Καταγραφή κάθε ναού της Αγίας Σοφίας παγκοσμίως ξεκινά η Συνέλευση της Ορθοδοξίας

Ένα ζευγάρι τουριστών κάθεται μπροστά από την Αγία Σοφία, την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν μετέτρεψε σε τζαμί. EPA, SEDAT SUNA
Στην καταγραφή και ανάδειξη των ανά τον πλανήτη χριστιανικών ναών της Αγίας Σοφίας προχωράει η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), με αφορμή τη μετατροπή του ιστορικού συμβόλου της Ορθοδοξίας και μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κωνσταντινούπολη, σε τζαμί.

Το εγχείρημα περιλαμβάνει την έκδοση ειδικού τόμου, που θα περιέχει την ιστορία, γραμμένη από ειδικούς, των εκκλησιών (ξεπερνούν τις τριάντα σε έντεκα χώρες), της Αγίας Σοφίας, και τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού φωτογραφίας στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης του Ορθόδοξου Χριστιανικού Πολιτισμού.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΔΣΟ, η οποία απαρτίζεται από ορθόδοξους χριστιανούς βουλευτές απ’ όλο τον κόσμο, αφορμή της πρωτοβουλίας της αποτέλεσε «η αυθαίρετη, παράνομη και απαράδεκτη απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε ισλαμικό τέμενος τον περικαλλή Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας, κτίσμα της εποχής του Ιουστινιανού κατά τον 6ο αιώνα, στην Κωνσταντινούπολη».

Σε δήλωσή του, ο ΓΓ της ΔΣΟ, βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανέφερε: «Η πράξη αυτή (σ.σ. η μετατροπή σε μουσουλμανικό τέμενος) σηματοδοτεί στροφή σε λογικές και πρακτικές περασμένων αιώνων, που δεν συνάδουν με τις αρχές του 21ο αιώνα, που στοχεύουν στην ειρήνη και στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών. Η απόφαση αυτή κατ’ ουσίαν σημαίνει την άρνηση της Τουρκίας να έχει τον ρόλο του φύλακα του οικουμενικού αυτού μνημείου και της ιστορίας του. Είναι χρέος μας η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και η ανάδειξη της αυθαίρετης αυτής πράξης μέχρι την ανάκλησή της».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Μελβούρνη: Ελληνίδα γιαγιά θύμα άγριας επίθεσης έξω από Ορθόδοξη εκκλησία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: