Το διθυραμβικό μήνυμα Μπάιντεν για την Ελλάδα και την Ομογένεια: Με την ευκαιρία του εορτασμού της Επανάστασης του 1821 (video)

Απόσπασμα από το διθυραμβικό μήνυμα του Προέδρου Μπάιντεν που πρώτη δημοσιοποίησε η Hellas Journal




Ακριβώς πριν από 200 χρόνια, εμπνευσμένος από τα ίδια ιδανικά της ελευθερίας, της αυτοδιοίκησης και της παθιασμένης πίστης στη Δημοκρατία που πυροδότησε την Αμερικανική Επανάσταση, ο λαός της Ελλάδας διακήρυξε την ανεξαρτησία του.

Σήμερα, ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών συμπαρατάσσεται με τον ελληνικό λαό στον εορτασμό της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους, εορτάζοντας δύο αιώνες διαρκούς φιλίας μεταξύ των εθνών μας.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου (με ημερομηνία 24 Μαρτίου 20121) με τίτλο «Διακήρυξη για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ελλάδας: Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας, 2021». Η ανακοίνωση περιλέχει δήλωση του Πρόεδρου των ΗΠΑ Joseph R. Biden Jr.,για την Ελληνική Επανάσταση.

Όπως σημειώνει ο Αμερικανός Πρόεδρος:

Την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ελληνική Δημοκρατία. Οι Πατέρες της Αμερικανικής Δημοκρατίας μας, εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα της Αρχαίας Ελλάδας καθώς διαμόρφωσαν το Σύνταγμά μας και συνέστησαν την πρώτη σύγχρονη Δημοκρατία στον κόσμο. Λίγες δεκαετίες αργότερα, οι Αμερικανοί Φιλέλληνες υπερασπίστηκαν την προσπάθεια της Ελλάδας για ανεξαρτησία, δημιουργώντας μια στενή σχέση μεταξύ των λαών μας που άνθισε τα επόμενα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες Πρωθυπουργούς. Είμαι ευλογημένος γιατί έχω φιλίες ζωής με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου ηγέτη που χάσαμε πρόσφατα, του Γερουσιαστή Paul Sarbanes. Από νεαρή ηλικία, θαύμαζα το θάρρος, την ευπρέπεια και την τιμή που καθορίζει την ελληνική κοινότητα, την απροθυμία να λυγίσει ή να υποκύψει μπροστά στην αδικία ή να αποδεχτεί την κατάχρηση εξουσίας.

Σήμερα, η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών, και ένας ηγέτης για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν τη δέσμευση της Ελλάδας να φιλοξενήσει τις Δραστηριότητες Ναυτικής Υποστήριξης (Naval Support Activity) των Ηνωμένων Πολιτειών στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη και τις Δυνάμεις προσωρινής παραμονής των Ηνωμένων Πολιτειών, σε άλλα μέρη στην Ελλάδα.

Μέσω του συνεχιζόμενου στρατηγικού διαλόγου, έχουμε προωθήσει τη σχέση μας σχεδόν από κάθε πλευρά. Έχουμε επιταχύνει την πρόοδο για να καταστήσουμε την περιοχή πιο ασφαλή και έχουμε αυξήσει το εμπόριο και τις επενδύσεις που φέρνουν θέσεις εργασίας και ευημερία στους ανθρώπους των εθνών μας και στον κόσμο.

Η ισχυρή και ιστορική μας σχέση, συνεχώς εμβαθύνεται και διευρύνεται. Έχουμε διαφοροποιήσει τις ενεργειακές πηγές της περιοχής, έχουμε αυξήσει τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές, συνεργαζόμαστε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και έχουμε επιβεβαιώσει τη δέσμευσή μας στο Κράτος Δικαίου. Καθώς τιμούμε την κοινή μας ιστορία και τα επιτεύγματά μας, πιστεύουμε ότι οι κοινές αξίες που έχουν καθοδηγήσει τις κοινωνίες μας για 200 χρόνια θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε ακόμα περισσότερα μαζί, τα επόμενα χρόνια.

Αυτή τα διακόσια χρόνια υπενθυμίζουν στους Αμερικανούς και τους Έλληνες, την διαρκή ισχύ των αρχών που πυροδότησαν τις επαναστάσεις μας και τις αξίες που στηρίζουν τις Δημοκρατίες μας. Συγχαίρουμε τις Ελληνοαμερικανικούς οργανώσεις, τους περίπου 3 εκατομμύρια Αμερικανούς ελληνικής καταγωγής και τον ελληνικό λαό, σε μία χρονιά επετειακών εορτασμών και εκδηλώσεων με τις οποίες εορτάζουν αυτό το ιστορικό ορόσημο τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ελλάδα. Μαζί, θα συνεχίσουμε να κρατάμε ψηλά τον πυρσό της Δημοκρατίας, όποιες και αν είναι οι προκλήσεις στο δρόμο μας.

Η δήλωση του Πρόεδρου Biden, ολοκληρώνεται με την απόφασή του να ανακηρύξει την 25η Μαρτίου, Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας ως Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας, και καλεί τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών να εορτάσει την ημέρα αυτή με κατάλληλες τελετές και δραστηριότητες.

White House: Greek Independence Day: A National Day of Celebration of Greek and American Democracy

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: