Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα υπέγραψαν Μνημόνιο για τον EuroAsia Interconnector

Η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου, μαζί με τον Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ δρ Yuval Steinitz και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας κ. Κώστα Σκρέκα υπογράφουν Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδος και Ισραήλ για συνεργασία σε σχέση με το έργο «EuroAsia Interconnector», Λευκωσία 08 Μαρτίου 2021. ΓΤΠ/Σ.ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα υπέγραψαν τη Δευτέρα μνημόνιο συναντίληψης (MoU) για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω του αγωγού EuroAsia Interconnector.

Κάνοντας έτσι ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση του έργου, που περιλαμβάνεται στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI) και είναι επιλέξιμο για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από τη Διευκόλυνση Συνδέοντας την Ευρώπη.

To μνημόνιο υπέγραψαν σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, οι υπουργοί Ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ, Νατάσα Πηλείδου, Γιουβάλ Στάινιτζ, ενώ ο Κώστας Σκρέκας υπέγραψε το μνημόνιο διαδικτυακά από την Αθήνα.

Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο στοχεύει στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, το ηλεκτρικό δίκτυο της οποίας θα διασυνδεθεί με τα αντίστοιχα δίκτυα του Ισραήλ και της Ελλάδας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος (HDVC) 1.208 χιλιομέτρων.

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι τρεις Υπουργοί, αναφέρουν ότι αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία της τριμερούς συνεργασίας των χωρών τους στον τομέα της ενέργειας, θεωρούν το έργο «Euroasia Interconnector», ως ένα εξαιρετικής σημασίας βήμα προόδου για την επίτευξη των απαραίτητων συνεργιών που θα διευκολύνουν την ενσωμάτωση περισσότερων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό τους μείγμα, ενισχύοντας έτσι την ικανότητά τους να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στη βάση της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Το έργο θα επιτρέψει στις χώρες να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες που διανοίγονται στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην προστασία του περιβάλλοντος.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ // Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE 

Η Αίγυπτος διαψεύδει κατηγορηματικά την Τουρκία: Δεν διαπραγματευόμαστε μαζί τους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: