Υπερατλαντικό ταξίδι για την LOR των φρεγατών MMSC των ΗΠΑ: Το «πακέτο»-λύση για το Πολεμικό Ναυτικό

Το MMSC (Multi-Mission Surface Combatant) αποτελεί μια από τις προτάσεις για το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού. Φωτογραφία Loockheed Martin




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Εδώ και λίγες ώρες το επίσημο αίτημα (μη δεσμευτικού χαρακτήρα) της Αθήνας και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ξεκίνησε το υπερατλαντικό ταξίδι του και σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, το ερώτημα της Ελλάδας περιλαμβάνει τα πάντα:

Λεπτομέρειες που αφορούν τη διαμόρφωση της νέας φρεγάτας που πλασάρεται από τους Αμερικανούς, MMSC, τα όπλα που ζητά το ναυτικό Επιτελείο, το ραντάρ, το σόναρ, τη διαλειτουργικότητα που μπορεί να επιτευχθεί με όλα τ’ άλλα μέσα του ΠΝ και φυσικά τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ κ.ο.κ..

Όπως σημειώνεται από τις ίδιες πηγές, ήδη πολλές από τις ερωτήσεις έχουν απαντηθεί, ωστόσο μέσω του Letter Of Request ουδείς εκ των Αμερικανών δεν θα μπορεί να πει ότι δεν έχουν ρωτηθεί για το σύνολο των συστημάτων που φέρει η πρόταση των ΗΠΑ.

Μέσα στο επίσημο ελληνικό ερώτημα συνυπολογίζονται η ενδιάμεση λύση, με το Πολεμικό Ναυτικό και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να επιμένουν μόνο στο αντιτορπιλικό Arleigh Burke που είναι ένα πολεμικό πλοίο το οποίο μπορεί ο στόλος να το συντηρήσει.

  • Στην LOR βρίσκονται και στοχευμένες ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με την τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και των Ελληνικών ναυπηγείων, αλλά και για το πως η Ελλάδα μπορεί να τοποθετηθεί στο μελλοντικό πρόγραμμα των φρεγατών FFGX, που έχουν επιλεγεί από το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το πρόβλημα που ανέκυψε με το σύστημα πρόωσης των φρεγατών LCS, πρόδρομος των MMSC, ήταν αυτό που «μούδιασε» κυρίως τους Αμερικανούς αλλά και όλους εκείνους που έχουν επιφορτιστεί με την επιχειρησιακή αξιολόγηση των νέων φρεγατών που προτείνουν οι εταιρίες για το Πολεμικό Ναυτικό.

Οι Αμερικανοί έχουν «στρατοπεδεύσει» στο Ελληνικό έδαφος και πραγματοποιούν σειρά συναντήσεων, τόσο με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όσο και στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά ενώ ζήτησαν συναντήσεις και με τους συντάκτες του αμυντικού τύπου στην Ελλάδα.

Οι υπεύθυνοι της κατασκευάστριας εταιρίας Lockheed Martin σε κάθε συνάντηση που είχαν σημείωναν ότι το πρόβλημα που έχει προκύψει με το σύστημα πρόωσης αναμένεται ότι μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι θα έχει λυθεί ενώ παράλληλα εγγυόνται πως η πρότασή τους για την Ελλάδα φέρνει ριζική ανανέωση στον Ελληνικό Πολεμικό στόλο καθώς τόσο η εταιρία όσο και η Αμερικανική κυβέρνηση δείχνουν απόλυτη εμπιστοσύνη στη σύμμαχο χώρα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής.

  • Δεν δεσμευόμαστε, γίνεται αξιολόγηση και συνομιλίες και με την Ευρώπη

Πάντως οι πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έλεγαν ότι σε καμία περίπτωση η LOR αυτή δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και είναι απλά ερωτήματα που τίθενται στην Αμερικανική πλευρά, η οποία καλείται ν’ απαντήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε καμία περίπτωση εντός 6μηνου, διότι το Πολεμικό Ναυτικό θέλει να κλείσει η υπόθεση των νέων φρεγατών το πολύ έως το Πάσχα.

Κύκλοι του υπουργείου σημείωναν ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από τη στιγμή που ταξιδεύει ήδη η LOR για τις ΗΠΑ, θα έχει άμεσα συνομιλίες με δυο πρόσωπα «κλειδιά» θα έλεγε κανείς.

  • Το ένα πρόσωπο είναι η κυρία Φλοράνς Παρλί, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας η οποία θα τιμήσει με την παρουσία της, τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου και τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του Έθνους.

Ήδη πριν λίγες ώρες ο Αρχηγός του ΠΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης είχε τετ α τετ με τον Γάλλο ομόλογο του με τον οποίο συζήτησαν αρκετά τεχνικά θέματα των υποψηφίων φρεγατών Belh@ra.

Μόλις προχθές είχαμε γράψει ότι τα όσα φέρεται η Γαλλική πλευρά να προτείνει ως πλοία ενδιάμεσης λύσης, δηλαδή τις φρεγάτες κλάσης Cassard Type F70 AA, δεν ικανοποιούν και δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Το δεύτερο πρόσωπο είναι η Γερμανίδα ομόλογος του Έλληνα υπουργού, Άνεγκρετ Κραμπ- Κάρενμπάουερ, με την οποία ο κος. Παναγιωτόπουλος έχει συνομιλήσει αρκετές φορές, ιδίως την περίοδο της Ελληνοτουρκικής κρίσης, ζητώντας την παρέμβασή της και για τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214, τα οποία έχει παραγγείλει η Τουρκία και θα παραλάβει το πρώτο εντός του 2021.

Η Γερμανική πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες συμπεριλαμβάνει ένα παζλ προτάσεων θεωρείται πολύ καλή, ενώ ήδη οι Γερμανικές φρεγάτες έχουν δώσει τα δικά τους διαπιστευτήρια στο Πολεμικό Ναυτικό με μια υπηρεσία περίπου τριάντα ετών.

Σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση των νέων φρεγατών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τα αρκετά από τα πλοία να χαρακτηρίζονται από επιτελείς που τα αξιολογούν, «state of the art».

Το βέβαιο είναι ότι τα γεωστρατηγικά- γεωπολιτικά συμφέροντα και οι συμμαχίες θα παίξουν και αυτά τον δικό τους ρόλο στην επιλογή των φρεγατών, με το Πολεμικό Ναυτικό να έχει κληθεί να κάνει μόνο την επιχειρησιακή αξιολόγηση με βάση τις ανάγκες που έχει αλλά και την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων σε Αιγαίο, Αν. Μεσόγειο αλλά και μακρύτερα από αυτά τα νερά…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Στους «κουρσάρους» του Αιγαίου σκοντάφτει το τουρκικό σχέδιο για τα 131 νησιά: Γροθιά στο στομάχι του Ερντογάν η συμμαχία με Σαουδική Αραβία

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: