Μάχη μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ για τις φρεγάτες: Τι προσφέρουν το Παρίσι και η Ουάσιγκτον στην Αθήνα;

Οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι να πουλήσουν δικές τους φρεγάτες στην Ελλάδα. Photo via Lockheed Martin




Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Les Echos δημοσιεύεται άρθρο της Anne Bauer, με τίτλο: «Η Naval Group επιστρέφει στην εκστρατεία για την πώληση δύο φρεγατών στην Ελλάδα»

Στον υπότιτλο αναφέρει: Ο ναυπηγικός όμιλος, που είχε επιλεχθεί το 2019 για την πώληση δύο φρεγατών, φοβόταν ότι δεν θα ήταν πλέον στο παιχνίδι αφού η Αθήνα αγόρασε τα αεροσκάφη Rafale. Ο διαγωνισμός ξεκινά ξανά και η Naval Group επιστρέφει στον αγώνα με τις Thales και MBDA.

Ο διαγωνισμός για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού πολεμικού στόλου ξεκίνησε ξανά. Η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι Κάτω Χώρες, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και ακόμη και η Ιταλία είναι στη γραμμή για να πουλήσουν φρεγάτες στο Ελληνικό Ναυτικό.

Πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι ο ανταγωνισμός είναι ουσιαστικά μεταξύ της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι μόνες χώρες που ελέγχουν ολόκληρη την αλυσίδα από την αρχή έως το τέλος: φρεγάτες, ραντάρ, σόναρ και πυραύλους και μπορούν να προτείνουν κυβερνητικές αμυντικές συμφωνίες.

Η Γαλλία εξακολουθεί να πιστεύει στις πιθανότητές της με την υποβολή μιας εξ ολοκλήρου νέας προσφοράς από τη Naval Group σε συνεργασία με την Thales και την MBDA και υποστηριζόμενη από την κυβέρνηση. Υπενθυμίζουμε, ότι η Naval Group ήλπιζε να ολοκληρώσει την πώληση δύο «φρεγατών παρέμβασης και άμυνας» (FDI) το περασμένο καλοκαίρι.

Το Παρίσι προσέφερε το καλύτερο της τεχνολογίας του, με το πιο πρόσφατο πολεμικό του πλοίο, καθώς το πρώτο αντίγραφο της FDI δεν θα παραδοθεί στο γαλλικό ναυτικό πριν από το 2023. Η ελληνική κυβέρνηση, γοητευμένη, υπόγραψε επιστολή προθέσεων τον Οκτώβριο του 2019 και το περασμένο καλοκαίρι, η υπόθεση φαινόταν ότι είχε κλείσει.

Ωστόσο, η αύξηση των εντάσεων με την Τουρκία σχετικά με τους δυνητικά εκμεταλλεύσιμους πόρους υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο άλλαξε τις προτεραιότητες της Αθήνας, η οποία ανέστειλε τις επιλογές της στο ναυτικό και παράγγειλε επειγόντως 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale – μια σύμβαση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που συνήφθη τον περασμένο Ιανουάριο.

Ωστόσο, ο ελληνικός πολεμικός στόλος δεν έχει ανανεωθεί. Επί του παρόντος, η Ελλάδα διαθέτει 13 φρεγάτες. Ένας σημαντικός αριθμός, αλλά 9 από αυτές είναι παλιές ολλανδικές φρεγάτες ηλικίας άνω των 40 ετών, ενώ οι 4 φρεγάτες γερμανικής προέλευσης,  Meko 200, είναι μεταξύ 25 και 30 ετών και χρειάζονται μεγάλο εκσυγχρονισμό για να παραμείνουν μάχιμες.

Πράγματι, η Ελλάδα μελετά τον εκσυγχρονισμό του στόλου της για περισσότερα από 12 χρόνια, αλλά η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση την εμπόδισε να επενδύσει τόσο πολύ έτσι ώστε  ο στόλος της δεν είναι τόσο ισχυρός πλέον σε σχέση με εκείνον του Τούρκου γείτονά της. Αυτό το καλοκαίρι, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιθυμία του να αποκτήσει 4 νέες φρεγάτες και να εκσυγχρονίσει τις 4 Meko.

Στις 17 Φεβρουαρίου, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι Κάτω Χώρες, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία υπέβαλαν προτάσεις, με μοντέλα φρεγατών από τις Naval GroupLockheed MartinDamenTKMSBabcock International και Navantia. Η ιταλική Fincantieri υπέβαλε προσφορά για τις φρεγάτες πολλαπλών αποστολών μετά την προθεσμία.

Στη νέα προσφορά της, η Γαλλία προσφέρει στην Ελλάδα πραγματική ναυτική και βιομηχανική συνεργασία. Σε συνεργασία με την Thales, προτείνει τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών Meko με τα ελληνικά ναυπηγεία και την υποστήριξη της ελληνικής θυγατρικής της Thales, την κατασκευή μιας πρώτης FDI στη Γαλλία και των ακόλουθων τριών στην Ελλάδα, προσαρμόζοντάς τις στις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με σημαντικές μεταφορές τεχνολογίας.

Απέναντι, οι Ηνωμένες Πολιτείες βάζουν στη ζυγαριά μια ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της αμοιβαίας άμυνας, γεγονός που αρέσει στην Ελλάδα και δυσαρεστεί την Τουρκία, και η οποία περιλαμβάνει αναμφίβολα την απόκτηση των νέων φρεγατών της. Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, μετά τις προσφορές της Γαλλίας και της Αμερικής, θα μπορούσε να ακολουθεί η ολλανδική προσφορά, μετά η γερμανική προσφορά, η προσφορά της ισπανικής Navantia κατατάσσεται τελευταία.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Les Echos

Έτοιμο το πόρισμα: Δεν ευθύνεται η Frontex για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών, διαψεύδει και η Ελλάδα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: