Και άλλα εμπόδια στην αναθέρμανση των διμερών σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ: Η μεγάλη ενόχληση της Ουάσιγκτον…

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην αίθουσα East Room απ’ όπου απευθύνθηκε στον αμερικανικό λαό. EPA, Chris Kleponis / POOL




Εκτενής πολιτική ανάλυση δημοσιεύεται στο πρακτορείο Associated Press (κείμενο Suzan Frazer) για τις σχέσεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ και την προσπάθεια που καταβάλλει η τουρκική πλευρά να αναθερμανθούν οι σχέσεις της με την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει μειώσει την επιθετική ρητορική του κατά της Δύσης και των ΗΠΑ και επιθυμεί να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις της χώρας του με τον κάποτε στρατηγικό σύμμαχό της, τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, αν και ο Biden έχει αναλάβει καθήκοντα εδώ και δύο μήνες σχεδόν, δεν έχει καλέσει ακόμα τον Τούρκο  Πρόεδρο- το καθιερωμένο τηλεφώνημα προς τους ξένους ηγέτες- κάτι που προκαλεί ανησυχία στον  Erdogan. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Trump τον είχε καλέσει μόλις λίγες ημέρες μετά την εκλογή του το 2016.

Οι ΗΠΑ έχουν ενοχληθεί από τη στάση της Τουρκίας στη Συρία, τις σχέσεις της με τη Ρωσία και τις τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, τις οποίες χαρακτήρισαν «αποσταθεροποιητικές».

Ο Biden, σε πρόσφατη συνέντευξή του στους New York Times δήλωσε ότι στηρίζει την τουρκική αντιπολίτευση απέναντι στον «απολυταρχικό» Erdogan.

Αν και ο Biden επιθυμεί την ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ και την αποκατάσταση των διεθνών συμμαχιών με τους παραδοσιακούς συμμάχους, έχοντας θεωρητικά συμφέρον στο να αποκόψει την Τουρκία από τη ρωσική σφαίρα επιρροής, σύμφωνα με αναλυτές, η αποκατάσταση των δεσμών με την Τουρκία δεν είναι εύκολη δεδομένης μίας σειράς εμποδίων, όπως η αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια συνέλευσης στη Γερουσία, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε την Τουρκία «υποτιθέμενο σύμμαχο» και τη συνεργασία της με τη Ρωσία «απαράδεκτη».

Επιπροσθέτως, η Διοίκηση Biden αναμένεται να ασκήσει πίεση στην Τουρκία σχετικά με τις ενεργειακές απαιτήσεις της στα διαφιλονικούμενα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες έχουν προκαλέσει προστριβές με την Ελλάδα, καθώς και σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην τουρκική επικράτεια, παρά την πρόσφατη εξαγγελία του Erdogan για μεταρρυθμίσεις σε αυτούς τους τομείς.

ΠΗΓΗ: Associated PressSuzan Frazer – Call me? US-Turkey reset faces long list of hurdles

“Προσοχή, ο ταραχοποιός” Ερντογάν: Η στοχευμένη ταπείνωση του Προέδρου Μπάιντεν στον “Σουλτάνο”…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: