“Κλείστε” όλη τη χώρα σήμερα, όχι σε 15 μέρες, τα μέτρα δεν αποδίδουν: Σήμανε συναγερμός στη χώρα

Προληπτικούς ελέγχους για covid-19 διενήργησε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, στην Αγία Τριάδα Μιδέας του Δήμου Ναυπλιέων στην Αργολίδα, Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021. AΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Τα επιδημιολογικά δεδομένα του τελευταίου 24ωρου, με την ανακοίνωση 2.353 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού να αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για το 2021, έχουν σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές και πολιτικές αρχές της χώρας.

Τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα το απόγευμα της Τρίτης, οδήγησαν σε επίσπευση της συνεδρίασης της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Την ίδια στιγμή κλιμακώθηκε η ανησυχία των ειδικών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δηλωσε:

Δεν μπορούμε να αφήσουμε να συνεχιστεί αυτό το πράγμα, νομίζω ότι πρέπει να πάμε σε αυστηρό lockdown αύριο, όχι μετά από δεκαπέντε μέρες και για παραπάνω από δυο εβδομάδες.

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε:

“Θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς σε αυτό που η χώρα έβαλε σαν στόχο από την αρχή, δηλαδή να διαχειριστεί πρώτα από όλα με επιτυχία τον υγειονομικό κίνδυνο και άρα ναι, αν θέλετε, να πάμε σε ένα αυστηρότερο αλλά σοβαρό πια lockdown”.

“Αν συζητάμε για άνοιγμα στις 16 Μαρτίου λιανικού εμπορίου, σχολείων, για μια επαναφορά σε έναν βαθμό κανονικότητας, προφανώς τα πράγματα είναι δύσκολα κυρίως λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών” τόνισε ο καθηγητής.

Πρόσθεσε ότι “προφανώς κάποια στιγμή θα υπάρξει η θετική επίπτωση των εμβολίων, αλλά αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι δύσκολη”.

Σύμφωνα με την Καθημερινή: Ειδικά για την περιοχή της Αττικής, όπου εντοπίστηκαν πάνω από 1.100 νέα περιστατικά, ενώ το λεκανοπέδιο βρίσκεται ήδη για μεγάλο διάστημα σε καθεστώς σκληρού lockdown, κάτι που αποτυπώνει ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν.

Έτσι, η «υποεπιτροπή» των λοιμωξιολόγων συγκλήθηκε για χθες, Τρίτη, αντί για την Τετάρτη όπως είθισται, ενώ αντίστοιχα, σήμερα θα συνεδριάσει το σύνολο της επιτροπής, δείχνοντας προς λήψη και ανακοίνωση αποφάσεων εντός των επόμενων 24 ωρών και όχι την Παρασκευή, όπως γινόταν παραδοσιακά μέχρι τώρα.

Και αυτό γιατί γίνεται αντιληπτό ότι ο χρόνος πιέζει. Όχι μόνο λόγω της έξαρσης, αλλά και λόγω της «ασφυξίας» στην οικονομία. Εν ολίγοις, θα πρέπει άμεσα να υπάρξουν απτά αποτελέσματα των όποιων μέτρων, ώστε να παραμείνει ρεαλιστικός ο στόχος για άνοιγμα της αγοράς στις 16 Μαρτίου και να μην υπάρξει νέα μετακίνηση της ημερομηνίας.

Οι μέχρι τώρα ενδείξεις, σε πολιτικό επίπεδο, δεν παραπέμπουν προς αυτή την κατεύθυνση, μιας και, όπως τονίζεται, τα μέτρα που έχουν ληφθεί κινούνται ήδη σε πολύ αυστηρά πλαίσια, ωστόσο έχει χαλαρώσει η τήρησή τους, σε σχέση με τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

  • Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.353, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 194.582 (ημερήσια μεταβολή +1,2%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 60 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.368 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 422 (69,9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.364ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 289 (ημερήσια μεταβολή +11,58%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 291 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 3.687.088 κλινικά δείγματα, ενώ από Μονάδες Υγείας και κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 1.627.965 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 43.055 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.557 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

  • Εισήγηση αυστηρού lockdown 15 ημερών

Σύμφωνα με την ΕΡΤ: Ανησυχία και έντονο προβληματισμό προκαλεί το ρεκόρ κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο ειδικά στην Αττική, με ισχυρό αποτύπωμα στα νοσοκομεία.

Οι συσκέψεις είναι συνεχείς καθώς η πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων στο Λεκανοπέδιο αγγίζει το 93%. Σήμερα θα συνεδριάσει και η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, ενώ εξετάζονται νέα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά στην κοινότητα.

Στο πλαίσιο αυτό και το Σισμανόγλειο μετατρέπεται αποκλειστικά σε Covid νοσοκομείo και προστίθεται στη δύναμη των νοσοκομείων Παμμακάριστος, Ελπίς και Αγία Βαρβάρα που έχουν ριχθεί στη μάχη με τον φονικό ιό. To Nίμιτς και το Ερρίκος Ντυνάν θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της νοσηλείας των περιστατικών, που δεν αφορούν στον κορονοϊό.

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Σμαράγδα Αγορογιάννη, κατά την έκτακτη σύσκεψη των επιδημιολόγων όπου εξετάστηκαν τα δεδομένα για όλη τη χώρα διαπιστώθηκε αρκετά βαρύ ιικό φορτίo όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη τη χώρα και ιδιαιτέρως στην Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά. Επίσης, εκφράστηκε μεγάλη ανησυχία για τον αριθμό των διασωληνωμένων.

Σήμερα αντί της Παρασκευής θα συνεδριάσει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι ειδικοί θα εισηγηθούν αυστηρό lockdown για τις επόμενες 15 μέρες ώστε να περιοριστεί η αυξημένη διασπορά σε όλη τη χώρα.

Αυξάνονται οι κλίνες ΜΕΘ

Σε κόκκινο συναγερμό για πρώτη φορά στον ένα χρόνο πανδημίας βρίσκεται η Αττική.

Η ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ με τα υψηλά ημερήσια κρούσματα που χθες άγγιξαν τα 1.159 θέτουν σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την εξασφάλιση κλινών ΜΕΘ αλλά και απλών κλινών Covid.

Στο σχέδιο για το ΕΣΥ προβλέπεται η μετατροπή κλινών ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid.  Όσοι διασωληνωμένοι ασθενείς δεν έχουν κορονοϊό θα διακομίζονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Για παράδειγμα οι ασθενείς του Σισμανόγλειου το οποίο μετατρέπεται σε αποκλειστικά Covid νοσοκομείο θα μεταφερθούν στο Ερρίκος Ντυνάν.

Μέχρι την Παρασκευή, αναμένεται να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 40 οι κλίνες Covid, στα νοσοκομεία της Αττικής ενώ 120 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα παραχωρούνται για τη νοσηλεία ασθενών που δεν έχουν κορονοϊό.

Όπως ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον REAL FM «Από την ημέρα του Lockdown στην Αττική έχουμε προσθέσει απλές κλίνες Covid, τότε είχαμε 1673, τώρα έχουμε 2.064 και ΜΕΘ τότε είχαμε 229 σήμερα έχουμε 312».

  • Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Σωτηρία»

Τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Σωτηρία», η οποία έχει νοσηλεύσει από τα τέλη Οκτωβρίου 220 ασθενείς, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο προσωπικό και ζήτησε από όλους να κάνουν μία τελευταία μεγάλη προσπάθεια.

«Πρέπει να εξηγήσουμε και στους πολίτες είναι ότι τα καινούργια στελέχη του ιού -οι μεταλλάξεις, οι λεγόμενες βρετανικές μεταλλάξεις- κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό. Αυτό εξηγεί και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι έχουμε πάρει μέτρα προστασίας και βρισκόμαστε ουσιαστικά σε lockdown στην Αττική εδώ και κάποιες εβδομάδες. Και ευτυχώς που το κάναμε, διότι αν δεν το είχαμε κάνει τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Και στην Πάτρα, η πίεση στις ΜΕΘ αρχίζει να γίνεται πλέον ασφυκτική.

  • Τα μέτρα που εξετάζονται για να περιοριστεί η διασπορά του ιού

Σήμερα μετά την πρωινή συνεδρίαση της επιτροπής, θα έχουμε την εισήγησή της προς την κυβέρνηση και στη συνέχεια θα ληφθούν τα νέα μέτρα, με τον υπουργό Υγείας το απόγευμα να παρουσιάζει και το σχέδιο για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ.

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μαρίνα Παπαδάκη, από την κυβέρνηση λένε ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν εντελώς νέα μέτρα, οπότε αναμένεται να κινηθούμε πάνω σε όσα ήδη υπάρχουν και εφαρμόζονται. Να υπάρξει δηλαδή αναπροσαρμογή ορισμένων μέτρων, ίσως και χαλάρωση κάποιων άλλων.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι γνωστοί κωδικοί των sms. Και συγκεκριμένα:

1.Αυξημένοι έλεγχοι ή περιορισμοί στον κωδικό “4”, που ισχύει για την παροχή βοήθειας, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι γίνεται κατάχρηση. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η κινητικότητα δεν έχει μειωθεί αρκετά και στην πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου επισημάνθηκε η ανάγκη περαιτέρω εντατικοποίησης των ελέγχων, ιδίως μέσα στην ημέρα.

  1. Και περιορισμός της χρήσης του κωδικού “6” που αφορά την άσκηση, όπου και εδώ έχει διαπιστωθεί κατάχρηση, ακόμα και μποτιλιάρισμα στους δρόμους, ιδίως όποτε ο καιρός είναι καλός. Το μέτρο σχετίζεται ουσιαστικά με τις διαδημοτικές μετακινήσεις για τη σωματική άθληση, κάτι που είχε πέσει και στο παρελθόν στο τραπέζι, δεν είχε όμως υιοθετηθεί. Μελετάται πλέον να επιτρέπεται η άσκηση με τα πόδια, χωρίς δηλαδή τη χρήση αυτοκινήτου ή μέσου μεταφοράς για μετάβαση σε άλλες περιοχές.

3.Ένα τρίτο μέτρο αφορά την αύξηση των ελέγχων και των τεστ στους βιομηχανικούς χώρους και στους χώρους εργασίας γενικά, εκεί όπου δε μπορεί να ισχύσει σε μεγάλο βαθμό η τηλεργασία.

4.Ενώ επίσης εξετάζεται και η άρση του περιορισμού της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα που ισχύει τα Σαββατοκύριακα, πηγαίνοντας και αυτή στις 9 το βράδυ, όπως τις καθημερινές.

Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα και η χρήση διπλής μάσκας σε χώρους μεγάλου συνωστισμού.

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι, όλα αυτά τα μέτρα θα λαμβάνουν υπόψιν τη δεδομένη κόπωση των πολιτών από τις απαγορεύσεις το προηγούμενο διάστημα.

Στόχος είναι να μπει ένα φρένο σε όλο αυτό το “ακορντεόν”. Και φυσικά παραμένει ο στόχος της 16η Μαρτίου για ένα σταδιακό άνοιγμα. Ωστόσο, τα πάντα μπορούν να αναπροσαρμοστούν, ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

  • H γεωγραφική κατανομή των 2.353 κρουσμάτων covid-19

Η γεωγραφική κατανομή των 2.353 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

103 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

155 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

185 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

41 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

318 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

127 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

202 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

28 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

304 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

20 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

36 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

14 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

9 κρούσματα στην Π.Ε Άρτας

112 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

4 κρούσμα στην Π.Ε Δράμας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

5 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

2 κρούσματα στην ΠΕ Ευρυτανίας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

27 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

40 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε Ιθάκης

20 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

13 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

4 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

2 κρούσματα στην Π.Ε.Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε Κεφαλληνίας

11 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

32 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

54 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Κω

2 κρούσματα στην Π.Ε Λακωνίας

90 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

7 κρούσματα στην Π.Ε Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε Λήμνου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Νάξου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

9 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

2 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

3 κρούσματα στην Π.Ε Σύρου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

33 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

13 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

6 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

80 κρούσματα υπό διερεύνηση

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΡΤ, OPEN

Έξαλλος ο Κούγιας, τα έχει βάλει με όλους: Νέος φάκελος για σεξουαλική βία, καταθέτουν πέντε νέοι μάρτυρες…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: