοχή, το ψηφιδωτό κατασκευάστηκε στην Ελλάδα και μεταφέρθηκε στην Ρώμη.

Το 2003 το ψηφιδωτό αναλύθηκε επιστημονικά και καλλιτεχνικά, και κατασκευάστηκε ολοκληρωμένο αντίγραφό του, με αποκαταστημένα όλα τα τμήματα που έλειπαν, και αναζωογονημένα χρώματα. Το αντίγραφο εκτίθεται στην Έπαυλη του Φαύνου.

Το μωσαϊκό απαθανατίζει μια σκηνή μάχης μεταξύ των στρατιωτών του Αλέξανδρου και του Πέρση βασιλιά Δαρείου. Στα αριστερά κυριαρχεί η μορφή του έφιππου Αλέξανδρου, επάνω στον Βουκεφάλα. Φοράει τον θώρακά του, ο οποίος είναι διακοσμημένος με το γοργόνιο της μέδουσας. Στα δεξιά εικονίζεται ο Δαρείος επάνω σε άρμα, ενώ διατάζει τους στρατιώτες του που τρέπονται σε φυγή. Στο κέντρο βλέπουμε τον αδερφό του Δαρείου, Οξειάρτη, που πέφτει στη μάχη για να σώσει τον βασιλιά.

Για την αποκατάσταση του ψηφιδωτού θα χρησιμοποιηθεί τεχνολογία “επαυξημένης πραγματικότητας λένε οι ειδικοί.

Μέλη των συνεργείων αποκατάστασης μπροστά στο πολύτιμο ψηφιδωτό. EPA/CIRO FUSCO

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: