Η “τραγωδία” της Ελλάδας: Η πανδημία προπορεύεται των εμβολιασμών, οι ΜΕΘ έχουν σχεδόν γεμίσει…

Αρχαιοφύλακας προχωρά στην στοά του Αττάλου, την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των Αρχαιολογικών χώρων Αθήνα, Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Καθώς η πανδημία έχει εισέλθει στο κρισιμότερο στάδιο της έως σήμερα, η Ελλάδαδίνειμάχη με το χρόνο: Οι ΜΕΘ γεμίζουν όλο και περισσότερο από διασωληνωμένους ασθενείς, και τα κρούσματα αυξάνονται.

Την ίδια ώρα ο εμβολιασμός προχωρά με ρυθμούς που προκαλούν αισιοδοξία ότι κατά τους προσεχείς μήνες θα «χτιστεί» ένα μίνι τείχος ανοσίας.

Η στιγμή που διανύει η χώρα είναι δύσκολη. Οι εικόνες που φτάνουν από τα νοσοκομεία της Αττικής προκαλούν εύλογη ανησυχία. Η φωτογραφία που δημοσίευσε και η Hellas Journal, με τα ασθενοφόρα να συνωστίζονται στον προαύλιο χώρο του Ευαγγελισμού έκανε το γύρο του διαδικτύου.

Είναι δε ενδεικτικό ότι ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 472 ασθενείς. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε εμφατικά ότι «δεν έχουμε γίνει Μπέργκαμο όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, είμαστε εδώ και στηρίζουμε το ΕΣΥ που στέκεται όρθιο, ένα σύστημα που δεν κατέρρευσε».

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν είναι 1.707, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 238.830 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 51,5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 79 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.075 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 69, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.531 θάνατοι. Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 681 (66,4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 80,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.592 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 394 (ημερήσια μεταβολή -23,05%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 472 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη.

  • Κικίλιας: Το ΕΣΥ στέκεται όρθιο, δεν κατέρρευσε – Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας

«Δεν έχουμε γίνει Μπέργκαμο όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, είμαστε εδώ και στηρίζουμε το ΕΣΥ που στέκεται όρθιο, ένα σύστημα που δεν κατέρρευσε» είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Δεν θα επιτρέψω να διασπαρεί πανικός και να υπονομευθεί η προσπάθεια που γίνεται» είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας τονίζοντας ότι δεν συμμετέχει σε πολιτικές «κοκορομαχίες» οι οποίες προσβάλλουν, όπως είπε, τον αγώνα των γιατρών.

Ωστόσο παραδέχτηκε ότι εξακολουθεί να είναι ψηλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, τόνισε ότι γίνονται περισσότερα τεστ και επανέλαβε ότι το ΕΣΥ βρίσκεται στο κόκκινο, καθώς χθες Κυριακή καταγράφηκαν 240 εισαγωγές ασθενών COVID μόνο στην Αττική .

Όταν ρωτήθηκε αν βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος είπε ότι «θα είναι δύσκολη κι αυτή η εβδομάδα» και από την επόμενη, όπως άφησε να εννοηθεί, ίσως δούμε στοιχεία σταθεροποίησης, που θα μας κάνουν να πιστέψουμε ότι η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να στηρίξουμε τους συμπολίτες» μας ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είπε και διευκρίνισε ότι «όταν σήμερα μιλάμε για Εθνικό Σύστημα Υγείας, μιλάμε για όλες τις υπηρεσίες παροχής Υγείας στη χώρα, είτε ιδιωτικές είτε δημόσιες, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών νοσοκομείων» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κικίλιας είπε πως «ό, τι ζητήσαμε από τους ιδιώτες το πήραμε, ήδη έχουν διατεθεί πάνω από 140 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της επίταξης των γιατρών είπε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από τη στιγμή που μόνο 61 γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ίδιου αλλά και των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

«Κάναμε υπομονή και περιμέναμε. Μόνο 61 αποδέχτηκαν και τους παίρνω τηλέφωνο, έναν έναν για να τους ευχαριστήσω» τόνισε ο υπουργός Υγείας επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν έχει μείνει πλέον νοσηλευτής στην «αγορά» και δεν υπάρχει γιατρός εκτός ΕΣΥ αν εξαιρέσει κάποιος όσους έφυγαν για να εργαστούν στο εξωτερικό. Δώσαμε τη δυνατότητα ακόμη και στους συνταξιούχους να προσφέρουν και μονιμοποιήσουμε τους επικουρικούς γιατρούς των ΜΕΘ» τόνισε.

Αναφερόμενος τέλος στους εμβολιασμούς, είπε ότι αναμένεται να γίνουν 1.5 εκατ. δόσεις εμβολίων μέσα στον Απρίλιο ενώ τον Μάιο και τον Ιούνιο θα υπερδιπλασιαστούν οι δόσεις εμβολίων που θα διαθέτουμε στην χώρα.

  • Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός παραμένει η μόνη λύση, προστατεύει από εισαγωγή στο νοσοκομείο και από θανάτους

Οι πολίτες στην πλειονότητά τους προσήλθαν στα ραντεβού τους, επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη στο θέμα του εμβολιασμού, παρά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca είπε απόψε κατά τη καθιερωμένη ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Αναφερόμενη στο θέμα που είχε δημιουργηθεί με το εμβόλιο, τόνισε πως η Ελλάδα συντάχθηκε με τον ΕΜΑ και τον ΠΟΥ συνεχίζοντας τους εμβολιασμούς και παρακολουθώντας τα επιστημονικά δεδομένα, ενώ σημείωσε ότι «οι πολίτες προσήλθαν στα εμβολιαστικά κέντρα παρά το κλίμα που είχε δημιουργηθεί» και επισήμανε: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις με αυξημένο κίνδυνο περιστατικών θρομβόσεων, ωστόσο συνεχίζεται ο ενδελεχής έλεγχος».

Η ίδια τόνισε πως σε 20 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έχουν καταγραφεί 18 περιπτώσεις θρομβώσεων των φλεβών, από τις οποίες οι περισσότερες αφορούν γυναίκες κάτω των 50 ετών. «Πρόκειται για μία σπανία οντότητα η θρόμβωση και η διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη που αφορά τις φλέβες του εγκεφάλου» ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως ο εμβολιασμός παραμένει η μόνη λύση και όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες θα πρέπει να τεκμηριώνονται πριν δημιουργήσουν κλονισμό στην εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτόν.

Τα εμβόλια κατά της covid-19 προστατεύουν από εισαγωγή στο νοσοκομείο και από θανάτους, αλλά δεν προστατεύουν από άλλα νοσήματα, τα οποία δεν πρέπει να συσχετίζονται με εμβολιασμούς, ανέφερε συμπερασματικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού από άτομα που κατά προτεραιότητα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί, μιλώντας για τους υγειονομικούς. «Τα ποσοστά των υγειονομικών θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα» είπε και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να βελτιωθεί ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού σε ιδιαίτερα ευαίσθητους χώρους όπως είναι τα νοσοκομεία.

Υπενθύμισε ότι ο εμβολιασμός για να προφυλάσσει τον εμβολιαζόμενο θα πρέπει να είναι πλήρης και να έχουν περάσει 7 μέρες από την δεύτερη δόση. Ωστόσο, προσέθεσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που νοσούν οι εμβολιαζόμενοι και σύμφωνα με στοιχεία «αυτό είναι εξαιρετικά μικρό ποσοστό της τάξης του 0,2%». «Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικά, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να μην γίνει το εμβόλιο» σημείωσε.

Η ίδια, αναφερόμενη σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι σε ηλικία άνω των 75 ,είπε ότι το κενό αυτό θα καλυφθεί όσο πέρνα ο καιρός καθώς θα αντιλαμβάνονται ότι οι εμβολιασμοί συμβάλλουν σημαντικά ώστε να αποφύγουν τη νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν ήρθε η ώρα τα εγγόνια να δουν τον παππού και τη γιαγιά εφόσον αυτοί έχουν εμβολιαστεί, είπε ότι θα πρέπει να επιδείξουμε υπομονή και να περιμένουμε καθώς ακόμη κι αν είναι εμβολιασμένοι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν έστω και με ήπια συμπτώματα.

Σε άλλη ερώτηση, για την πιθανότητα να χρειάζεται κάθε χρόνο επαναληπτική δόση με νέο εμβόλιο για τον κορονοϊό, είπε ότι είναι πιθανό ο κορονοιός «να ακολουθήσει την ίδια πορεία με αυτή της γρίπης ώστε να χρειαζόμαστε ετήσια ένα εμβόλιο, αλλά για να το πούμε αυτό πρέπει να γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η ανοσία που προσφέρουν τα υπάρχοντα εμβόλια». Η ίδια παρατήρησε ότι όλες οι εταιρείες έχουν προετοιμαστεί για ένα νέο εμβόλιο που θα περιλαμβάνει και τις μεταλλάξεις ή άλλες πιθανές μεταλλάξεις του ιού στο μέλλον.

  • Γεωγραφική κατανομή των 1.707 κρουσμάτων covid-19

Η γεωγραφική κατανομή των 1.707 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

93 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

91 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

120 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

71 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

212 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

70 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

131 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

13 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

130 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

28 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ανδρου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

14 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

4 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας

116 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

9 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

2 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

6 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

20 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

25 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Θήρας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

19 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

12 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

9 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

2 κρούσματα στην Π.Ε Κεφαλληνίας

7 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

40 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

30 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

74 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

2 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Μήλου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

2 κρούσματα στην Π.Ε Νάξου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

2 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

10 κρούσματα στην Π.Ε Σάμου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

2 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

24 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

32 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

38 κρούσματα υπό διερεύνηση

  • Στις 26 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 70-74 ετών – Το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων

Για πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κόσμου απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca, μίλησε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών για τη νόσο COVID-19, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως είπε, κατά 98% οι πολίτες προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα να εμβολιαστούν. Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 29.000 εμβολιασμοί και έχουμε ξεπεράσει το 1.464.000 εμβολιασμούς. Αύριο αναμένεται να έχει ξεπεραστεί το ένα εκατομμύριο των πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση.

Αυξάνονται τα εμβολιαστικά κέντρα: Δύο νέα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν από την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους. Πρόκειται για το κέντρο ξιφασκίας στο Ελληνικό και το κλειστό γυμναστήριο Περιστερίου. Επίσης θα προστεθούν 272 νέα εμβολιαστικά κέντρα και συνολικά θα φτάσουν τα 1.073.

Χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε ότι στις 19 Μαρτίου άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και ήδη έχουν κλειστεί 100.000 ραντεβού.

Τη Δευτέρα ξεκίνησε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων, των ατόμων που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση και των αιμοκαθαιρόμενων στα νοσοκομεία ή τις κλινικές που έχουν σχέση με τις θεραπείες τους και αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Μαρτίου. Επίσης, 31 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί εφαρμογή που θα μπορούν οι πολίτες να καταθέσουν αίτηση για ένταξη στην ομάδα Α νοσημάτων υψηλού κινδύνου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι στις περιπτώσεις που κάποιος πάσχει από συγκεκριμένα νοσήματα τα οποία εντάσσονται στην ομάδα Α, αλλά είναι εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τότε ο θεράπων γιατρός συμπληρώνοντας αίτηση στο emvolio.gov.gr για τον συγκεκριμένο ασθενή με τη διάγνωση και τη φαρμακευτική αγωγή, θα μπορεί να καταστεί δικαιούχος.

Στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών και αρχές Απριλίου θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα ηλικίας 65-69 ετών. Μέσα Μαΐου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του μήνα.

Χρονοδιάγραμμα παραλαβής εμβολίων: Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων, ο ΓΓ ΠΦΥ, είπε το επόμενο τρίμηνο η Pfizer θα παραδώσει 1.100.000 δόσεις, η AstraZeneca 450.000 δόσεις, η Moderna 100.000 δόσεις και η Johnson & Johnson θα παραδώσει 1.200.000 δόσεις.

  • Κοντοζαμάνης: Τα ιδιωτικά νοσοκομεία θα πάρουν και περιστατικά covid

Ο ιδιωτικός τομέας θα πάρει και περιστατικά covid, ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Ξανθού, με θέμα «Να επιταχθεί τώρα το “Ερρίκος Ντυνάν” για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ από περιστατικά covid-19».

Ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι η μάχη αυτής της περιόδου είναι «η μητέρα των μαχών», και σε αυτή τη μάχη είναι ενωμένες όλες οι δυνάμεις της Υγείας. Είναι ένα, ενιαίο Σύστημα Υγείας: ο κρατικός τομέας, ο ιδιωτικός τομέας, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, όλο το προσωπικό, δίνουν τη μάχη προκειμένου να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τους κινδύνους. Ο αν. υπουργός Υγείας ανέφερε μάλιστα ότι (αυτό το διάστημα) το σύστημα Υγείας είναι στα όριά του, αλλά παραμένει όρθιο και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες που πρέπει να έχει κάθε πολίτης.

Αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της πανδημίας, είπε ότι περιλαμβάνει και επιτάξεις, τις οποίες έχει νομοθετήσει από την αρχή της πανδημίας. «Είναι το έσχατο όπλο». Το κάναμε τον περασμένο Νοέμβριο στη βόρεια Ελλάδα, το κάνουμε και αυτές τις ημέρες με επίταξη υπηρεσιών από γιατρούς. Και υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο προκειμένου, και τα νοσοκομεία του δημόσιου τομέα να μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα την πανδημία, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας να συμβάλει τα μέγιστα:

«Ο ιδιωτικός θα πάρει και περιστατικά κορονοϊού» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, και, αναφερόμενος στην πρόσφατη μετατροπή του «Σισμανόγλειου» και του «Ερυθρού» σε νοσοκομεία αναφοράς, είπε ότι για τα non covid περιστατικά θα υπάρξει υποστήριξη τους από νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα, όπως το “ Ντυνάν” που «έχει ενσωματωθεί πλήρως στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ».

Είναι μια δύσκολη μάχη, και εάν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα που λάβαμε, τα νούμερα θα ήταν ακόμα χειρότερα, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, που αναγνώρισε την κόπωση του προσωπικού. «Όλοι μαζί, την περίοδο αυτή, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της μάχης, με παραγωγικές προτάσεις και λύσεις» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Από την πλευρά του, ο κ. Ξανθός είπε ότι για να ξεπεραστεί η κρίση πρέπει να ενισχυθεί η συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση, να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ και να γίνουν παρεμβάσεις στην ΕΕ για περισσότερα εμβόλια. Παράλληλα, ο κ. Ξανθός εξέφρασε τον φόβο ότι η αυτοεξέταση θα αποδειχθεί «πομφόλυγα» και τόνισε ότι «δεν είναι δυνατό, όταν γίνονται 150 εισαγωγές ημερησίως στα νοσοκομεία της Αθήνας, τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, με χιλιάδες κλίνες, να έχουν διαθέσει στο ΕΣΥ 250 κλίνες, και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, καμία».

Είναι σαφές ότι αυτή τη γραμμή της συστράτευσης και της επίταξης δεν την πιστεύετε, είπε ο κ. Ξανθός και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους κλινικάρχες ότι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια θα μείνουν «non covid» και δεν θα εμπλακούν στην πανδημία. Επισήμανε πάντως, ότι «το ίδιο είχατε υποσχεθεί και στους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς, αν και “στο και πέντε”, δείξατε πολιτική πυγμής και διαρρήξατε τις σχέσεις παραδοσιακής πολιτικής εκπροσώπησης και συμμαχιών» που είχατε μαζί τους.

Όσο για το «Ντυνάν», είπε ότι πρέπει να γίνει νοσοκομείο αναφοράς covid, ώστε να απεμπλέξει άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ από τον υψηλό φόρτο. Το «Ντυνάν» πρέπει να αξιοποιηθεί και να επανέλθει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είπε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα ζητήματα που έθεσε ο κ. Ξανθός, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι τις τελευταίες 25 μέρες, 1.000 κλίνες για τον κορονοϊό προστέθηκαν στα νοσοκομεία και 500 κλίνες αυτές τις μέρες, με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα και του στρατού, με το «ΝΙΜΙΤΣ» και το «251». Για την ιχνηλάτηση είπε ότι λειτουργεί, ότι έχουν πέσει στη μάχη όλα τα όπλα με τυχαίο και στοχευμένο διαγνωστικό έλεγχο, και, «βεβαίως, με την πρόσφατη εξαγγελία μας για παροχή διαγωνιστικών τεστ σε κάθε πολίτη, προκειμένου να μπορεί να κάνει έλεγχο για τον κορονοϊό».

Για το θέμα του «Ερρίκος Ντυνάν», είπε ότι το υπουργείο Υγείας συνεργάζεται με το νοσοκομείο αυτό «και έχουμε σκοπό, μετά την πανδημία, να αναβαθμίσουμε τις δομές όλου του ΕΣΥ». Δεν νομίζω, πρόσθεσε, ότι είναι θέμα μόνο ποσοτικό, να προσθέσουμε μία ακόμα δομή, αλλά ποιοτικό. «Ξέρουμε όλοι ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η αποδοτική λειτουργία τους φέρνει τα καλά αποτελέσματα και την εξυπηρέτηση του πολίτη» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Σε εξέλιξη η διαδικασία εμβολιασμών στο Άγιον Όρος: Τέσσερις μοναχοί έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: