“Καμπάνα” για Ρωσία και Τουρκία: Το Σ.Α. του ΟΗΕ ζητά την «απόσυρση ξένων στρατιωτών και μισθοφόρων» από τη Λιβύη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει… Φωτογραφία HellasJournal.Com




Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με ανακοινωθέν που υιοθέτησε ομόφωνα χθες Παρασκευή, ζήτησε «την απόσυρση χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη», χαιρετίζοντας παράλληλα την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε την Τετάρτη από το λιβυκό Κοινοβούλιο η μεταβατική κυβέρνηση.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί όλα τα μέρη να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός (της 23ης Οκτωβρίου) και προτρέπει τα κράτη μέλη να σεβαστούν και να υποστηρίξουν την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας», ανέφερε το ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 20.000 στρατιώτες και μισθοφόροι βρίσκονταν ακόμη στη Λιβύη στο τέλος του 2020 και μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί κινήσεις απόσυρσης τους.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά από όλα τα κράτη μέλη τον πλήρη σεβασμό του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Αυτό το εμπάργκο, που έχει επιβληθεί από το 2011, παραβιάζεται τακτικά εδώ και χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΗΕ που είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο της τήρησής του.

Η επόμενη ετήσια έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αναμένεται μέσα τις επόμενες ημέρες. Στο παρελθόν, αυτοί έχουν καταγγείλει την παρουσία στη Λιβύη Ρώσων μισθοφόρων, Τούρκων στρατιωτών και ένοπλων ομάδων που αποτελούνται από υπηκόους της Συρίας, του Τσαντ και του Σουδάν.

Πληροφορίες από AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, United Nations

Επτά νεκροί και πάνω από 50 τραυματίες από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Αφγανιστάν

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: