Η στενή σχέση του Ερντογάν με τον Πούτιν θυμώνει την Αμερική: Όλα στον “αέρα” για την κατοχική Τουρκία

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του Τζιλ και τα εγγόνια τους στον κήπο του Λευκού Οίκου. EPA, MIKE THEILER / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Δεν πρέπει να έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία ότι ο πρόεδρος της κατοχικής Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες γι’ αυτό, αλλά νομίζω ότι ένας είναι ο παράγοντας που τον αποδιοργάνωσε εντελώς:

Είναι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ακόμα δεν έχει σηκώσει ούτε το μικρό του δακτυλάκι, για να του δημιουργήσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Φανταστείτε αν του δημιουργούσε κάποιο θέμα…

Απλά τον αγνοεί. Μόνο και μόνο το γεγονός αυτό, οδήγησε τα πράγματα στο σημείο που τα βλέπουμε σήμερα. Να καταρρέει η τουρκική οικονομία, και αν κοιτάξουμε την ευρύτερη γειτονιά της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου θα διαπιστώσουμε εύκολα, ότι είναι μόνος του ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας.

Ποιος περίμενε ότι ο φοβερός και τρομερός, ο τρανός Ερντογάν θα παρακαλούσε τους εχθρούς του και θα ζητούσε ξανά σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και με τους αναξιόπιστους Ευρωπαίους, τους οποίους μέχρι πρόσφατα καθύβριζε.

Βεβαίως, ο Ερντογάν δεν πρέπει να φοβάται τους Ευρωπαίους, διότι δεν του δημιουργούν κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Αντίθετα τον εξυπηρετούν ακόμα και όταν επιτίθεται στην Ελλάδα και την Κύπρο.

  • Μου έλεγε ένας από τους πιο σοβαρούς αναλυτές, που έχουμε εδώ, ότι δεν έχει ξαναδεί άλλο ηγέτη, να αλλάζει τόσο γρήγορα αποφάσεις για τα πάντα, εκτός από ένα θέμα: Τις απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Και αυτό πρέπει να απασχολήσει τις ηγεσίες στην Αθήνα και τη Λευκωσία, οι οποίες μερικές φορές αντιμετωπίζουν τον Ερντογάν με ένα φόβο.
  • Με αυτό το φοβικό σύνδρομο που κουβαλούν όλες οι κυβερνήσεις από το 1996, μετά την κρίση των Ιμίων.

Αυτή η φοβική και ηττοπαθής πολιτική ξεκίνησε από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Οι διπλωμάτες μας και οι πολιτικοί μας τρέμουν την κατοχική δύναμη.

Βεβαίως, όπως οι πάντες γνωρίζουν, ηγέτες όπως ο Ταγίπ Ερντογάν, αντιμετωπίζονται με άλλους τρόπους. Όπου βρίσκει αντίδραση τρέχει και τα πόδια του κτυπάνε στον πισινό του…

Επιστρέφοντας στο πιο σοβαρό πρόβλημα για τον Ερντογάν, που αυτή τη στιγμή λέγεται Τζο Μπάιντεν, όλες οι ενδείξεις από εδώ είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να αντιμετωπίζει τον Τούρκο ισλαμιστή ηγέτη και ως συνεργάτη της Ρωσίας. Και αυτό είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί στην Τουρκία.

Όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, ο κ. Μπάιντεν, και όλο το σύστημα των Δημοκρατικών, δείχνουν ισχυρές αντι-ρωσικές τάσεις. Το θέμα δεν είναι μόνο στρατηγικό, αλλά και προσωπικό. Η σχέση του Αμερικανού προέδρου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πλέον στα τάρταρα. Και φαίνεται, επαναλαμβάνω, και πρέπει να το κρατήσουμε, ότι το χειρότερο πρόβλημα για τον Ερντογάν θα είναι αν η αμερικανική ηγεσία τον ταυτίσει εντελώς με τον κ. Πούτιν. Τότε η σχέση θα γίνει ολέθρια.

  • Κατά τη γνώμη μου, η Ουάσιγκτον θα διατηρήσει ανοικτή την πόρτα στην Τουρκία μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου. Αλλά θα παραμείνει «κλειστή» από το Λευκό Οίκο.

Οι Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να συνεφέρουν τον Ερντογάν και να τον πείσουν να επιστρέψει στη Δύση. Πρέπει, πρώτα και πάνω απ’ όλα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να επιστρέψει στη Ρωσία τους S-400. Αν δεν τα καταφέρουν τότε ο καθένας καταλαβαίνει τι θα ακολουθήσει.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Από την άλλη πλευρά η σχέση με την Ελλάδα είναι καταπληκτική… Αναμένουμε ότι την 25η Μαρτίου ο Λευκός Οίκος θα εκφράσει αυτή την εντυπωσιακή βελτίωση των σχέσεων με διάφορους τρόπους.

Αναμένουμε, επειδή δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω της πανδημίας, η εκδήλωση για την 25η Μαρτίου, ότι θα συμβούν άλλα πολύ σημαντικά πράγματα. Προσωπικά πιστεύω ότι θα γίνει το τηλεφώνημα του κ. Μπάιντεν στον Πρωθυπουργό, και όχι μόνο. Ο κ. Μπάιντεν δεν θα αρκεστεί στο μήνυμα που έστειλε στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Τα φίδια ζώνουν τη Λευκωσία και την Αθήνα: Τα πράγματα δεν είναι καθόλου, μα καθόλου καλά για την Κύπρο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: