“Κουβέντες του καφενέ” από τον Μπορέλ: Πήγε στη Λευκωσία και έδωσε πάλι …ανεκπλήρωτες υποσχέσεις!

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης (Δ) συναντήθηκε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ Josep Borrell (Α), στο Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Παρασκευή 05 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΤΠ, Σταύρος Ιωαννίδης




Τη σαφή θέση πως Τουρκία και τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να μείνουν μακριά από τη ρητορική για δυο κράτη στην Κύπρο, διότι μια τέτοια λύση δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή από την Ε.Ε., εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Μπορέλ εξέφρασε την πλήρη ταύτισή του με τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι παρούσα και στην άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο στα τέλη Απριλίου στη Γενεύη, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη διάσκεψη για την Κύπρο.

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι θα υλοποιηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπως η ΕΕ αποστείλει αντιπρόσωπο στα ΗΕ για να συμμετέχει στην ομάδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για τις καλές του υπηρεσίες, καθότι η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ και η Ένωση έχει ρόλο και λόγο στην επίλυση του Κυπριακού και στις πρόνοιες της λύσης.

Εξάλλου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ διαβίβασε στη Λευκωσία ότι η έκθεση προόδου της Τουρκίας από την Κομισιόν θα κατατεθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 – 26 Μαρτίου, και επεσήμανε ότι η ΕΕ ανησυχεί για το θέμα του Μεταναστευτικού και σε σχέση με την Τουρκία, επαναλαμβάνοντας ότι η πρόοδος των σχέσεων της Τουρκίας – ΕΕ και η εμβάθυνσή τους εξαρτάται και από τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Κύπρος συμμερίζεται τις ανησυχίες για το Μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι και αυτή αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω των μεταναστών που έρχονται μέσω Τουρκίας και πρέπει να εξευρεθεί τρόπος για διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

  • Ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί, λέει ο Μπορέλ, υψίστης σημασίας η συμμετοχή ΕΕ στη διάσκεψη, λέει ο Αναστασιάδης

Υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία που πρέπει να τύχει αξιοποίησης, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μετά από συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Μπόρελ, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την Παρασκευή, έγραψε μετά τη συνάντηση στον λογαριασμό του στο twitter ότι είχαν μια «πολύ καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σχετικά με το Κυπριακό» και συνέχισε, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή στις συνομιλίες 5 + 1 είναι απαραίτητη, προς όφελος όλων των Κυπρίων, της περιοχής και της ΕΕ.

“Υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία που πρέπει να τύχει αξιοποίησης”, κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε μετά τη συνάντηση στο twitter ότι η συμμετοχή της ΕΕ στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, είναι υψίστης σημασίας.

Ευχαρίστησε τον κ. Μπορέλ για την στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες να διατηρηθεί ένα ευνοϊκό κλίμα για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας ενόψει των επερχόμενων εξελίξεων σχετικά με το Κυπριακό.

Υπογραφή Μνημονίου για «EuroAsia Interconnector» στη Λευκωσία και Σύνοδος EMGF στο Κάιρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: