Καμιά εγγύηση για την ασφάλειά τους από κανένα: Εξαφανίζονται οι χριστιανοί από τη Μέση Ανατολή

File photo: O Πάπας Φραγκίσκος προσεύχεται για τους νεκρούς του πολέμου στην Church Square, στην Μοσούλη, στο Ιράκ. EPA, ALESSANDRO DI MEO




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ, Φιλελεύθερος*

Ο Πάπας έκανε αυτό που κανένας άλλος ηγέτης δεν τόλμησε. Επισκέφτηκε το ρημαγμένο από τους πολέμους και την επέλαση του Ισλαμικού Κράτους βόρειο Ιράκ, περπάτησε στα ερείπια των χριστιανικών εκκλησιών του και προσευχήθηκε για την ειρήνη.

Ήταν μια επίσκεψη ύψιστου συμβολισμού, η οποία έστω και προσωρινά έριξε το φως σε ένα ζήτημα που λίγοι τολμούν να θίξουν. Πριν από το 2003 τη χρονιά της αμερικανικής εισβολής και της πτώσης του Σαντάμ Χουσέιν στο Ιράκ ζούσαν σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο χριστιανοί. Σήμερα σε λιγότερο από είκοσι χρόνια έχουν απομείνει μόλις 400,000.

  • Ο αριθμός αυτός φθίνει χρόνο με το χρόνο, καθώς όσοι μπορούν εγκαταλείπουν την περιοχή και αναζητούν καταφύγιο εκτός της χώρας. Έτσι, μια από τις παλαιότερες χριστιανικές κοινότητες κινδυνεύει σε λίγο καιρό να μην υπάρχει.

Η τραγική μείωση των μαθητών του Χριστού σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή είναι μια ανυπολόγιστη ζημιά όχι μόνο για τους ενδιαφερομένους αλλά και για την ίδια την κοινωνία που αφήνουν πίσω τους, τόνισε ο ποντίφικας, ζητώντας προστασία για τις χριστιανικές κοινότητες της περιοχής.

Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας δεν έχει άδικο που ανησυχεί. Μπορεί οι πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία και στο Ιράκ να περιορίστηκαν και η απειλή του Ισλαμικού Κράτους να έχει μηδενιστεί όμως στη ρευστή μεταπολεμική πραγματικότητα, με το Ισλάμ σε πρωτοφανή θέση ισχύος και τα γεωπολιτικά παιχνίδια σε πλήρη εξέλιξη, το μέλλον για τους δοκιμαζόμενους χριστιανικούς πληθυσμούς της περιοχής μόνο ευοίωνο δεν προοιωνίζεται.

Για τους χριστιανούς Μέσης Ανατολής δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους. Καθώς δεν θεωρούνται σημαντικοί για τα διάφορα καθεστώτα της περιοχής, αφήνονται απροστάτευτοι στο έλεος του Θεού. Στόχος του Ιράν είναι η δημιουργία ενός σιιτικού τόξου που θα ξεκινά από τη Μεσόγειο και θα φτάνει μέχρι την κεντρική Ασία.

  • Η Σαουδική Αραβία από την άλλη πήρε κάτω από την ομπρέλα της τις σουνιτικές κοινότητες. Τους χριστιανούς δεν υπάρχει κανένας πρόθυμος να τους προστατέψει, ούτε καν η ορθόδοξη Ρωσία που έχει σημαντικό έρεισμα στην περιοχή.

Οι θρησκευτικές και μη μειονότητες του Ιράκ έπεσαν θύματα, χρησιμοποιήθηκαν και θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται ως πιόνια στη σκακιέρα ανάλογα με το πώς θα πάει το ρεύμα. Η Δύση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να παρέμβει. Χωρίς τη βοήθειά της οι χριστιανοί στη Μέση Ανατολή θα εξαφανιστούν.

*[email protected] – Δημοσιεύθηκε στον Φιλελεύθερο

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Το φύλλο συκής των συμμάχων μας και τα τουρκικά τερτίπια: Απειλές, εκβιασμοί και όποτε βολεύει συνομιλίες…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: