Μέγα πρόβλημα: Η Ευρώπη αγωνίζεται να ανταπαντήσει στις απόπειρες αποσταθεροποίησης της Ρωσίας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες. EPA, STEPHANIE LECOCQ / POOL




Οι Ευρωπαίοι δεν συνηθίζουν να χρησιμοποιούν μη διπλωματική γλώσσα, ακόμη και όταν πρόκειται για τον Ρώσο πρόεδρο, αλλά, ουσιαστικά, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) δεν βρίσκουν τίποτα να πουν για το σχόλια του Τζο Μπάιντεν εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι είναι “δολοφόνος”.

Κατά την δημοσιογράφο ης εφημερίδας Le Figaro, Anne Rovan, αυτό αποδείχθηκε από την έρευνα των Γερμανών, μετά τη δηλητηρίαση του Alexei Navalny το Καλοκαίρι του 2020, όπως και για τον πρώην κατάσκοπο Sergueï Skripal και την κόρη του Ioulia, που δηλητηριάστηκαν στο Λονδίνο το 2018, με εκπρόσωπο της Επιροπής να δηλώνει χθες, ότι «ο Vladimir Poutine, ως Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, έχει την τελική ευθύνη για τις πολιτικές και τις ενέργειες των ρωσικών αρχών».

Κατά την δ/φο, η Ρωσία, κατηγορούμενη από τον Biden για παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016 και το 2020, αυξάνει τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη. 

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, οι εκστρατείες παραπληροφόρησης και οι εκλογικές παρεμβολές έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ ο Covid-19 προσέφερε επίσης στους Ρώσους έναν νέο «πεδίο ανταγωνισμού». Υπάρχουν υποψίες, ότι διείσδυσαν στα συστήματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων πέρυσι, έχοντας πρόσβαση σε εμπιστευτικά έγγραφα, σχετικά με τις αγορές εμβολίων από τα κράτη μέλη, ως προς το οποίο οι έρευνες συνεχίζονται.

Σημειώνεται, ότι μεταξύ των 27, η Γερμανία είναι μακράν αυτή που επηρεάζεται περισσότερο από τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο EUvsDisinfo της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, υπήρξε θύμα 700 εκστρατειών ρωσικών ΜΜΕ τα τελευταία πέντε χρόνια. Κατά την άποψη της δημοσιογράφου, αυτές οι εκστρατείες κατά του Βερολίνου δεν πρόκειται να τελειώσουν σύντομα, εάν ληφθεί υπόψη το σχόλιο το Φεβρουάριο της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, ότι «η Γερμανία ήταν κάποτε μια πηγή θετικών πρωτοβουλιών, σχετικά με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των διμερών επαφών», αλλά «δυστυχώς, η κατάσταση έχει πλέον αλλάξει».

Απέναντι στις προκλήσεις του Κρεμλίνου, η Ε.Ε. προσπαθεί να έχει ένα ενιαίο  μέτωπο, όμως, όπως θα καταδείξει η συζήτηση που θα έχουν οι 27, την επόμενη εβδομάδα, σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, δεν είναι εύκολο για αυτούς να συμφωνήσουν για τη στάση τους απέναντι στη Μόσχα, σημειώνει η Anne Rovan, υπογραμμίζοντας, ότι η Γερμανία εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο και η Ιταλία ανησυχεί για τις καλές σχέσεις της με τη Μόσχα, ενώ η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής  – παραλυμένες από το Ρώσο γείτονα – ευνοούν την ευθυγράμμιση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχετικά με τις μίνιμουμ κυρώσεις μετά τη δηλητηρίαση και τη σύλληψη του Navalny και, νωρίτερα αυτό το μήνα, ως απάντηση στην καταστολή των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, ο Nicu Popescu, μέλος του think-tank  ECFR,  παρατηρεί, ότι «αυτό δεν επηρέασε την κράτηση του Navalny και το χρονικό διάστημα φυλακής του».

Ωστόσο, εκτιμά, ότι «αυτές οι κυρώσεις ενδέχεται να επηρεάσουν τους όρους κράτησής του» και ότι «εάν διατηρηθεί υψηλά το επίπεδο της διεθνούς προσοχής ως προς αυτό το θέμα, αυτό θα ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους», με διπλωμάτη να σημειώνει από την πλευρά του, ότι «αυτή τη στιγμή, μάλλον οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί ευθυγραμμίζονται με τις ευρωπαϊκές θέσεις, όπως το έκαναν με τις κυρώσεις»

Κατά την Anne Rovan, οι Ευρωπαίοι, ανυπόμονοι να δώσουν ουσία σε αυτή τη «στρατηγική αυτονομία», που έχει γίνει το σλόγκαν τους, έχουν επιλέξει μέχρι τώρα να μείνουν μακριά από τις «ευγενείς ανταλλαγές» μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας. 

«Έχουμε τη δική μας θέση σχετικά με τη συμπεριφορά του καθεστώτος Poutine»,  δήλωσε την Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. Ωστόσο, ορισμένοι φοβούνται τα αποτελέσματα μιας πιθανής σκλήρυνσης, μεσοπρόθεσμα, των σχέσεων μεταξύ των δύο δυνάμεων. 

«Η θηλιά  είναι ο Nord Stream 2. Το ερώτημα είναι, αν οι Αμερικανοί σχεδιάζουν τις συνέπειες αυτής της πολύ υποβαθμισμένης σχέσης με τη Ρωσία και πιστεύουν, ότι πρέπει να αναλάβουν δράση στους Ευρωπαίους. Εάν ναι, φυσικά θα είναι πολύ περίπλοκο. Και η Γερμανία θα είναι στην πρώτη γραμμή», αναλύει διπλωμάτης,

Η δημοσιογράφος υπενθυμίζει, ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε πρόσφατα τον αγωγό «κακή συμφωνία για τους Ευρωπαίους» και το Κογκρέσο πιέζει για νέες κυρώσεις εναντίον όσων εμπλέκονται στην κατασκευή του.

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Anne Rovan – L’Europe peine à riposter aux tentatives de déstabilisation russes

Οι Βρυξέλλες στην υπηρεσία της Τουρκίας: Γονατίζουν μπροστά στον Ταγίπ για νέα μεταναστευτική συμφωνία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: