Κύριοι, Μητσοτάκη και Τσίπρα, ίσως είναι η τελευταία σας ευκαιρία: Φανατισμός και βία σας οδηγούν στον γκρεμό

File Photo: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (Α) στο Πρωθυπουργικό Γραφείο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΖΑΓΟΡΙΑΝΙΤΗ

Την Παρασκευή το πρωί διεξάγεται στη Βουλή μια μίνι συζήτηση μεταξύ του ερωτώντος Αλέξη Τσίπρα και του ερωτώμενου Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μπορεί να είναι μίνι σε κοινοβουλευτικό χρόνο αλλά σίγουρα θα είναι μάξι στα μηνύματά της.

Οι δυο κορυφαίοι, πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεσμικοί παράγοντες της χώρας θα συζητήσουν για την αστυνομική βία, το νόμο, την τάξη, τα όρια των διαμαρτυρίας των πολιτών και την πολιτική κάλυψη καταφανώς έκνομων συμπεριφορών από περιθωριακές ομάδες.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία και για τους δύο προκειμένου να αφήσουν στην άκρη τις πατροπαράδοτες αψιμαχίες και να προσπαθήσουν να μιλήσουν με γνώμονα το καλό της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών και όχι με γνώμονα τις επόμενες εκλογές και το στενό κομματικό τους, πολωμένο, ακροατήριο.

  • Το μήνυμα, άλλωστε, που τους στέλνουν οι πολίτες είναι σαφές. Στη τελευταία δημοσκόπηση της metron analysis καταγράφεται με απόλυτη καθαρότητα: Και η κυβέρνηση χάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει.

Το 2021 δεν είναι 2012. Αυτό είναι αυταπόδεικτο. Και όποιος πιστεύει ότι μπορεί να ξαναγίνει πλανάται. Αυτό που νομοτελειακά θα συμβεί σε περίπτωση που συνεχίσουν τη στείρα αντιπαράθεση είναι ότι θα χάσουν και οι δύο μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας τους, θα φανατίσουν τα ακροατήριά τους που όλο και λιγοστεύουν και κάποια μέρα θα… ξυπνήσουν μέσα στο απόλυτο χάος: Κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό.

Προφανώς οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν με μια γενική αναφορά αλλά στη συνέχεια, ανάλογα με την πολιτική τους οπτική, αρχίζουν τα ναι μεν αλλά τις παρελθοντολογίες και τα τότε που…

  • Είναι ένας φαύλος κύκλος όπως με τη διαιτησία στο ποδόσφαιρο. Στη λογική του μιλάτε εσείς που…

Προφανώς κάθε κόμμα έχει τη δική του πολιτική θεώρηση. Κάθε κόμμα έχει τις απόψεις και τον προσανατολισμό του. Την ιστορία και τις συνισταμένες του.

Όμως, σήμερα τα προβλήματα είναι τόσο πολλά και μεγάλα που υπάρχει η ανάγκη μιας εθνικής συνεννόησης.

Μεγάλες κουβέντες και δύσκολες. Όμως κάποτε πρέπει να γίνουν.

Η πανδημία θα περάσει έτσι ή αλλιώς. Αυτά που θα μείνουν είναι:

  • η οικονομική κρίση,
  • η κρίση των θεσμών,
  • ένας επιθετικός γείτονας που επιβουλεύεται εθνικά δίκαια
  • ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που είναι ή αισθάνεται αποκλεισμένο,
  • η υπογεννητικότητα που μικραίνει την Ελλάδα

Σε αυτά πρέπει να επικεντρωθούν, αυτά να συζητήσουν, σε αυτά θα βρούμε τον ελάχιστο κοινό τόπο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η αντιπολίτευση πρέπει να παραιτηθεί από τα δικαιώματά της να κρίνει την κυβέρνηση, να την επικρίνει ακόμη και να διαμαρτύρεται. Ας ξεκινήσει όμως από τα μείζονα. Με κριτική μεν αλλά ταυτόχρονα με θέσεις και προτάσεις που θα λύνουν τα προβλήματα. Όχι με καταγγελίες και εξυπνακισμούς τύπου μήνυση κατά αστυνομικών. Δεν είναι αυτή η δουλειά της.

Και αυτό μας φέρνει πάλι στην αφορμή: Ο ξυλοδαρμός ενός πολίτη από έναν αστυνομικό είναι απολύτως καταδικαστέος και πρέπει να έχει συνέπειες.

Η αστυνομία είναι για να βοηθά τους πολίτες και ενίοτε να τους συλλαμβάνει όταν καταπατούν το νόμο. Δεν είναι για να τους δέρνει. Αν δεν ξέρουν πως να το κάνουν ας τους εκπαιδεύσουν γι’ αυτό. Κι αν δεν μπορούν ας τους αλλάξουν.

Το ότι ένας ή περισσότεροι αστυνομικοί είναι νταήδες δεν σημαίνει ότι απλώς πρέπει να επιτρέψουμε σε κάποιους να σκοτώσουν έναν από αυτούς για… παραδειγματισμό.

Ο νόμος της ζούγκλας οδηγεί απλώς… στη ζούγκλα. Και εκεί κερδίζουν, είτε τα θηρία είτε οι καραμπίνες. Ποτέ η λογική.

Επίσης, σε ότι αφορά στα πανεπιστήμια είναι επίσης σαφές ότι: Είναι για τους φοιτητές και τους διδάσκοντες. Αποτελούν τόπο ακαδημαϊκής γνώσης και ελεύθερης ανταλλαγής ιδεών, πλειοψηφικών αλλά και μειοψηφικών.

  • Δεν είναι τόπος διακίνησης ναρκωτικών, δεν είναι μαγαζιά πώλησης λαθραίων, δεν είναι εστία για άστεγους, δεν είναι μέρη όπου μειοψηφίες ή και πλειοψηφίες μπορούν να επιβάλλουν το ποιά άποψη θα ακούγεται και πόσο.

Αν τα δεχθούμε αυτά ως βάση συζήτησης, η λύση θα βρεθεί.

Και δυο παρατηρήσεις, όχι και τόσο άσχετες:

  • Τα Πανεπιστήμια επί δεκαετίες τα στοιχειώνουν ο εμφύλιος, η μετεμφυλιακή δεξιά και η χούντα. Φτάνει πια. Καιρός να τα ξεπεράσουμε.
  • Ένα πανεπιστήμιο υπό κατάληψη είναι ένα βαθύτατα ταξικό πανεπιστήμιο. Γιατί απλώς οδηγεί αυτούς που μπορούν στο να φύγουν και να συνεχίσουν κάπου αλλού τις σπουδές τους. Κατά προτίμηση στο εξωτερικό.

Τέλος για τον Κουφοντίνα, δυστυχώς υπάρχει μόνο μια λύση: Αυτό που ορίζει ο νόμος για όλους. Τίποτε παραπάνω. Προφανώς κανείς δεν θέλει να πεθάνει. Η δημοκρατία ευτυχώς δεν σκοτώνει σε αντίθεση με τον ίδιο.

Ας μηδενίσουμε λοιπόν για λίγο τα κοντέρ και ας μιλήσουμε με τη λογική όλοι μας. Αλλιώς δεν βγάζει πουθενά. Βγάζει μόνο στο μίσος, στη βία και στον… γκρεμό. Και αυτό η Ελλάδα δεν πρέπει να το ξαναζήσει.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Είναι serial killer, είναι αμετανόητος, αλλά δεν πρέπει να πεθάνει: Και μια επισήμανση για το 45άρι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: