Με το πιστόλι στον κρόταφο, η Ελλάδα σύρεται σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία: Γιατί να πάει ο κ. Δένδιας;

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, στις Βρυξέλλες. EPA, ARIS OIKONOMOU / POOL




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗ

Τελικά μας αρέσουν αυτά που μας κάνει η Τουρκία….

Μας καθυβρίζουν καθημερινά, μας απειλούν, αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δυστυχώς μαθαίνουμε από τον Τσαβούσογλου ότι στις 14 Απριλίου ο Δένδιας θα επισκεφθεί την Άγκυρα και στο βάθος βλέπουν και συνάντηση Ερντογάν με Μητσοτάκη.

Τι ντροπή !

Εμείς βέβαια οι Έλληνες, αφού μάθαμε από τον Τσαβούσογλου ότι ο Δένδιας θα επισκεφθεί την Άγκυρα, για την τιμή των όπλων, το Ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών έκανε ανακοίνωση προσθέτοντας τις εξής λέξεις : Εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες τις ημέρες εκείνες.

Προσωπικά στοιχηματίζω από τώρα ότι οι συνθήκες θα το επιτρέψουν .

Το φοβικό σύνδρομο των πολιτικών μας απέναντι στην Τουρκία δεν έχει προηγούμενο. Δυστυχώς η πολιτική του Κολωνακίου έχει ριζωθεί βαθιά, με αποτέλεσμα να μην τολμά κανένας από όλο το πολιτικό σύστημα ή καλύτερα από τα συστημικά κόμματα να αρθρώσουν διαφορετική πολιτική από αυτή του Σημίτη, που ήταν ο μεγάλος αρχιτέκτονας της πολιτικής του κατευνασμού.

  • Η Κυβέρνηση μετά τον  61ο και 62ο γύρο των διερευνητικών μεταξύ των δύο χωρών, που τελικά δεν γνωρίζουμε τι συζητήθηκε, αποφάσισε ότι είναι καιρός να γίνει και συνάντηση μεταξύ των Υπουργών των Εξωτερικών των δυο χωρών και πιθανόν και μεταξύ Ερντογάν – Μητσοτάκη αφού ο πρόεδρος Ερντογάν όμως μας θύμισε, ότι η Τουρκία δεν υποχωρεί από τις θέσεις της στη Ν.Α. Μεσόγειο, η οποία δήλωση –παρακαλώ- έγινε αμέσως μετά την ανακοίνωση για τη συνάντηση των δύο υπουργών εξωτερικών.

Συμφωνούμε ότι πρέπει οι χώρες να συνομιλούν και να έχουν διαύλους επικοινωνίας ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους των σχέσεών τους. Όμως αυτό που γίνεται μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας δεν έχει προηγούμενο.

Μετά τα όσα συνέβησαν στον Έβρο και στα νησιά μας με τους λαθρομετανάστες και τα όσα βιώσαμε τον Ιούλιο στο Αιγαίο με το ORUC REIS να φθάνει στα 6 μίλια από το Καστελλόριζο και να κάνει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου με το Barbaros, εμείς τελικά δεν καταλάβαμε τίποτα.

Μετά από όλα αυτά, εμείς, ως καλά παιδιά και ειρηνόφιλοι αφού εξαγγέλθηκε η συνάντηση του Δένδια με τον Τσαβούσογλου, αφ΄ ενός μεν θέλουμε να δώσουμε συγχωροχάρτι στον Ερντογάν ενόψει της Συνόδου κορυφής της 25ης Μαρτίου (μέρα που βρήκαν και αυτοί οι «κουτόφραγκοι» να συγκαλέσουν τη Σύνοδο κορυφής), προκειμένου όχι μόνο να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία που πλέον έχουν γίνει ανέκδοτο, με ευθύνη της Κυπριακής και Ελληνικής πολιτείας, αφ΄ ετέρου να μην φύγει και με άδειο καλάθι από τις Βρυξέλλες ο άνθρωπος .

Μιας και ανακοινώθηκε η συνάντηση Δένδια- Τσαβούσογλου, και το περιεχόμενο των διερευνητικών είναι επτασφράγιστο μυστικό, μετά τη συνάντηση του Υπουργού των Εξωτερικών με τον κο Τσαβούσογλου προκειμένου να μην λένε οι Τούρκοι τα δικά τους, οφείλει  ο καθ’ όλα άξιος κύριος Ν. Δένδιας όταν θα τελειώσει η συνάντηση, που κακώς γίνεται, στη συνέντευξη τύπου που θα ακολουθήσει ενώπιον του κυρίου Τσαβούσογλου πρέπει να δηλώσει με καθαρή γλώσσα και όχι με διπλωματική ότι :

  1. Ότι δεν δέχθηκε να συζητήσει την αποστρατικοποίηση των νησιών και ότι τα νησιά δεν αποστρατικοποιούνται.
  2. Ότι τα νησιά σύμφωνα με το άρθρο 121 της Σύμβασης Δ.Θ. έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
  3. Ότι πριν από μια πιθανή συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη θα αρθεί το Casus belli για το νόμιμο δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
  4. Ότι η Τουρκία παραιτείται από το μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης μετά την οριοθέτηση της ΑΟΖ της χώρας μας με την Αίγυπτο.
  5. Ότι η Τουρκία σταματά τη θεωρία των «αμφισβητούμενων» 18,25, 150 Ελληνικών νησιών του Αιγαίου και της Γαλάζιας πατρίδας.
  6. Ότι την ευθύνη έρευνας και διάσωσης ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού και μέχρι των ορίων του FIR Αθήνας , έχει η Ελλάδα.
  7. Ότι η μόνη Ελληνοτουρκική διαφορά που συζητήθηκε είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, σύμφωνα με τις πρόνοιες της σύμβασης Δ.Θ.
  8. Ότι η λύση που θα προκύψει για την Κύπρο θα διασφαλίσει μονοσήμαντα το ενιαίο της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις και στρατεύματα κατοχής.

Μόνο εάν ειπωθούν αυτές οι ξεκάθαρες θέσεις με αυτόν τον τρόπο, παρουσία του κου Τσαβούσογλου, για όλα αυτά τα θέματα, έχει νόημα αυτή η συνάντηση για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ελληνισμού.

Επειδή η  ρεάλ πολιτίκ του Κολωνακίου, συσσώρευσε πολλά προβλήματα στην εξωτερική πολιτική της Χώρας, όλες αυτές τις δεκαετίες, είναι η ώρα επιτέλους να την εγκαταλείψουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και να χαράξουν άμεσα από κοινού την Ελληνοκεντρική Εθνική Στρατηγική με βασικό πυλώνα της, την ισχυρή αποτροπή, ενισχύοντας χωρίς καμιά καθυστέρηση τις ένοπλες δυνάμεις της Χώρας.

Εάν το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε την πολιτική του κατευνασμού , καθώς και η Ευρώπη των «αξιών» και της Δημοκρατίας, πεισθεί ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα Εθνικά της συμφέροντα χωρίς εκπτώσεις, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της Ζοζέπ Μπορέλ στην έκθεση της Ε.Ε. με την Τουρκία, ξέχασε να αναφέρει το casus belli εναντίον της Ελλάδας και τις 40.000 στρατό κατοχής που βρίσκονται στην Κύπρο από το 1974.

Αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που έχει στα όργανα της Ένωσης η Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι οι χώρες που έχουν συμφέροντα με την Τουρκία και στέκονται απέναντί μας θα αλλάξουν στάση απέναντι στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα, γνωρίζοντας ότι θα μας βρούν μπροστά τους.

Γιατί δυστυχώς αυτή είναι η λειτουργία της Ε.Ε : Το  «δούναι και λαβείν».

  • Δεν αρκεί μόνο η πάγια θέση μας, ότι εμείς εφαρμόζουμε στην άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής το Διεθνές Δίκαιο, γιατί ο Ερντογάν εφαρμόζει αυτό που είπε ο Θρασύμαχος στην Πλατωνική Πολιτεία : Tίποτε άλλο δεν είναι το δίκαιο, παρά το συμφέρον του ισχυρότερου. Γι αυτό οφείλουμε να είμαστε ισχυροί στρατιωτικά, για να είμαστε ισχυροί και διπλωματικά και να αξιοποιούμε τη συγκυρία.

Η τωρινή συγκυρία, όπως διαμορφώνεται, είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή, τόσον για τη χώρα μας, όσο για την Κύπρο  αλλά και την Τουρκία. Επειδή οι σχέσεις Μπάϊντεν-Πούτιν οδηγούνται σ΄ ένα δρόμο που θυμίζει περιόδους ψυχρού πολέμου, η χώρα μας πρέπει άμεσα να διαμορφώσει σχέδιο, ώστε να αντιδράσει σωστά εάν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν πάση θυσία να φέρουν πίσω στο μαντρί τον Ερντογάν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία του Πούτιν.

Να μην μας διαφύγει της μνήμης ότι η Τουρκία ήταν το ανάχωμα της Δύσης απέναντι στη Σοβιετική Ένωση στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.

Σίγουρα αυτό θα γίνει με ανταλλάγματα, τα οποία να ελπίζουμε ότι δεν θα είναι σε  βάρος των Εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Γι αυτό απαιτείται προετοιμασία και σύμπνοια όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και πάνω απ΄όλα ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, με ισχυρή αποτροπή, περιφερειακές συμμαχίες και άμεσα να υπογραφεί η αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής, η οποία για γνωστούς-«άγνωστους» λόγους δεν προχωρά, προκειμένου  να διασφαλίσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα  και τα συμφέροντα μας στο Αιγαίο, στη Ν.Α. Μεσόγειο και την Κύπρο.

  • Ας μην ισχυριστούν οι κυβερνώντες ότι έχουμε σοβαρά οικονομικά προβλήματα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και κινούμαστε με ρυθμούς που μας επιτρέπουν οι οικονομικές μας δυνάμεις, γιατί μπορεί να ιδρύσουν Ταμείο για την Εθνική Άμυνα, ελεγχόμενο διακομματικά για να μην αρχίσουν αδιαφανή παιγνίδια, και είναι βέβαιο ότι ο λαός μας παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, θα βάλει το χέρι στην τσέπη.

Σε μια τέτοια πανεθνική προσπάθεια το κράτος οφείλει να ζητήσει από τους εφοπλιστές τη βοήθειά τους, γιατί μπορούν και είναι υποχρεωμένοι και πιστεύω  ότι πολλοί θα μιμηθούν το παράδειγμα του Ιάκωβου Τσούνη και θα στηρίξουν άμεσα την ενίσχυση των Ε.Δ. της Χώρας.

Μόνο έτσι θα τιμήσουμε τους προγόνους μας, που έχυσαν ποταμούς αίματος και στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης, για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

*ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ
Κάλυμνος 23/3/2021

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Και σήμερα ο εχθρός είναι εντός των πυλών: Το 1821, το ισοζύγιο δυνάμεων και η απαλλαγή από τον ιό του φόβου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: