Και όμως… Η Ελλάδα έγινε ο νέος κόμβος φυσικού αερίου στην Ευρώπη: Ο ρόλος της Ιταλίας…

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ιιταλός ομόλογός του Λουίτζι Ντι Μάιο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Η ιταλική ilsole24ore με τον ανωτέρω τίτλο φιλοξενεί το δεύτερο μέρος έρευνας για τα ενεργειακά θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο της Sissi Bellomo, η οποία εστιάζει στο ρόλο της Ελλάδας και  της Ιταλίας στο ενεργειακό παιχνίδι στην περιοχή.

Αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η ελληνική χερσόνησος, γέφυρα μεταξύ  Μεσογείου και  Βαλκανίων, έχει αποκτήσει στρατηγική σημασία στην ενεργειακή σκακιέρα. Εδώ η Snam είναι ο κορυφαίος παίκτης. Αλλά είναι μια περίπλοκη σκηνή.

Με μειωμένη φιλοδοξία να καταστεί η Ιταλία  κόμβος φυσικού αερίου, η Ελλάδα  – μια στρατηγική γέφυρα μεταξύ της Μεσογείου και των Βαλκανίων – αναδύεται ως ο νέος κρίσιμος ενεργειακός κόμβος στην Ευρώπη. Και είναι ακριβώς εδώ που παίζονται μερικά από τα πιο σημαντικά παιχνίδια στο πλαίσιο της μεγάλης πρόκλησης που αντιμετωπίζει σήμερα η Ρωσία και οι ΗΠΑ στην αγορά.

Αντίθετα με ό,τι φαίνεται, ωστόσο, η Ιταλία δεν έχει εγκαταλείψει καθόλου τη σκηνήΗ Snam, παρά το χαμηλό επικοινωνιακά προφίλ, είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην ελληνική σκηνή, χάρη στη θέση της ως πρώτου μετόχου της ΔΕΣΦΑ, του τοπικού διαχειριστή αγωγών φυσικού αερίου, στην ηγεσία της οποίας έβαλε μια πρώην διευθύντριά της, τη Maria Rita Galli.

Η εταιρεία με επικεφαλής τον Μάρκο Αλευρά δραστηριοποιείται επίσης ολοένα και περισσότερο στη γειτονική Αλβανία, μια χώρα που διασχίζεται από τον TAP, όπου κατέχει το 25% της Albgaz και όπου μόλις υπέγραψε ένα μνημόνιο συμφωνίας για ένα υπόγειο έργο αποθήκευσης φυσικού αερίου: ένα έργο που θεωρείται στρατηγικό από η ΕΕ, η οποία θα διαθέσει 800 χιλιάδες ευρώ για τη μελέτη σκοπιμότητας στο πλαίσιο του επενδυτικού πλαισίου των Δυτικών Βαλκανίων (Wbif).

Στην Ελλάδα, η ιταλική κατάκτηση της ΔΕΣΦΑ χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 2018, όταν η Αθήνα – που προέβη σε ιδιωτικοποιήσεις που επέβαλε το ΔΝΤ – πούλησε το 66% στη Senfluga, μια κοινοπραξία της οποίας η Snam κατέχει σήμερα το 54%, ενώ η ισπανική Enagàs και η βελγική Fluxys (επίσης μέλη της Tap) έχουν 18% η καθεμια. Το υπόλοιπο 10% αγοράστηκε το 2019 από την Damco Energy, μια κίνηση με την οποία ο Κοπελούζος – μία από τις πλουσιότερες, πιο ισχυρές ελληνικές οικογένειες – κατέκτησε ένα ακόμη πιονι στη σκακιέρα της Κεντρικής Ευρώπης.

Η αυτοκρατορία του Κοπελούζου: Η Damco είναι μέλος του Ομίλου Copelouzos, μιας πραγματικής αυτοκρατορίας που ιδρύθηκε το 1973 από τον Δημήτριο Κοπελούζο, έναν αυτοδημιούργητο που ξεκίνησε από μια μικρή εταιρεία ενοικίασης τουριστικών λεωφορείων.

Σήμερα οι δραστηριότητες κυμαίνονται από ακίνητα έως λαχεία, από σιδηροδρόμους έως αεροδρόμια, με μετοχές σε πολλά αεροδρόμια στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του αθηναϊκού.Το όνομα του Κοπελούζου ξεχωρίζει σε όλους, απολύτως όλους, τους διαγωνισμούς με την Ελλάδα στον τομέα του φυσικού αερίου, τόσο στο φίλο αμερικανικό όσο και στο φίλο-ρωσικό μέτωπο….

Η εταιρεία, η οποία εξακολουθεί να δραστηριοποιείται, έχει, ανά περιόδους, ελέγξει τα δύο τρίτα της ελληνικής αγοράς, με πωλήσεις ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων το χρόνο. Μέσω της CG Gas Limited της Κύπρου, σήμερα ο Κοπελούζος ανταγωνίζεται για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Commercial, μιας άλλης βασικής εταιρείας για μελλοντικά ενεργειακά ισοζύγια, διότι – μαζί με την Edison – ολοκληρώνει τη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB).

Ελπίζει επίσης να κατασκευάσει τον «East Med», ένα αγωγό φυσικού αερίου που έλαβε σημαντική ώθηση τον Ιανουάριο χάρη στη συμφωνία για εμπορευματοποίηση 2 δις κυβικών μέτρων ετησίως του ισραηλινού αερίου που η ίδια η ΔΕΠΑ έχει κάνει με την Energean, τον ελληνικό αντίπαλο γίγαντα που με τη σειρά του ενισχύθηκε αναλαμβάνοντας τις δραστηριότητες E&P της Edison.

Η ΔΕΠΑ Commercial είναι επίσης συνεργάτης της Gastrade, μιας κοινοπραξίας για το μελλοντικό εργοστάσιο επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης, το οποίο με τη σειρά του είναι ένα δημιούργημα της οικογένειας Κοπελούζου…».

ΠΗΓΗ: ilsole24ore – Così la Grecia è diventata il nuovo hub del gas in Europa (e il ruolo dell’Italia)

Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος ενδυναμώνουν τις σχέσεις τους: Κοινές ναυτικές ασκήσεις και με τη Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: