Ιδανικός αυτόχειρας ο Ερντογάν: Λίρα και οικονομία καταρρέουν (ξανά) * Επιστρέφει ο αποτυχημένος γαμπρός του

File Photo: Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ. EPA, ERDEM SAHIN




Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπάιρακ θα επιστρέψει εντυπωσιακά στη δημόσια ζωή.

Λίγους μήνες μετά την σχεδόν ατιμωτική του αποπομπή από τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας, ως υπεύθυνος για το χάλι της λίρας και της τουρκικής οικονομίας θα επανεμφανιστεί στο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) την Τετάρτη, σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό δημοσιογράφο Ρασίμ Οζάν Κιουτάχιαλι.

Καθώς οι πρόσφατη απομάκρυνση ενός ακόμη κεντρικού τραπεζίτη με προεδρική απόφαση τορπιλίζει τη λίρα, το χρηματιστήριο, τα ομόλογα και, τελικά, την ίδια την ικανότητα του Ερντογάν να χειριστεί την οικονομική κρίση στην Τουρκία, φαίνεται πως, καθώς οι αναλυτές αναμένουν νέο κύμα νομισματικής κρίσης, βρισκόμαστε ενώπιον σπασμωδικών κινήσεων ή ακόμη και κινήσεων πανικού από τον Τούρκο πρόεδρο. Πολύ πιθανόν βέβαια, καθώς αρέσκεται σ’ αυτό, και σε κινήσεις εντυπωιασμού…

«Ετοιμαστείτε για την υπέροχη και δυνατή επιστροφή Αλμπαϊράκ” έγραψε σήμερα η εφημερίδα Τσουμχουριέτ επικαλούμενη τον Κουτάχιαλι.

Τα ίχνη του Αλμπαϊράκ καλύπτονταν από μυστήριο από τότε που ωθήθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν σε παραίτηση από της θέση του επικεφαλής του Οικονομικού επιτελείου της Τουρκίας, στην κορύφωση μιας περιόδου σφοδρής αναταραχής ως αποτέλεσμα [και τότε] της καταβύθισης της τουρκικής λίρας, τον περασμένο Νοέμβριο.

Ορισμένοι σχολιαστές έγραψαν ότι είχε ταξιδέψει στο Λονδίνο για να ξεκινήσει μια νέα ζωή εκεί, ενώ άλλοι έλεγαν ότι πήγες  στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απόφαση του Ερντογάν να απολύσει και να αντικαταστήσει τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας στις 7 Νοεμβρίου, ήταν αυτή που προκάλεσε τον Αλμπάιρακ να παραιτηθεί.

Παραιτήθηκε την επόμενη μέρα μέσω δήλωσης που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του στο Instagram και μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί σε περαιτέρω  δημόσια σχόλια.

Κατά σύμπτωση… εφόσον επανεμφανιστεί ο Αλμπαϊράκ την Τετάρτη και, μάλιστα, “θεαματικά”, θα έχουν περάσει μόλις τέσσερις μέρες μετά τον “αποκεφαλισμό” του τρίτου μέσα σε ένα έτος κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν.

Οι προοπτικές της λίρας και γενικότερα της τουρκικής οικονομίας προκαλούν πλέον ανοιχτά ακόμη και χλευασμό από πλευράς της αντιπολίτευσης, ενώ οι διεθνείς παρατηρητές αποδοκιμάζουν τις πρόσφατες κινήσεις Ερντογάν.

Με πληροφορίες από Ahval, Cumhuriyet

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Μπουρλότο με υπογραφή Ερντογάν: Δυο φορές διέκοψε το χρηματιστήριο λόγω καταποντισμού της λίρας

Ο πρώην φίλος… Μπαμπατσάν τρολάρει τον Ερντογάν: Να αυτοδιοριστεί κεντρικός τραπεζίτης!

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: