Κοντό μαστίγιο με μπόλικο καρότο για την Αγκυρα από τους «27»: Το προσχέδιο της απόφασης

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. EPA/OLIVIER HOSLET / POOL




Προετοιμασία για εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης, διευκόλυνση για επαφές μεταξύ των ανθρώπων και κινητικότητα και επανέναρξη των διαλόγων υψηλού επιπέδου με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρείται, σκοπεύουν να αποφασίσουν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Αυτό προκύπτει από το προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης και της Παρασκευής, το οποίο βρίσκεται σήμερα στα χέρια των διπλωματών και των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με το κείμενο, που είδε το ΚΥΠΕ, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις διατηρήσιμης αποκλιμάκωσης, τα κράτη μέλη δεσμεύονται “να χρησιμοποιήσουν τα μέσα και τις επιλογές που διαθέτουν για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της ΕΕ”.

Επιπλέον στα συμπεράσματα καθίσταται σαφές ότι οι 27 “παραμένουν πλήρως δεσμευμένοι για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού” και σημειώνεται ότι, “προσβλέπουμε στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμμετάσχει ως παρατηρητής”.

Τέλος ζητείται από την Κομισιόν να εξετάσει χρηματοδοτικό πλαίσιο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο και τονίζεται ότι η κατάσταση με την Τουρκία τελεί υπό παρακολούθηση και θα εξεταστεί εκ νέου τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, το προσχέδιο, αυτή τη στιγμή αναφέρει τα εξής:

1. “Πραγματοποιήσαμε μια συζήτηση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και σημειώσαμε την κοινή ανακοίνωση σχετικά με την «κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας» που εκπόνησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και η Κομισιόν όπως ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο”.

2. “Υπενθυμίζουμε το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Χαιρετίζουμε την πρόσφατη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διακοπής των παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης, της επανάληψης διμερών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και της ανανεωμένης εμπλοκής στο Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών”

3. “Υπό την προϋπόθεση ότι η τρέχουσα αποκλιμάκωση διατηρείται και υπόκειται στις καθιερωμένες προϋποθέσεις που ορίζονται στα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η πρόσφατα πιο θετική δυναμική, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για να ενισχύσει τη συνεργασία σε έναν αριθμό τομέων κοινού ενδιαφέροντος και λαμβάνουν περαιτέρω αποφάσεις κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο:

α) σχετικά με την οικονομική συνεργασία, καλούμε το Συμβούλιο να εργαστεί για μια εντολή εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη μέλη και καλούμε παράλληλα την Επιτροπή να ξεκινήσει συνομιλίες με την Τουρκία για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες δυσκολίες στην εφαρμογή της ·

β) συμφωνούμε περαιτέρω να ξεκινήσουμε διαλόγους υψηλού επιπέδου με την Τουρκία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η δημόσια υγεία, το κλίμα και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και περιφερειακά θέματα όπως η Λιβύη, με στόχο την προώθηση του κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στο περιβάλλον τους, και καλούν όλους τους παράγοντες να συμβάλουν θετικά στην επίλυση των περιφερειακών κρίσεων ·

γ) καλούμε την Κομισιόν να διερευνήσει τον τρόπο ενίσχυσης της συνεργασίας με την Τουρκία σχετικά με τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων και την κινητικότητα.

4. “Επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση ανανεωμένων προκλήσεων ή μονομερών ενεργειών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, να χρησιμοποιήσουν τα μέσα και τις επιλογές που διαθέτει για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της.”

5. “Εκτιμούμε τη φιλοξενία περίπου 4 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων από την Τουρκία και συμφωνούμε ότι η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής θα συνεχιστεί. Καλούμε την Κομισιόν να προτείνει στο Συμβούλιο ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο.”

6. “Όσον αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης, καλούμε την Κομισιόν να διερευνήσει την ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία για να διασφαλίσει την περαιτέρω εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, ιδίως σε τομείς όπως η προστασία των συνόρων, η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και η αύξηση της επανεισδοχής μεταναστών.”

7. “Υπενθυμίζουμε τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Προσβλέπουμε στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμμετάσχει ως παρατηρητής.”

8. “Καλούμε τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προχωρήσει στις εργασίες της Πολυμερούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.”

9. “Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα αυτό κατά τη σύνοδό του τον Ιούνιο.”

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Για Ελλάδα, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν Μπορέλ – Τσαβούσογλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: