Και νέες φρικτές καταγγελίες για κακοποιήσεις: Εκτός εαυτού ο Κούγιας για την έρευνα στο σπίτι του Λιγνάδη

Ο συνήγορος υπεράσπισης του σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας προσέρχεται στον ’Aρειο Πάγο προκειμένου να καταθέσει αναφορές κατά δικαστών, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του δικηγορικού του γραφείου, Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Ο ηθοποιός Αντρέας Φυλακτού συνέχισε τις καταγγελίες εναντίον ενός δασκάλου υποκριτικής, ο οποίος είχε υψηλές διασυνδέσεις και υποσχόταν ρόλους σε μεγάλες παραγωγές. Την ίδια στιγμή ακόμα δύο άτομα ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη.

Σύμφωνα με το κανάλι Star αναμένεται να καταθέσουν στην ανακρίτρια. Τα αδικήματα έγιναν, όπως φαίνεται, το 2015 σε βάρος δύο 17χρονων. Αφορούν σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και στη μια περίπτωση μάλιστα καταγγέλλεται και βιασμός. Οι δύο νέοι μάρτυρες προτίθενται να καταθέσουν στην 19η τακτική ανακρίτρια, προκείμενου να πουν όσα βίωσαν. μετέδωσε το κανάλι.

Δικηγόρος των φερόμενων θυμάτων, είναι η Μαρία Κουρτέση, η οποια αποκάλυψε στην εκπομπή ότι πρόκειται για δύο συγκλονιστικές μαρτυρίες και αναμένεται να δώσουν νέα στοιχεία στην υπόθεση.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι ο εν λόγω δάσκαλος δρούσε όπως καταγγέλλει, ως «διαμεσολαβητής». Κατήγγειλε ότι θέλησε να τον στείλει σε ακρόαση στο σπίτι του Δημήτρη Λιγνάδη και φέρεται να κακοποίησε σεξουαλικά νεαρά άτομα.

Ο κ. Φυλακτού, δήλωσε:

“Πηγαινοέρχεται τον τελευταίο καιρό Κύπρο-Αθήνα παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως δάσκαλο υποκριτικής, όπου με την δική του καθοδήγηση νεαρά άτομα μπορούν να μπουν σε δραματικές σχολές, να πάρουν ρόλους σε μεγάλα θέατρα.

Ο ρόλος αυτού του ανθρώπου ποιος είναι, στη δική μου περίπτωση προσπάθησε να δράσει ως διαμεσολαβητής, στην περίπτωση άλλης κατάθεσης έδρασε ως διαμεσολαβητής και μάλιστα άλλος συνάδελφος κακοποιήθηκε σεξουαλικά και σε άλλες περιπτώσεις που φτάνουν τώρα στην αστυνομία κακοποιούσε ο ίδιος σεξουαλικά, με απειλές, νεαρά άτομα”.

Ξεπερνούν τις 10 οι καταγγελίες στον χώρο του θεάτρου στην Κύπρο για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, ενώ τρεις ηθοποιοί έχουν ήδη καταθέσει στις αρχές. Στο επίκεντρο, ο φερόμενος ως διαμεσολαβητής και δύο γνωστοί σκηνοθέτες.

  • Τι δήλωσε ο Αλέξης Κούγιας μετά την επίσκεψή του στις φυλακές Τρίπολης

Τον Δημήτρη Λιγνάδη επισκέφθηκε χθες Τετάρτη στις φυλακές της Τρίπολης ο Αλέξης Κούγιας. Ο γνωστός ποινικολόγος συναντήθηκε και συνομίλησε με τον εντολέα του, για τον οποίο είπε ότι είναι σε εξαιρετική κατάσταση.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κούγιας ανέφερε: «Είχα και έχω την άποψη ότι όταν κάποιος έχει σοβαρή ψυχική και σωματική δοκιμασία το πρώτο πρόσωπο που έχει ανάγκη -εκτός από τους στενούς συγγενείς- είναι ο δικηγόρος του».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη, τόνισε πως «ο κ. Λιγνάδης είναι σε εξαιρετική κατάσταση και έχει πληροφορηθεί τις ενέργειες στις οποίες έχουμε προβεί και είναι βέβαιος ότι αυτές οι ενέργειες θα είναι αποτελεσματικές».

  • Έρευνα στο σπίτι του Λιγνάδη διέταξε η ανακρίτρια. “Είστε προκατειλημμένη” απαντά ο Κούγιας

Έρευνα στο σπίτι του Δημήτρη Λιγνάδη παρήγγειλε η ανακρίτρια της υπόθεσης στο Τμήμα Διώξεως Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων, προκαλώντας την άμεση αντίδραση Αλέξη Κούγια, ο οποίος βρισκόταν με τον εντολέα του στις φυλακές Τρίπολης όταν του κοινοποιήθηκαν οι ανακριτικές πράξεις.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Star, Βαγγέλη Γκούμα, oλοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η έρευνα στο σπίτι του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος βρίσκεται στις φυλακές της Τρίπολης.

Υπενθυμίζεται ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσουν νέοι μάρτυρες για την υπόθεση. Οι αρχές έχουν στα χέρια τους λίστα προσώπων, που πρότεινε ένας εκ των δικηγόρων των μηνυτών και φέρονται να γνωρίζουν κρίσιμα περιστατικά.

Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Γκούμα, η έρευνα που έγινε στο σπίτι, στο αυτοκίνητο και στη μοτοσυκλέτα του ηθοποιού – σκηνοθέτη, διήρκησε δύο ώρες. Οι αστυνομικοί επικεντρώθηκαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του και πήραν δακτυλικά αποτυπώματα από σημεία του σπιτιού.

Ο συνήγορος, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, υπέβαλε αίτημα αναβολής της κατ’ οίκον έρευνας, επαναφέροντας το αίτημα του για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του κατηγορουμένου.

«Ενώ γνωρίζετε ότι ο εντολέας μου με το δικό Σας ένταλμα βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος στις Δικαστικές Φυλακές Τριπόλεως, δώσατε παραγγελία στο Τμήμα Διώξεως Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων, να διενεργήσει τέσσερις ανακριτικές πράξεις ερεύνης για την ανεύρεση στοιχείων, τα οποία θέλετε να χρησιμοποιήσετε, κατά την κρίση μου, προκατειλημμένη ούσα, για να στηρίξετε τόσο την κατασκευασμένη κατηγορία εις βάρος του Δημητρίου Λιγνάδη όσο και για να καλύψετε τις προανακριτικές και ανακριτικές παραλείψεις, που έχουν γίνει μέχρι τώρα, και τις οποίες σήμερα κατέθεσα ενώπιον του Αρείου Πάγου υπό τη μορφή αναφοράς εις βάρος σας, ώστε να ελεγχθείτε πειθαρχικά» αναφέρεται στο αίτημα-διαμαρτυρία που υπέβαλε ο κ. Κούγιας στην δικαστική λειτουργό επισημαίνοντας επιπλέον ότι:

«Παρατηρώ ότι όποιο αίτημα υποβάλλει ο ουσιαστικά μάρτυρας της υποθέσεως -αφού τον εντολέα του, που κατοικεί στη Σουηδία, ουδέποτε εξετάσατε- δικηγόρος Αθηνών Ιωάννης Βλάχος, το ικανοποιείτε αμέσως και με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς καν να κάνετε τον κόπο να συνεννοείστε μαζί μου, ώστε να εκπροσωπήσω σε οιανδήποτε ανακριτική πράξη, που Υμείς κρίνετε ότι πρέπει να διεξαχθεί, τον εντολέα μου».

Ο συνήγορος αναφέρει επίσης:

«διαμαρτύρομαι εντονότατα, διότι, ενώ ο εντολέας μου δι’ εμού και των συνεργατών μου κατέθεσε σ’ Εσάς τα νόμιμα αιτήματα … και, ενώ σύμφωνα με τις αρχές της δίκαιης δίκης και του σεβασμού του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορουμένου, τα νόμιμα αιτήματά μου θα πρέπει να έχουν απόλυτη προτεραιότητα, ώστε να ικανοποιηθούν, όπως επιτάσσει η νομολογία του ΕΔΔΑ, στο οποίο θα προσφύγουμε, Εσείς πράττετε το εντελώς αντίθετο, αποδεικνύοντας την προκατάληψή Σας, καθώς διενεργείτε ανακριτικές πράξεις που Σας υποδεικνύουν οι καταγγέλλοντες, αγνοώντας την ικανοποίηση των ανακριτικών πράξεων που αιτείται ο εντολέας μου δι’ εμού, με σκοπό κατά την κρίση μου, αφενός μεν να καθυστερήσετε την απόδειξη της αθωότητάς του, αφετέρου δε να δικαιολογήσετε τις παραλείψεις των Εισαγγελέων που άσκησαν την παράνομη ποινική δίωξη αλλά και τη δική Σας contra legem επιλογή της εκδόσεως εντάλματος συλλήψεως για αδικήματα που φέρεται ότι διεπράχθησαν προ δεκαετίας και εξαετίας».

Επιφυλασσόμενος κάθε νομίμου δικαιώματος του εντολέα του, ο κ. Κούγιας ζητά από την ανακρίτρια «όπως άμεσα ικανοποιήσετε και τα δύο αιτήματα του εντολέως μου για διενέργεια αυτοψίας και κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης στο χώρο των φερόμενων αδικημάτων, τον οποίο Υμείς θα ορίσετε με τον δήθεν βιασθέντα, αφού ο εντολέας μου αρνείται κατηγορηματικά και τις δύο πράξεις για τις οποίες κατηγορείται με έωλα στοιχεία, ενώ Σας έχει προσκομίσει μέχρι τώρα και θα Σας προσκομίσει και άμεσα αδιάσειστα στοιχεία της αθωότητάς του, τα οποία μέχρι τώρα έχετε αγνοήσει κατ’ ευθεία παράβαση της αρχής ηθικής αποδείξεως και καταστρατηγώντας το τεκμήριο της αθωότητας του κατηγορουμένου».

Παράλληλα με αίτηση του, ο κ. Κούγιας ζητά την αναβολή των ελέγχων που διέταξε η ανακρίτρια, επικαλούμενος αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις του, σε χρόνο που θα ορίσει η δικαστική λειτουργός «κατόπιν συνεννοήσεως μαζί μου… διότι άλλως θα έχει εμφιλοχωρήσει απόλυτη ακυρότητα της προδικασίας».

  • Ο Νίκος Ορφανός μίλησε για τις συνεχόμενες καταγγελίες και τα περιστατικά βίας που γίνονται στον χώρο του θεάματος

Καλεσμένος στην εκπομπή «Αυτός και ο άλλος» της ΕΡΤ1 βρέθηκε ο Νίκος Ορφανός, ο οποίος αναφέρθηκε στην 30χρονη πορεία του στο θέατρο και στη νέα αρμοδιότητά του ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης.

Παράλληλα, μίλησε για τις συνεχόμενες καταγγελίες και τα περιστατικά βίας που γίνονται στον χώρο του θεάματος και απάντησε κατά πόσο «λυτρωμένο» ή «πληγωμένο» μπορεί να βγει το θέατρο απ’ όλο αυτό.

«Το είδα με κάποια “ανακούφιση”. Έσπασε ένα απόστημα, το οποίο συσσωρευόταν για πολλά χρόνια, για δεκαετίες. Κάποια τα γνώριζα, κάποια τα είχα ακούσει αλλά δεν είχα δώσει σημασία. Επειδή είναι ένας χώρος που κυκλοφορούν πολύ εύκολα φήμες, δεν δίνω πολύ σημασία. Και γενικώς επειδή είμαι στον δικό μου κόσμο δεν ασχολούμαι πολύ με τα παρασκήνια”.

“Εμένα δεν μου είχε τύχει ούτε να είμαι μάρτυρας ούτε να έχω υποστεί κάτι τέτοιο, με τέτοιο συστηματικό τρόπο όπως είναι οι καταγγελίες. Ήταν κάτι το οποίο δεν υπήρχε περίπτωση να μην συμβεί. Ζούμε σε μια εποχή που τα πάντα καταγράφονται, τα πάντα είναι πια δημόσια και πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν παίζει κανέναν ρόλο το πόσο ταλέντο είναι κάποιος» τόνισε, αρχικά, ο ηθοποιός.

«Κάνουμε μια δουλειά που είναι ομαδική και δεν έχει κανείς το δικαίωμα, ειδικά τη στιγμή των προβών, που ο ηθοποιός είναι ευάλωτος, εκτίθεται, σε εμπιστεύεται και κατά κανόνα είναι απλήρωτος, εσύ να τον τραμπουκίζεις. Όποιος και να είσαι. Κανένα ταλέντο δεν είναι ελαφρυντικό και δεν δικαιολογεί καμία τέτοια συμπεριφορά.

Είναι μια θέση εξουσίας, δεν είναι μια υπαλληλική θέση όπου είναι προκαθορισμένα τα πλαίσια, είναι μια συναισθηματική εμπλοκή. Εκεί αν πέσεις σε μια τερατώδη προσωπικότητα μπορεί να σου αφήσει πολύ βαθιά τραύματα. Ακόμα κι αν είσαι ενήλικος ή εκπαιδευμένος, γιατί ακριβώς πας με θετική διάθεση, πας ανοιχτά, εμπιστευόμενος τον άνθρωπο που έχει να σε σκηνοθετήσει, να σε διευθύνει κι αυτός, αντί να σταθεί απέναντί σου με υπευθυνότητα σε κακοποιεί. Τέτοιες θέσεις δεν είναι εξουσιαστικού τύπου. Είναι θέσεις μεγάλης ευθύνης απέναντι στον κόσμο που έχεις.

Το πρώτο χρέος του σκηνοθέτη δεν είναι να κάνει καλές παραστάσεις, είναι να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι συνεργάτες του να μπορούν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και κατόπιν αυτή την προσφορά που θα του δώσουν να την πάρει και να την κάνει μια ωραία παράσταση.

Οι ηθοποιοί είμαστε μικρά παιδιά για αυτό και λέμε παίζουμε. Αν μας δώσεις αγάπη γινόμαστε χαλί να μας πατήσεις. Αλλά δεν είναι ανάγκη να το κάνεις και να μας πατήσεις» πρόσθεσε.

  • Η καλοκαιρινή περιοδεία και ο σκηνοθέτης που τον έβρισε

Για την υβριστική επίθεση που είχε δεχθεί ο ίδιος από σκηνοθέτη σε μια θεατρική παράσταση πριν από χρόνια, ο Νίκος Ορφανός σχολίασε:

«Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων, το έχω συναντήσει αυτό και στην Πολιτική και στην Τέχνη, που όταν πηγαίνεις με θετική διάθεση ή όταν αισθάνονται ότι έχουν δίπλα τους χαρούμενους ανθρώπους δεν τους αρέσει και θέλουν να τους στραπατσάρουν. Ένας τέτοιος ήταν αυτός ο σκηνοθέτης.

Δεν έχω να το καταγγείλω γιατί το χειρίστηκα, το αντιπαρήλθα. Ήταν μια στιγμή σε μια περιοδεία καλοκαιρινή που μου μίλησε με πάρα πολύ άσχημο τρόπο, γιατί είχα μπλέξει στην κίνηση και επειδή μας έβαζε να πηγαίνουμε δύο ώρες πριν από την καθορισμένη ώρα από την παράσταση, για να κάνουμε κάθε φορά ένα κομμάτι πρόβας. Κανονικά πάμε μία ώρα πριν από την παράσταση.

Εκείνη τη μέρα εγώ πήγα με μισή ώρα καθυστέρηση με αποτέλεσμα να χάσω αυτήν την πρόβα και με περίμενε πριν και μανία. Άρχισε να με βρίζει ακριβώς πίσω από την πόρτα του θεάτρου, ενώ βλέπουμε τον κόσμο που στέκεται στην ουρά για να βγάλει εισιτήρια και μας κοίταγαν. Αυτό έγινε ενώ είχαμε κάνει ήδη 30 παραστάσεις. Και ενώ στην αρχή έλεγε τα καλύτερα, στη συνέχεια αυτό άλλαξε, προφανώς ήθελε να γίνω αυλικός του, κολλητός του, δεν ξέρω.

Χρησιμοποίησε χυδαίες εκφράσεις, ότι δεν είμαι επαγγελματίας, να μην ξαναπατήσω το πόδι μου εκεί. Εγώ καθόμουν απλώς και τον κοίταγα. Δεν το περίμενα τόσο πολύ αλλά εκείνη τη στιγμή συναισθάνθηκα τη σπουδαιότητα της στιγμής και είπα μέσα μου ότι αν απαντήσω στην ίδια ένταση, θα ξεφτιλιστούμε και δεν θα γίνει παράσταση. Δεν άξιζε αυτό στον θίασο».

Σύμφωνα με τον Νίκο Ορφανό, τέτοιου είδους περιστατικά είναι πιο εύκολο να συμβούν στον χώρο του θεάματος στην Ελλάδα, καθώς είναι πλήρως αναξιοκρατικός και οι καλλιτέχνες -ειδικά οι ηθοποιοί- είναι πλήρως ανυπεράσπιστοι.

«Δεν έχουν ούτε μάνατζερ ούτε οικονομικούς συμβούλους ούτε μια σύμβαση εργασίας. Ούτε έναn θεσμό να τους προστατέψει και να σταθεί δίπλα τους. Ακόμα και το Σωματείο, άντε να διαγράψει κάποιον, μέχρι εκεί φτάνει. Όλο αυτό θα κάνει πολύ καλό στον χώρο. Θα ξεσκαρτάρει αρκετά. Εγώ προτείνω να μιλήσουν όλοι. Να έρθουν τα πάνω κάτω, να αντιμετωπίσουμε όλοι όλους και να προχωρήσει το θέατρο σε μια αληθινή κανονικότητα, γιατί κοντεύαμε να θεωρήσουμε ότι αυτά είναι μια κανονικότητα, επειδή δεν μιλούσαμε ή τα ανεχόμασταν».

  • Ο Κούγιας δεν κατέθεσε τις αναφορές που είχε προαναγγείλει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη δεν κατέθεσε, τελικά, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφορές σε βάρος όλων των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση του εντολέα του, όπως είχε προαναγγείλει, παρά το γεγονός ότι προσήλθε στο δικαστικό Μέγαρο του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα, η γραμματεία (πρωτόκολλο) της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου δεν δέχθηκε τις αναφορές που ήθελε να καταθέσει ο κ. Κούγιας, καθώς δεν είχαν τον χαρακτήρα του επειγόντως και του υπεδείχθη να αποσταλούν ταχυδρομικά (ΕΛΤΑ.) ή μέσω Courier, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την πανδημία (COVID-19).

Παράλληλα, επισημάνθηκε από την πλευρά της Εισαγγελίας, ότι ακόμη και για τις επείγουσες περιπτώσεις όπου πρέπει να κατατεθούν αναφορές, κ.λπ., αναγκαίο είναι να έχει προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία για να καθοριστεί ραντεβού.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Κούγιας δεν ζήτησε να επισκεφθεί τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα.

Απόλυτος συναγερμός: Η κατάσταση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολη, 2.702 κρούσματα, 40 νεκροί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: